Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

David Petráček | 7. 1. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.
Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Spojené státy

Obchodování na akciových trzích bylo v předešlém týdnu jistě ovlivněno tím, že končil jeden rok a začínal druhý. Indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq v pondělí ztrácely. Už se pravděpodobně neočekávaly žádné převratné změny, ale každý spíše hleděl kupředu v očekávání změn v roce následujícím. Pondělní obchodování, jak již bylo uvedeno, bylo ve znamení negativního trendu. Objem obchodování se pohyboval podle očekávání na nízké úrovni. Zájem panoval hlavně o airolinie, a to hlavně v důsledku zprávy, která se týkala společnosti America West Airlines. Této společnosti byla kladně vyřízena žádost o půjčku u federální vlády ve výši 380 milionů dolarů. Tato částka je vyplacena v rámci pomoci leteckému a přepravnímu odvětví po teroristických útocích z 11. září. Na druhou stranu ztráceli biotechnologie, polovodiče a léčiva.

Úterní obchodování bylo sice zakončeno v plusových číslech (Nasdaq 1,48 %, DJ 0,52 %), ovšem pocity z průběhu obchodování jsou silně smíšené. Aktivita investorů byla spíše průměrná a neodpovídala informacím, které se na trhu objevily. To však nezabránilo tomu, aby indexy ke konci obchodování nenastartovaly a nezačaly strmě stoupat. Nejzajímavějšími sektory byly computer - hardware a telekomy. Tento den byl také zveřejněn index ISM (index nákupních manažerů), který v prosinci vzrostl na 48,2 b., oproti předcházející hodnotě 44,5 b. Očekávalo se však růst jen na 45,6 bodu. Z toho je zřejmé, že jde o velice dobrou zprávu, kterou však investoři ignorovali.

Ve středu otevřely akciové trhy propadem následovaný prudkým růstem. Pozitivní trend si trhy zachovaly i přesto, že byl oznámen počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který byl vyšší než se očekávalo, a to 447 tisíc. Tento kladný trend byl hlavně v důsledku dobrých zpráv ze sektoru technologií. Ty očekávají zvýšení výdajů na nákup počítačů a softwaru. Dalšími růstovými tituly byly přepravní společnosti a cyklické tituly. Oslabovaly naopak tituly spotřebního zboží, léčiv, biotechnologie a ropných produktů. Páteční obchodování bylo ovlivněno oznámením míry nezaměstnanosti.

Evropa

Evropa, jak již tradičně, kopíruje vývoj v USA, a není proto divu, že hlavními tahouny růstu na evropských trzích byly technologické tituly a také letecké společnosti, které pozitivně ovlivnil trend panující v tomto sektoru na amerických trzích. Indexy DAX a FTSE 100 v novém roce posilují. Ve čtvrtek zasedala ECB, která rozhodovala o dalším vývoji měnové politiky. Podle očekávání nedošlo ke zvýšení úrokových sazeb a ty tedy zůstávají 3,25 % pro Eurozónu. Páteční obchodování bylo ovlivněno oznámením dat o inflaci pro Eurozónu a také zveřejněním míry nezaměstnanosti v USA.

David Petráček, ABN AMRO Portfolio Management

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

14. 12. 2001 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Partners Financial Services