Fondy: akciové hvězdy nehasnou

Petr Fejtek | 29. 11. 2004
Fondy: akciové hvězdy nehasnou
Zdá se, že začínáme nakupovat spíše dárky pod stromeček než podílové listy do rezerv. 290 miliónů za týden se skládá z 203 miliónů do fondů peněžního trhu a 88 miliónů do zajištěných fondů.

Více než polovinu celého přílivu inkasoval ISČS Sporoinvest (profil, názory), z IKS Peněžního trhu (profil, názory) však odešlo přes 60 miliónů, takže opět musely zapracovat členové týmu Multicash: ze 122 miliónů jen necelou třetinu korunový, ostatní bodovali v jiných měnách.

Blýskání na dluhopisové časy

Zatím zdaleka nemůžeme vyvozovat trend, ale možná, že alespoň první vlaštovku zahlédneme v ISČS Sporobondu (profil, názory), který po stamiliónových odlivech najednou zaznamenal +9 miliónů. Ovšem žádný z kolegů podobné jevy nehlásí, IKS dluhopisový (profil, názory) naopak pokračuje v citelnějších ztrátách. V mínusech jsou dluhopisové fondy ING i KBC.
Ze zajištěných se pěkně rozběhl pro 54 miliónů Kč ČSOB Světový Click+ 15 a do soutěže se chystají i nový Max a Prémiový vklad České spořitelny (měl by být konstruován podobně jako zajištěné fondy, jenže na mnohem kratší období 6 až 12 měsíců)s prémií vázanou na kurz koruny. Tak či onak – až zajištěné čárymáry přijdou na pobočky, ponoříme se opět do dluhopisových hlubin?

Kdy skončí rekordy?

Pražská burza pokračuje v lámání rekordních růstů a jen od srpna už vzrostla o 27 %! Středeční nové historické maximum, na které se dostal burzovní index PX 50, jakoby nestačilo a pokračovala v růstu nejen přes Den díkůvzdání, ale dokonce i v pátek, kdy PX 50 "lízl" 1 030 bodů a PX D 2 550 bodů. Analytici již vypouštějí varovná slova jako "obezřetnost je nutná" či dokonce "nastupovat do akcií při těchto cenách je riskantní")… Jistěže, nic neroste do nebe, ale nikdo také neví, jak vysoká je konvergenční prémie za vstup do EU a zda se neprojevuje až nyní.
Možná tedy je vhodné ohlédnout se do hlubší minulosti, protože první z akciových fondů mají již své pětileté životopisy. Zejména dva nejznámější a nejvýkonnější: ING Český akciový (profil, názory, koupit) s 50% podílem tuzemských titulů a ISČS Sporotrend (profil, názory) s jen třetinou našich akcií.
Díky jejich silnějšímu zastoupení je ING Český akciový jasně výkonnější, za pětileté období vynesl již 135 %, což znamená 19,62 % p.a. (ke konci října). Za celou téměř šestiletou existenci investici více než zdvojnásobil. Ve srovnání s ním sice ISČS Sporotrend značně zaostává, ale ani jeho 6,77 % p.a. za pětileté období není k zahození. Není vyloučeno, že právě nezvyk na tak pěknou výkonnost vedl podílníky Sporotrendu k 16miliónovým odkupům, zatímco návyk na ni přilákal do ING Českého akciového dalších 27miliónů korun. A roční výkonnosti? 55 % a 46 % jistě hovoří samo. 

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Zvýší se u nás ještě letos příliv peněz do fondů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden akciových hvězd

22. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden akciových hvězd

Kratší týden přivedl do fondů jen slabších 175 milionů, přitom 230 získaly fondy peněžního trhu a 55 zajištěné. 170 odplynulo z dluhopisových, ale celých 50 milionů korun přišlo do... celý článek

Fondy: další odkup od velkých

15. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: další odkup od velkých

Po třech týdnech podobných jako vejce vejci je opět ten čtvrtý s rušivým prvkem. Tím je velký odkup institucionálních investorů, který celou statistiku stáhl pod vodu. Proti 875 milionům... celý článek

Fondy: žádné podstatné změny

8. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné podstatné změny

Mohli bychom zopakovat z minulého týdne – dobrá půlmiliarda. Jen struktura opět přešla do klasického gardu: skoro 400 do peněžáků, přes 200 do zajištěných. Nevycházející součet bilance... celý článek

Fondy: dobrá půlmiliarda

1. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: dobrá půlmiliarda

V uplynulém týdenním kole prohrál UNIS s AKATEM 1 : 8 a když hodnotíme soupeření kategorií, pak – byť jen na body – zvítězily zajištěné nad fondy peněžního trhu. 340 milionů do zajištěných... celý článek

Fondy: se najednou rozjely

25. 10. 2004 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: se najednou rozjely

Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Partners Financial Services