Fondy: další odkup od velkých

Petr Fejtek | 15. 11. 2004 | 1 komentář
Fondy: další odkup od velkých
Po třech týdnech podobných jako vejce vejci je opět ten čtvrtý s rušivým prvkem. Tím je velký odkup institucionálních investorů, který celou statistiku stáhl pod vodu. Proti 875 milionům jsme velice malí.

ČSOB tentokrát nedodala data za její fondy KBC (neuvedla je ostatně ani ING), podívejme se tedy alespoň na celá tři čtvrtletí letošního roku. V brzké době se snad dočkáme lepšího servisu informací za celý AKAT, protože bude mít také generálního sekretáře.
Je otázka, zda jde o optimální řešení. AKAT bude muset bezesporu hodně přidat, ale žijeme v době slučování: v ARIZ se spojili nezávislí poradci a zprostředkovatelé, minulý týden splynula Komora s Asociací pojišťovacích makléřů. Jen banky nedokáží své assety a investičky rozumně uspořádat. Zejména u dvou největších je jejich schizofrenie až legrační, i když v EU spíš směšná.
Přitom jsme za kapitálovou legislativu dostali pochvalu od Světové banky, ačkoli nějaké mouchy se ještě najdou. Možná za zmínku stojí "potřeba rozšířit mandát a nástroje Komise pro cenné papíry o ochranu spotřebitelů proti nekalým praktikám při nabízení a prodeji produktů kolektivního investování". Co si pod tím asi SB představuje, že by něco objevila?

Ponor od instotucionálů

Velké odkupy, 875 milionů korun, zasáhly "staré známé", zejména ČSOB bohatství (profil, názory), už jen zbytky pak ČSOB fond obchodu (profil, názory) a Křišťálový fond (profil, názory). Možná, že už šlo skutečně o stahování posledního zbytku aktiv z těchto fondů.
I když nepočítáme tyto velké investory, nevypadá bilance nijak růžově. ISČS Sporoinvest (profil, názory) utržil 131 milionů, ale nedokázal ani s víc než 50milionovou podporou IKS Peněžního trhu (profil, názory) vyrovnat odliv 190 milionů z dluhopisových fondů, které do takové hloubky stáhl 150milionovým ponorem ČSOB Kvanto korunový (profil, názory). Smíšeným fondům zase chybí pomoc Maxů, když první už skončil a druhý ještě nezačal.

Tři čtvrtletí

Že přírůstek majetku fondů UNIS letos lavíruje kolem nuly, konstatujeme každou chvíli. A to přesto, že jejich stávající majetek se zhodnocuje adekvátním tempem. Jestliže na začátku roku činil 105 miliard, na konci třetího čtvrtletí vzrostl jen na 106 miliard. Přitom sám ISČS Sporoinvest získal 10 miliard korun, což jasně svědčí o úbytku mnoha jiných.
Růst fondového byznysu tak leží na bedrech zahraničních fondů, které za stejné období získaly 9 miliard korun. Nemusíme však opakovat, že převážně do zajištěných a fondů peněžního trhu. To charakterizuje i třetí čtvrtletí, kdy investoři přinesli nejvíce prostředků do fondů peněžního trhu (+1,08 miliardy korun) a do zajištěných fondů (+1,02 miliardy korun). V procentním vyjádření činil přírůstek aktiv v zajištěných fondech dokonce 13,11 %.

Akcie na výsluní

Uplynulý týden bylo na akciových trzích veselo nejen u nás. Nejvýše za poslední tři roky uzavíral index S&P a index Dow Jones umazal veškeré ztráty za letošní rok. Přitom technologický sektor si vedl úplně nejlépe. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je ropy dost a vývoj její ceny se uklidní…
U nás doma září ČEZ jako by měl elektřinu zadarmo: 300 korun za akcii je víc než 100% letošní zisk a Erste Bank sice nenarostla ještě ani o 50 %, ale investiční doporučení od Smith Barney s cílovou cenou 41,8 euro napovídá jejímu dobrému zdravotnímu stavu.
Nu a pražský index PX 50 se tak nezadržitelně blíží 50% ročnímu výkonu. Přestože to lidé slyší každou chvíle i z televize, nechávají je akcie evidentně chladnými. A tak můžeme 15 milionů do akciových fondů považovat za úspěch, z toho ISČS Sporotrend (profil, názory) získal 12 milionů a fond fondů ISČS Globaltrend (profil, názory) 3 miliony korun. 

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Měly by se spojit AKAT a UNIS do jedné asociace s jednotnými pravidly?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: žádné podstatné změny

8. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné podstatné změny

Mohli bychom zopakovat z minulého týdne – dobrá půlmiliarda. Jen struktura opět přešla do klasického gardu: skoro 400 do peněžáků, přes 200 do zajištěných. Nevycházející součet bilance... celý článek

Fondy: dobrá půlmiliarda

1. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: dobrá půlmiliarda

V uplynulém týdenním kole prohrál UNIS s AKATEM 1 : 8 a když hodnotíme soupeření kategorií, pak – byť jen na body – zvítězily zajištěné nad fondy peněžního trhu. 340 milionů do zajištěných... celý článek

Fondy: se najednou rozjely

25. 10. 2004 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: se najednou rozjely

Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Fondy: zase únik institucionálů

18. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase únik institucionálů

Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky... celý článek

Fondy: týden jako obvykle

11. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako obvykle

Přes čtvrt miliardy do fondů peněžního trhu a 180 milionů do zajištěných – to je obehraný refrén. Z dluhopisových uprchlo dalších 130 milionů, takže celkový příliv dělá jen 350 milionů.... celý článek

Partners Financial Services