Z redakční pošty: Krach IS Invescom

Z redakční pošty: Krach IS Invescom
Na základě doporučení investičního poradce jsem v červnu 2000 uzavřel smlouvu o investování se společností Finnex Trust Praha. K dnešnímu dni zbyla z mých investovaných peněz jen setina.

Ale popořádku. Uzavřel jsem smlouvu a převedl 300 tisíc korun, za které jsem obdržel 263 474 podílových listů fondu Eurocom. Hodnota podílových listů pak už nerostla a v průběhu půl roku byla jejich hodnota o třetinu nižší.

Z pozice podílníka fondu jsem několikrát telefonicky žádal ředitele Invescom (předtím Finnex) o sjednáni nápravy v propadu hodnoty podílových listů. Dne 4. dubna 2001 jsem se na něho obrátil dopisem, ve kterém jsem vyjádřil znepokojení nad vývojem propadu OPF a žádal jsem informovat poštou o přijatých opatření všechny podílníky OPF Eurocom. Mezitím ze strany vedení společnosti byli podílnici písemně ujišťování, že se budou moci vždy na ně spolehnout a oni udělají vše, aby naši důvěru nezklamali. Pak proběhlo několik mimořádných akcí na zvýšení našich investic. Dne 18. července jsem doporučeným dopisem upozornil Komisi pro cenné papíry na vážné problémy ve společnosti Invescom a žádal jsem důkladný dohled nad touto společností. Dne 10. srpna 2001 jsem od KCP obdržel informaci, že ve společnosti začíná šetření ve věci porušování zákona.

Dne 15. srpna 2001 zavedla Komise pro cenné papíry ve společnosti Invescom nucenou správu. Těsně před zavedením nucené správy (10. srpna) dosahoval majetek fondu Eurocom 850 tisíc EUR (28,777 milionů korun) a podle výpisu ke dni 1. záři 2001 klesl na 54 tisíc EUR (1,867 mil. Kč). Dne 4. října KCP odejmula IS Invescom povolení. Společnost a její podílový fond ztratil podstatnou část hodnoty majetku (více než 97 %) ze dvou důvodů:
- krach obchodníka s cennými papíry společnosti Bradley, Rosenblatt a Co., jehož služeb Invescom využíval
- Invescom neoprávněně převedl obhospodařování majetku v podílovém fondu Eurocom na zahraniční subjekt The Banque Populaires du Luxembourg

Kdo to způsobil

Představitelé investičního fondu Invescom minimálně:
- nezajistili statut otevřené investiční společnosti a dopustili se poškození cizího majetku
- dopustili protiprávně převod majetku fondu Eurocom na zahraniční společnost, která tyto prostředky defraudovala. Fond neprováděl platby přes svého depozitáře.

Předseda Komise pro cenné papíry a jeho tým minimálně:
- zanedbali dohled nad investičními společnostmi a nezajistili vlastnické práva podílníků fondu
- v době zavedení nucené správy podstatná část majetku fondu zmizela v zahraničí

Přes několik urgencí, kterými jsem se obrátil na předsedu KCP s cílem podniknout okamžité kroky směřující k nápravě současného stavu, respektive eliminaci ztrát, jako i k požadavku na informování poškozených investorů, jsem odpověď neobdržel. Tímto vyzývám další poškozené investory fondu Eurocom ke společnému postupu. Bez koordinovaného úsilí nic nezmůžeme.

Ing. Anton Malovaník 
email: 1.moravianslovak@iol.cz

Máte se společnostmi Finnex, Invescom či Bradley, Rosenblatt a Co. nějaké zkušenosti? Ozvete se autorovi článku, podělte se o ni s ostatními v názorech, nebo nám napište na email redakce@penize.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2002 16:01, pav

I já patřím k těm, kteří nalítli. Podílníkem jsem se stal ještě v době, kdy byl fond členem UNISu a navíc jsem si myslel, že KCP se již náležitě poučila např. z C.S. fondů a u řádně registrovaných OPF bude provádět i řádný dohled. A čím mě fond nalákal? Nesliboval nic nemožného, ale jako jediný OPF v této republice deklaroval svoji odměnu jako 20% ze zhodnocení majetku a nikoliv jako všichni ostatní jako procenta z objemu majetku. Bohužel se ale ukazuje, že asi vše bude jinak a odměna fondu bude 100% z objemu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bradley, Rosenblatt & Company v konkurzu!

20. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Bradley, Rosenblatt & Company v konkurzu!

Na obchodníka s cennými papíry Bradley, Rosenblatt & Company, patřícího dříve do skupiny Finnex, uvalil soud konkurz. Podle odhadů Komise pro cenné papíry závazky firmy přesahují sedmdesát... celý článek

Partners Financial Services