S penězi místo do banky do sila?

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste koupit malý byt, budoucí stavební parcelu nebo investujte do zahraničních nemovitostních fondů. Úspěšně ale můžete vydělat i na pšenici, mléce, mědi a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to?

Kromě finančních aktiv, jakými jsou například akcie, dluhopisy či podílové listy podílových fondů existují ještě reálná aktiva, jako jsou například nemovitosti, komodity, vína či umělecké předměty. Výhodou reálných aktiv je jejich reálná podoba a tedy i vlastní užitečnost. V nemovitostech je tak možné po čas vlastnictví bydlet, umělecké předměty je možné si doma vystavit a archivované víno je možné při některé z příležitostí zkonzumovat. Nevýhodou reálných aktiv je zpravidla jejich nižší likvidita, to jest rychlost, s níž mohou být přeměněny zpět v peníze.

Malé byty, moderních kanceláře či budoucí stavební parcely

Tak jako každá investice mají i nemovitosti svá pro a proti. Jejich hlavní výhodou je stabilnější výnosnost než například u akcií, nevýhodou potom nižší likvidita, kdy prodej nemovitosti může trvat často i několik měsíců, a dále vysoká pořizovací cena.

Jako první investiční příležitost v oblasti nemovitostí lze uvést byt. V oblastech s dobrou situací na trhu práce (zejména ve městech) může dobře vybraný byt přinášet pravidelný příjem a navíc ještě růst v ceně. Nejvhodnější pro investování jsou menší byty do velikosti 2+1. Poptávka po nich je obecně vysoká a pokud nemá byt nějakou nevýhodu (je daleko od veřejné dopravy, vyžaduje rozsáhlé úpravy, nájem je příliš vysoký), je možné jej prodat či pronajmout během několika dní či týdnů. Horší je situace v případě rodinných domů, jejichž pronajmutí může trvat i půl roku.

Pokud disponujete vyššími částkami, můžete investovat nejen do jednotlivých bytů, ale rovnou do celého domu. Můžete-li navíc své peníze postrádat po dlouhou dobu, kupte dům, kde je část bytů pronajímána za regulované nájemné. Dříve nebo později totiž bude stát muset tuto deformaci řešit a právě v tuto chvíli se vaše investice zhodnotí. Díky regulaci nájemného je dnes také cena takových nemovitostí nižší, neboť i současná výnosnost dosahuje nízkých úrovní. Jako vlastník domu si rovněž můžete vybrat, co zde budete provozovat, zda byty či kanceláře. U kanceláří se můžete dostat na tenký led - ceny za prostory v rekonstruovaných činžovních domech již delší dobu klesají a v řadě lokalit dochází k opětovné přestavbě kanceláří na byty. Podstatně zajímavější jsou moderní kancelářské budovy, tam však jde o desítky až stovky milionů korun. Investovat do takových kanceláří si proto asi většina investorů dovolit nemůže, ale může například využít zahraničních nemovitostních fondů, které jsou u nás vlastníky řady nejen kancelářských budov.

Pokud jde o investice do pozemků, v poslední době se stalo hitem nabízet stavební parcely jako investici. Argumentem pro je skutečnost, že v minulosti vykazovaly pozemky každoroční zhodnocení v řádu desítek procent. Pozemek ale většinou nelze pronajmout, a tak je možná lepší koupit nemovitost, z které lze realizovat pravidelný příjem a cena bude růst také, byť pomaleji. Zajímavější může být nákup pozemků, které se stavebními teprve stanou. Jde však o dosti komplikovaný proces, který není možné doporučit "začátečníkům". Ti, kteří jej ale zvládnou, mohou realizovat výnosy v řádu stovek procent za několik let.

Daňová povinnost za každým rohem

Tak jako ostatní činnosti přinášející nějaký příjem, i výnosy z pronájmu a prodeje nemovitostí jsou zdaňovány (více v článku  Domek nebo les, pro stát zdroj peněz). Příjmy z nájmu jsou u fyzických osob zdaňovány jako samostatný základ daně, proti kterému můžete uplatnit jen náklady přímo se nemovitosti týkající a odpisy. Tento základ daně se poté sečte s ostatními příjmy a zdaní sazbou podle velikosti vašeho příjmu. Daní se také příjem dosažený prodejem nemovitosti za vyšší než pořizovací cenu. Pokud jste v ní bydleli, jste od této daně osvobozeni po dvou letech od koupě, jinak si na nezdaněný prodej musíte počkat pět let. Kromě příjmů z nemovitosti podléhá dani i její nabytí. Při převodu totiž zaplatíte tříprocentní daň z převodu nemovitostí, kterou platí prodávající (více v článku  Jak na daň z převodu nemovitostí). A aby tomu nebylo dost, žádá si stát ještě každoročně daň z nemovitosti bez ohledu na to, k jakému účelu ji používáte. Tato daň se vypočte z rozlohy pozemků, budov a řady dalších parametrů. Její výše je zatím nízká a pohybuje se spíše v řádu stokorun až tisícikorun. Pokud by ale začala být vypočítávána podle tržní hodnoty nemovitosti, mohlo by jít zvláště ve velkých městech o podstatně vyšší částky.

I zemědělské produkty či nerosty mají investorům co nabídnout

Mezi další typy netradičních investic patří komodity, kam počítáme zemědělské plodiny jako pšenici, kávu, bavlnu či sójové boby, polotovary jako maso či mléčné produkty a nerostné suroviny jako zlato, měď, ropu či zemní plyn. Obchodování s komoditami probíhá na specializovaných burzách jako jsou New York Merchantile Exchange (NYMEX), International Petroleum Exchange (IPE), Chicago Merchantile Exchange (CME) nebo Chicago Board of Trade (CBOT).

S komoditami obchodují v zásadě dva typy subjektů: hedgeři, kteří se zajišťují proti pohybu cen komodit, a spekulanti, kteří naopak přebírají rizika a záměrně spekulují na pokles či růst cen jednotlivých komodit. Mezi spekulanty pak ještě můžeme rozlišit ty, kteří na komoditním trhu spekulují na denní bázi, tzv. day-traders, a ty, kteří spekulují na okamžitých fluktuacích cen, tzv. scalpers.

K mání je okamžité dodání, ale i opce a futures

Obchodování s komoditami probíhá jak promptně, to jest s okamžitým dodáním komodity, tak i derivátově, to jest s dodáním komodity v budoucnu. U derivátových obchodů přitom zpravidla nedochází k dodání komodity, ale k prodeji kontraktu před datem splatnosti. Investor, který by chtěl obchodovat na komoditním trhu s deriváty, má na výběr z komoditních opcí nebo komoditních futures (více o tomto tématu v článcích  Finanční deriváty by neměly být přehlíženyFinanční deriváty 'od F po F' a Poslední světadíly mapy finančních derivátů). Investoru stačí zhruba 10 - 15 % z nominální hodnoty kontraktu, zpravidla 5 000 - 10 000 USD. Tato částka potom funguje jako záloha ke krytí maximální denní ztráty z kontraktu. Ačkoliv lze prostřednictvím derivátů dosahovat vysokých zisků, jde současně o obchody vysoce rizikové.

Samotné komodity patří mezi vysoce volatilní aktiva, přičemž v dlouhodobém horizontu nepřinášejí větší výnosy než akcie. Zvláštností komodit je, že s nimi není spojen žádný vnitřní výnos jako například dividendy u akcií, úroky u dluhopisů nebo nájemné u nemovitostí. Jejich cena se tak odvíjí od aktuální nabídky a poptávky, přičemž v dlouhém období se upravuje pouze o inflaci.

Příště si přečtete o investicích do vína, obrazů a známek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslední světadíly mapy finančních derivátů

24. 11. 2004 | redakce Peníze.CZ

Poslední světadíly mapy finančních derivátů

Opce, warranty, instrumenty caps, floors a collars či swapy… Některá nesou právo nakupovat, další zjišťují úroková rizika a snižují transakční náklady, s jinými se spekuluje. Společné... celý článek

Finanční deriváty by neměly být přehlíženy

10. 11. 2004 | redakce Peníze.CZ

Finanční deriváty by neměly být přehlíženy

Opce na futures, futures na opce, opce na opce, opce na swapy, forwardové swapy… Bojíte se, že "tohle prostě nezkousnete"? Důvěřujte nám. Jednoduchou formou vám vysvětlíme, co jsou... celý článek

Láká vás kolektivní investování?

19. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Láká vás kolektivní investování?

Co jsou podílové fondy, do jakých aktiv investují a proč jim svěřit své peníze? Kolik za investici zaplatíte na poplatcích? Víte, co je fond fondů? Přečtěte si, co ještě nevíte o této... celý článek

Obligace, pokladniční poukázky, STRIPS... nekoušou

7. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Obligace, pokladniční poukázky, STRIPS...  nekoušou

Co jsou dluhopisy, čím se liší od jiných cenných papírů, jak se stanoví jejich cena, proč je méně rizikové držet dluhopisy než akcie, kdy mluvíme o obligacích, kdy o pokladničních poukázkách,... celý článek

Nejste si jisti v akciových kramflecích?

29. 9. 2004 | redakce Peníze.CZ

Nejste si jisti v akciových kramflecích?

Slova jako akcie a dividenda se v dnešní době skloňují ve všech pádech. Víme ale všichni, co se pod těmito termíny skrývá, jak je to se zdaněním výnosů z prodeje akcií a výplaty dividend... celý článek

Partners Financial Services