Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění
Minulý týden se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average dostala na nejvyšší úroveň od června 2001, k optimistické náladě na Wall Street přispěl další pokles ceny ropy, akcie farmaceutické společnosti Pfizer zaznamenaly největší propad od října 1987. I tak byl ale znát předvánoční pokles burzovních aktivit, a to zejména v Evropě.

Spojené státy

Vánoční týden začaly burzy bez větších změn hlavních burzovních indexů. Díky vzestupu ceny ropy nad 45 dolarů za barel posilovaly ropné společnosti. Například Exxon Mobile (profil, názory) vykázala za třetí čtvrtletí rekordní růst tržeb a její akcie stouply o více než 2 %. Akcie farmaceutických společnosti Pfizer (profil, názory) a Merck (profil, názory), které v nedávné minulosti zveřejnily možné negativní účinky některých svých léků, se nyní obchodují s P/E 12, zatímco P/E indexu farmaceutických společností z indexu S&P500 (profil, názory) je na úrovni 18. Akcie Pfizer spadly o 6 % na cenu 24,29 dolarů, za dva dny jejich cena klesla dokonce o 16 %, což znamená jejich největší propad od října 1987. Akcie největšího výrobce antivirového software společnosti Symantec (profil, názory), která minulý týden dohodla na převzetí firmy Veritas, ztratily přes 5 % a od 13. prosince se tak propadly o 27 %.

V úterý akciové trhy ožily. Hodnoty indexů vystoupaly o 1 %, analytici totiž zvýšili pro společnost Intel (profil, názory) odhad zisku pro rok 2005, navíc Union Pacific (profil, názory) zveřejnila vyšší odhad zisku pro poslední čtvrtletí. Investiční banka Morgan Stanley (profil, názory) vykázala vyšší zisk za září, říjen i listopad. Meziročně tak profit společnosti vzrostl o 18 % díky větším ziskům z obchodování s akcemi a úspěšnému investičnímu bankovnictví.

Při středečním obchodování se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) dostala na nejvyšší úroveň od června 2001. K optimistické náladě na Wall Street přispěl pokles ceny ropy o další 3,3 % na základě nečekaného růstu jejích zásob v USA. Společnost Qualcomm (profil, názory) oznámila, že její zisk v tomto kvartálu předčí očekávání, její akcie tal přidaly 1 %. Úspěšný den prožily i akcie maloobchodních řetězců, předpokládá se totiž, že klesající ceny energií podpoří prodeje, a také, že v povánočních dnech bude mít vliv na jejich tržby výměna dárkových šeků za zboží. Rovněž chladnější počasí se promítne do nákupu teplejšího oblečení.

Během čtvrtečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty bez větších změn. Před Vánoci navíc aktivita investorů poklesla.

Evropa

V pondělí skončily evropské burzy o necelé jedno procento výše. Akcie společností dodávající telekomunikační výrobky byly podpořeny pozitivním komentářem pro příští rok od výkonného ředitele společnosti Nokia (profil, názory).

S blížícími se Vánoci v úterý spadly objemy obchodů a ceny akcií nevykazovaly větší změny. Pouze společnosti vyrábějící luxusní zboží výrazněji posílily na základě pozitivních zpráv, akcie společnosti LVMH (profil, názory), tedy například výrobu módních oděvů a doplňků značky Louis Vuitton nebo šampaňského Moet&Chandon, zpevnily o 3,3 % a cena akcií firmy Christian Dior vzrostla o 2,6 %.

Při středeční seanci pomohl evropským burzám příznivý vývoj cen akcií v zámoří a indexy zakončily den o necelé 1 % výše. Jinak byl tento den bez větších významnějších zpráv.

Ve čtvrtek v poledne hodnoty evropských indexů nezaznamenaly větších změn a aktivita před Vánoci postupně klesala.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Vánoce burzám svědčí

20. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Vánoce burzám svědčí

Americká centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby o 0,25 %. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001, Nasdaq Composite je ve srovnání s jeho úrovní... celý článek

Akcie: výrazné posilování dolaru

13. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování dolaru

Americká měna vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu, rostla také oproti euru. Toto posílení dolaru znatelně pomohlo evropským automobilkám, hvězdou se stala Porsche.... celý článek

Akcie: další 'ropný' týden

6. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další 'ropný' týden

Cena ropy zaznamenala největší pokles za poslední tři roky, snížila se o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října tohoto roku. Za stejné... celý článek

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

29. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

Cena ropy poklesla zpět pod 49 dolarů za barel. Nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává stále nízká, a lze tedy předpokládat, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet.... celý článek

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

22. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž... celý článek

Partners Financial Services