Tučné zisky na maďarských dluhopisech?

Tučné zisky na maďarských dluhopisech?
V posledních týdnech bylo napsáno mnoho komentářů, které se věnovaly atraktivitě trhů s dluhopisy u našich středoevropských sousedů. Trochu ve stínu Polska je podle mého Maďarsko, neprávem.

Nejčastěji skloňovanou zemí se stalo Polsko, kde při nízké inflaci okolo 4% lze nakoupit dluhopisy s více jak dvojnásobným výnosem do splatnosti. Poněkud stranou, dle mého názoru neprávem, však zůstal trh v Maďarsku. Proč jsou maďarské dluhopisy pro českého investora atraktivní?

V prosinci tohoto roku na summitu v Kodani by Evropská komise měla potvrdit leden 2004 jako termín přijetí devíti kandidátských zemí (včetně Maďarska). Na maďarské politické scéně, jako v jediné kandidátské zemi, existuje silný konsensus o rychlém vstupu do Evropské měnové unie (EMU). Mimochodem o nutnosti dostatečné reálné konvergence musíme hovořit právě v horizontu vstupu do EMU. Tomuto faktu je podřízen i systém směnného kurzu forintu, který smí oscilovat kolem centrální parity stanovené k euru v pásmu +-15%, což je plně kompatibilní se systémem EMRII. Nutnou podmínkou pro přijetí eura je dvouleté členství v mechanismu EMRII. Na grafu je patrný jasný apreciační trend forintu v oscilačním pásmu. Maďarská centrální banka rovněž stanovila inflační cíle tak, aby v letech 2004/2005 byla výše inflace v souladu s Maastrichtskými kritérii. Úroveň směnného kurzu je pak klíčovým determinantem tohoto vývoje. Vzhledem k velmi pozitivnímu vývoji zahraniční rovnováhy se apreciační trend forintu, který je nutnou podmínkou desinflačního vývoje, nejeví jako vážný problém. Vzhledem k blízkosti aktuální úrovně forintu k jeho horní intervenční hranici dokonce nelze úplně vyloučit, že dojde v příštím roce k posunu centrální parity. Výhled pro forint tak zůstává pozitivní.

Výnosová křivka maďarských dluhopisů začíná na 8,5% a končí okolo 6,5% pro patnáctiletý dluhopis. Je tedy negativně skloněná podobně jako polská, ale nabízí mírně nižší výnosy. Dluhopisy s delší dobou do splatnosti by měly odrážet to, jaká panuje víra v konvergenční sbližovaní. Míra konvergence se často měří jako rozdíl mezi 5letou sazbou v euru oproti 5leté sazbě kandidátské země, které se očekávají za 5 let. Tento údaj lze vyčíst právě z tzv. "dlouhého konce" výnosové křivky a pro Maďarsko činí asi 0,75%. Znamená to tedy, že podle aktuálního tvaru výnosových křivek bude za pět let rozdíl mezi maďarskou a eurovou křivkou třičtvrtě procenta. Tento údaj indikuje poměrně silné přesvědčení o brzkém vstupu Maďarska do EMU. Pro srovnání, rozdíl mezi stejnými sazbami v Řecku a EMU (od roku 2001 člen EMU) byl ještě v lednu 2000 1% a v červenci 2000 0,5%. Potenciál pro růst cen dluhopisů s dlouhou dobou do splatnosti se nám zdá poměrně malý.

Odlišná je však situace krátkodobých dluhopisů. Dluhopisy s průměrnou splatností do 2 let lze nakoupit s výnosem okolo 7,7%, tedy asi 3,3% nad výnosem českých dluhopisů. Vzhledem k očekávanému poklesu inflace v Maďarsku, je tento úrokový diferenciál pro českého investora určitě velmi zajímavý. Na rozdíl od polského zlotého je navíc vývoj a výhled forintu nepoměrně stabilnější (viz úvod článku). Důvody pro vyšší kolísání zlotého spočívají jednak v křehčí rovnováze zahraniční bilance, v obrovském podílu portfoliových investic a pro korunového investora rovněž na vývoji směnného kurzu eura vůči dolaru. Vyšší riziko měny je prozatím kompenzováno o 1% vyšším průměrným výnosem, nijak to ale nesnižuje atraktivitu maďarských investic, spíše naopak.

Závěrem pro českého investora budiž fakt, že oba horcí kandidáti na brzký vstup do evropských struktur stále nabízejí zajímavý výnosový potenciál, který je po nedávných poklesech výnosů v České republice žádaným artiklem. Konvergenční vývoj je jednorázovým, neopakovatelným procesem každé kandidátské země a neměl by tak zůstat českými investory bez povšimnutí. Vždyť vysoké výnosy českých dluhopisů posledních let nebyly ničím jiným, než důsledkem rychlé konvergence České republiky k EMU.

Co si myslíte o inestování do maďarských dluhopisů? A co o fixních cenných papírech jiných kandidátských zemí? Podělte se s ostatními o své názory!

autor pracuje jako portfolio manažer v Investiční společnosti České spořitelny.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2002 14:58, rychlik

... áááá, tak se asi ozval někdo přímo z pí ár České spořitelny, resp. ISČS. Ale vždyť je třeba se dívat na vývoj kurzu, zvláště u akciového fondu, z delší perspektivy, než je jen jeden poslední rok. A je to pro spořitelního investora, který je v OPF Sporotrend uvězněn déle a po všech těch veletočích se statutem fondu, s portfoliem a asi i s osobami za tím, opravdu smutné podívání ! Něco jiného je samozřejmě pohled spekulanta, na fondu se takto dalo a dá vydělat, ale o takové sofistikované podílníky ISČS přece proklamovaně mj. svojí poplatkovou politikou vůbec nestojí ! Má nedůvěra k ČS pramení už od těch jejích prvních OPF Čechoinvestů a Moravoinvestů, nebo jak se fondy vlastně jmenovaly, které pak raději po letech se sklopenýma očima a po tichu zmizely. Ten OPF Sporotrend možná jde v jejich stopách. Konkrétně poukazuji na odpozorovaný fakt, že spořitelna, mám pocit že pravidelně, nedokáže vhodně načasovat a zvládnout průběh zainvestování fondů s akciemi. Brzo po vzniku fondů, po období vznášení se kolem startovní hodnoty podílu, následuje skluzavka o jedno dvě patra níž, kde se to dlouhodobě plácá. Ta ISČS je pro mne svým konáním naprosto nečitelná a pro nějakou náročnější operaci s akciemi a rizikovějšími dluhopisy ve středoevropském prostoru bych jí asi, žel, své peníze už nesvěřil a raději každému známému osobu správce ISČS rozmlouvám. Jen jako příklad na závěr, naprostou nečitelnost svého chování ISČS předvedla aktuálně u jejího OPF Všeobecný. Do nedávné doby, dlouhodobě po otevření fondu, to byl prakticky dluhopisový fond, kde však minimálně hodně přes celý 1 rok čněly vůbec nejvyšší vstupní poplatky 3,5% ze všech ostatních fondů ISČS. Kolik asi fond získal za tuto dobu nových podílníků ? Jako zaháčkovaný z kupónové privatizace jsem doslova doloval z ČS a z ISČS informaci o tom, co a kdy bude výhledově dále s portfoliem fondu. Ostatně, věc jsem nadhodil kdysi i na tomto serveru za časů spořitelního mága CSdefence. Dělali si ze mne akorát legraci, že nic neví, někdy navíc s arogantním dotazem, co mi po tom vlastně vůbec je. A sledovat soustavně zpětně portfólio fondu na serveru ISČS mě, pro nepřehlednost, brzo přestalo bavit. Dnes jsem rád, že jsem peníze na vrcholu v závěru roku 2001, ještě jako z dluhopisového fondu, vybral a na spekulaci dal jinam. Nyní jsem si všiml, že fond je najednou, hrc drc, ode zdi ke zdi, ze dne na den, nově a náhle zainvestován, a ejhle, hodnota podílu o nějaká ta procenta tradičně níže ! Jaký balzám pro moji investorskou duši ( moji duši spekulanta dám nyní stranou ) je proti tomu chování konkurenční IKS-KB s jejím, po otevření fondu transparentním, postupným a konzervativním zainvestováváním OPF Globální !

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2002 20:32, vděčná čtenářka

Tolik sága o využití volného času pana Grafomana... :-)))

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vhodnost investic ve zlotém přetrvává

20. 12. 2001 | Jiří Tuvora

Vhodnost investic ve zlotém přetrvává

Polsko se stalo v poslední době miláčkem všech portfolio manažerů řídících na středné Evropu zaměřené dluhopisové fondy. Vše naznačuje, že oblíbencem zůstane také v příštím roce.

Partners Financial Services