Fondy: konec růžového snu?

Fondy: konec růžového snu?
Poprvé v letošním roce vykázaly fondy ve statistikách čistý pokles majetku - týdenní odkupy dosáhly bezmála dvaceti milionů korun. Že by ustaly žně a podílníci se již investování nabažili?

V pohledu na fondový byznys není zatím potřeba růžové brýle, přes které se zdají perspektivy růstu majetku pod správou velmi slibné, odkládat. Mínus z minulého týdne má totiž na svědomí jediný fond – nedávno otevřený PIF První investiční. Pokud by tohoto fondu, ze kterého za jediný týden odplynulo před 233 milionů korun, ve statistikách nebylo, zakončilo by odvětví přírůstkem spravovaného majetku o 214 milionů korun. Majetek v PIF bude zřejmě podobně razantně klesat také v dalších týdnech. Fond stále spravuje více než šest miliard korun podílníků, jejichž investiční horizont je limitován právě otevřením fondu a snížením výstupního poplatku na přijatelnou výši.

Vyrovnané síly

Nejvíce peněz – 173 milionů korun - získal IKS peněžní trh (profil, názory), následovaný s notným odstupem Sporoinvestem (profil, názory). Do jiných fondů než peněžního trhu, peníze nepřicházely. Souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správou investiční společnosti prakticky kopíruje peněžní trh: IKS získala podstatně více peněz než ISČS (169 milionů korun proti 41,6 milionu). V dalším horizontu jsou síly obou investičních společností velmi vyrovnané. V kategorii největšího růstu majetku za měsíc vede o 125 milionů korun s 902 miliony korun nových investic ISČS.

Nejvíce peněz odplynulo kromě PIF První investiční z ČSOB výnosového (profil, názory) a Restitučního fondu /OFPISRES). Mezi pěticí fondů s největším úbytkem majetku najdete ještě IKS Globální (profil, názory) a Výnosový fond První investiční (profil, názory). Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Klesají i fondy peněžního trhu

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů jsou záporné. Pokles výkonnosti fondů peněžního trhu svědčí o dlouhé duraci jejich portfolií. Spíše než fondy peněžního trhu by bylo možné fondy této kategorie nazývat fondy krátkodobých dluhopisů.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 1,09 procenta. V měsíčním horizontu zhodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o plus 1,96 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 0,6 procenta a za rok propadl o plných 22 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 0,87 procenta Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) a Akro OPF Český (profil, názory). Nejvíce, přes 3,6 procenta, ztrácel Akro Eurotech (profil, názory), následovaný s minus 2,5 procenty Sporotrendem (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Soubor tabulek dokumentující tržní podíly a celkové prodeje jednotlivých investičních společností

Měli jste peníze v PIF? Nebo vás již otevírání fondů nezajímá? Budou odkupy v PIF pokračovat s podobnou intenzitou v dalších týdnech? Vadí vám, že v tuzemsku neexistují, až na výjimky, opravdové fondy peněžního trhu, ale fondy krátkodobých dluhopisů? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services