Kapitálové trhy v týdnu od 4. do 8. 2.

David Petráček | 11. 2. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 4. do 8. 2.
Zprávy o účetních problémech poslaly kurzy na amerických burzách k jihu. Níže byl Nasdaq naposledy před čtvrt rokem.

Spojené státy

V pondělí téměř všechny sektory během obchodování ztratily. Důvodem byly účetní problémy stále většího počtu firem a také několik downgradů. Oslabil také sektor polovodičů, ale ne tolik jako ostatní technologie. Vůbec se nedařilo biotechnologiím kvůli účetním problémům společnosti Cephalon (profil, názory). Dále mezi krizové sektory patřily networking a storage. Naopak dařilo se zlatu, drogerii a pivovarům.
V úterý indexy oscilovaly celý den okolo otevíracích hodnot a nakonec skončily obchodování v červených číslech. Networkingové tituly nejvíce oslabilo varování okolo společnosti Ciena (profil, názory). Také slabá zpráva o hospodářských výsledcích od společnosti Sprint PCS (profil, názory), působila na bezdrátovou komunikaci, když mnoho společnosti z oboru dosáhlo svých ročních minim. Nasdaq tak dosáhl nejnižší hranice od 12. listopadu loňského roku. Na trhu stále panovala opatrnost díky zprávám o účetních operacích, a proto investoři obraceli svůj zájem na tituly s více zřetelnými výkazy (zlato, potraviny, tabák).
Ve středu začaly indexy DJIA (profil, názory) a Nasdaq (profil, názory) obchodování na zcela opačných stranách. Tituly staré ekonomiky v negativním teritoriu a technologické tituly v pozitivním. Hlavním důvodem byl neočekávaný krok společnosti Cisco (profil, názory), která prohlásila před začátkem obchodování (tato informace měla být zveřejněna až po uzavření trhu), že hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí jsou nad očekávání dobré. Ovšem tento kladný vývoj nevydržel dlouho a brzy po otevření začaly opět převažovat prodejní tlaky a trhy začaly klesat. Nejhůře si vedly sektory biotechnologií, softwaru, internetu a zlata. Naopak dobře na tom byly petrochemické tituly a zdravotnictví.
Ve čtvrtek trhy opět oslabovaly. Výprodeje postihly především technologické tituly, klasické blue chips se držely převážně v pozitivním teritoriu. Dařilo se především bankám, oděvním firmám, aeroliniím a telekomům. Propad technologií byl zapříčiněn hlavně společností Cisco, která odradila investory neschopností předvídat výsledky na delší období. Negativní vývoj na trhu nastal i přes zveřejněné pozitivní zprávy. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti byly menší než se očekávalo a od několika maloobchodních řetězců přišly velice dobré "same-store sales".
V pátek začalo obchodování v optimistickém duchu. Hlavní podíl na růstu amerických trhů měl, na rozdíl od čtvrtka, index Nasdaq. Došlo k růstu cen akcií společnosti Tyco (profil, názory) před začátkem obchodování, a to po zveřejnění zprávy, že propustí asi tisíc zaměstnanců ve své společnosti TyCom Ltd (profil, názory). Dále vývoj v počátku pozitivně ovlivňovaly upgrady dvou společností - výrobce serverů Sun Microsystem (profil, názory) a telekomunikační společnosti WorldCom (profil, názory).

Evropa

Během první poloviny uplynulého týdne indexy DAX (profil, názory) a FTSE 100 (profil, názory) vydatně oslabovaly. Zlom nastal ve čtvrtek, kdy díky pozitivním zprávám nastal zvrat a došlo k růstu trhů. Ve čtvrtek bylo také oznámeno, že Evropská centrální banka nehodlá měnit dosavadní měnovou politiku prostřednictvím změny úrokových sazeb (klíčová sazba tak zůstává na hodnotě 3,25%). Mezi negativní zprávy můžeme zařadit středeční oznámení nezaměstnanosti v Německu, která vzrostla na dvacetiměsíční maximum 9,6 procent. Na propadu trhů měla lví podíl společnost DaimlerChrysler (profil, názory), která oznámila krácení dividend. V uplynulém týdnu tituly automobilek ovlivňovaly vývoj trhů. V pátek to například byla negativní zpráva společnosti Volvo (profil, názory), která oznámila větší než očekávanou ztrátu. Naopak BMW oznámilo, že jejich prodeje vzrostly v lednu o 18,7 procenta.

autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v týdnu od 28.1. do 1.2.

4. 2. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 28.1. do 1.2.

Dow Jonesův index pokračoval v prvním dnu tohoto týdne v růstu a navazoval tak na vývoj z týdne minulého. Pak ovšem výrazně ztratil a v dalších dnech opět rostl. Zcela stejný trend... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.

28. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.

Uplynulý obchodní týden začal pro indexy Nasdaq Composite a Dow Jones poklesem, který se jim podařilo v následujících dnech vyrovnat. U Nasdaqu byl tento výkyv celkem velký, zatímco... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

21. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

Vývoj indexů Dow Jones a Nasdaq Composite v uplynulém týdnu připomínal houpačku. Co jeden den ztratily, druhy opět získaly. V konečném důsledku ovšem můžeme říci, že oba indexy spíše... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

14. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

7. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services