Fondy: jako by se nechumelilo

Petr Fejtek | 20. 12. 2004
Fondy: jako by se nechumelilo
Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš nescházelo.

V plné síle se zase předvedl nezdolný ISČS Sporoinvest(profil, názory), který opět zabodoval bezmála čtvrt miliardou a peněžní trh si tak připsal téměř 300 milionů, z čehož jistě za zmínku stojí ještě cizoměnové KBC Multicash s 55 miliony (24 do dolarového, 17 do slovenských korun a 14 do eurového). Zdá se tedy, že v ČSOB hodně klientů ruší cizoměnové účty a můžeme být zvědaví na bankovní statistiku, která ukáže, jak si na tom cizoměnové vklady stojí v celku. Možná také, že rostou příjmy v cizích měnách, které lidé dávají spíš do fondů než na účty.

Nadílka dluhopisů

Vynecháme-li úžasný balík na českých akciích, o kterém budeme moci vyprávět vnoučatům, pak největší překvapení najdeme zřejmě pod dluhopisovým stromečkem. Kdo nezpanikařil, a včas se kolem pololetí k investorské klasice vrátil, dostal nečekaný nášup. O příčině je jasno – realita sazeb nepadla do pesimismu předpovědí o jejich růstu. Opět se potvrdilo zlaté pravidlo, že časovat trh se nevyplácí. Ani centrální banka nemá křišťálovou kouli, a tak v druhé polovině roku ceny dluhopisů vzrostly o 4,5 %.
Další vývoj je sice přinejmenším stejně nejistý, jako minulý, ale stejně tak není důvod zavírat pozice či korunové fondy vyprodávat. Podobná situace je u konvergenčních strategií. Ty nyní slaví vítězné tažení, ale nic netrvá věčně.
Na špici korunových dluhopisových fondů najdeme trojici ISČS Sporobond(profil, názory), ING Český fond obligací(profil, názory, koupit) a KBC Renta Czechrenta. V ČSOB Czechrenta dlouhodobě spí, protože nemůže odolat genocidě zajištěných fondů (ty ovšem tentokrát získaly pouhých 28 milionů korun). Zato ING Český fond obligací a ISČS Sporobond s ročními výkonnostmi 6,45 % a 6,27% přilákaly 54 a 20 milionů korun. Takový ISČS Trendbond(profil, názory) na ně sice svými 10,9 % výnosu dělá dlouhý nos, ale jeho podílníci spíše realizují zisk.

Akciové zpytování počtů

Pro rok 2005 zvýšila banka Morgan Stanley odhad EPS u indexu S&P 500 o půldolar na 70,60 USD, současně však snížila očekávání hodnoty indexu pro konec roku 2005 z 1275 bodů na 1250 bodů. Protože ale cílovou hodnotu pro letošek 1200 bodů nemění, vycházel by na příští rok jen 2% růst a celkový výnos z akcií v řádu cca 6 %. Revidované odhady ovšem pracují s dlouhodobou predikcí P/E na úrovni 17,7 (proti původním 18,2). Velký medvěd tedy zůstal v kleci, ale slyšet je stále.
A u nás? Kdo ví… Realisté varují před možnou korekcí v prvním čtvrtletí, ale tak či tak: čítankové diskonty už jsou minulostí, musíme do rizika. V Telecomu privatizačního, v Unipetrolu stažení z trhu, u ČEZ akvizičního, Zentiva je drahá, banky nejisté, mrňousové nelikvidní.
Ale každý snad už ví, že bez rizika výnosy zkrátka nebudou. Tož k zažívání po božíhodové huse, kachně či krůtě trocha historie nikoho nezabije: ze 100 dolarů pod stromeček v roce 1900 uložených do slamníku by dnes zbyla kupní síla 4 dolarů, tedy ani ne na Big Mac. A to 100 dolarů tehdy byly velké peníze (neví někdo, kolik stál Ford motel T, tedy slavná Lízinka?)!
Kdo dal tehdy stodolarovku do dluhopisů, neměl by dnes ani tisícovku, tedy ani on by neudržel inflaci na uzdě. Ovšem kdo toho zeleného stováka před sto lety investoval do akcií, měl by dnes přes 75 000 dolarů.
A poučení? Ježíšek naděluje jen jednou v roce, akciové trhy pořád, jenomže v průměru.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že cesta investic na důchod se i u nás stane běžnou?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: s akciemi do penze

13. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: s akciemi do penze

V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Fondy: akciová nadílka

6. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciová nadílka

Zdá se, že dárky jsou asi už nakoupené a investoři tak opět do fondů přinesli 430 milionů korun. Rozložení je obvyklé: půl na půl do fondů peněžního trhu a zajištěných. Protože však... celý článek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

29. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

Zdá se, že začínáme nakupovat spíše dárky pod stromeček než podílové listy do rezerv. 290 miliónů za týden se skládá z 203 miliónů do fondů peněžního trhu a 88 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: týden akciových hvězd

22. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden akciových hvězd

Kratší týden přivedl do fondů jen slabších 175 milionů, přitom 230 získaly fondy peněžního trhu a 55 zajištěné. 170 odplynulo z dluhopisových, ale celých 50 milionů korun přišlo do... celý článek

Fondy: další odkup od velkých

15. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: další odkup od velkých

Po třech týdnech podobných jako vejce vejci je opět ten čtvrtý s rušivým prvkem. Tím je velký odkup institucionálních investorů, který celou statistiku stáhl pod vodu. Proti 875 milionům... celý článek

Partners Financial Services