Kapitálové trhy v týdnu od 28.1. do 1.2.

David Petráček | 4. 2. 2002
Kapitálové trhy v týdnu od 28.1. do 1.2.
Dow Jonesův index pokračoval v prvním dnu tohoto týdne v růstu a navazoval tak na vývoj z týdne minulého. Pak ovšem výrazně ztratil a v dalších dnech opět rostl. Zcela stejný trend jsme mohli sledovat i u indexu Nasdaq Composite.

Spojené státy
V pondělí došlo před začátkem obchodování k upgradům nebo zlepšení výhledů společností technologického sektoru, což výrazně ovlivnilo růst akciových trhů v počáteční fázi. Svůj vliv na růst měly i upgrady automobilových společností od firmy Morgan Stanley (profil, názory). Během dne trhy svůj růst zastavily, aby pak opět vlivem změn v networkingovém, polovodičovém a computer-hardware sektoru začaly stoupat. Opatrné chování investorů bylo ovlivněno množstvím ekonomických dat, které byly tento týden zveřejněny.
V úterý se trhy po otevření vyvíjely v pozitivním duchu, ovšem okolo čtvrté hodiny začal velký tlak na prodej, který přetrvával až do konce. Důvodem byly obavy z účetních machinací, které byly způsobeny informací o platbě $20 mil. externí osobě od společnosti Tyco (profil, názory). Po událostí se společností Enron (profil, názory), reagují investoři na jakoukoliv informaci, která by mohla vyvolat podezření z účetních machinací, nervózně. Tento negativní vývoj nastal i přes výrazně pozitivní ekonomické informace, které byly tento den zveřejněny (objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby, spotřebitelská důvěra).
Ve středu začalo obchodování mírným růstem, který však brzy vyprchal, a to i přesto, že byly zveřejněny lepší než očekávané výsledky o vývoji GDP za poslední čtvrtletí, který v meziročním srovnání vzrostl o 0,2 procenta, za celý rok o 1,1 procenta. Dobrou zprávou bylo jistě i rozhodnutí Fedu ponechat úrokové sazby na jejich stávající úrovni, na což reagovaly trhy růstem do kladných hodnot. Ve Spojených státech jeví ekonomická aktivita známky oživení. Dlouhodobější výhled by měl být díky silné produktivitě a načasování měnové politiky pozitivní. Krátkodobý výhled je ale stále zastřen nejistotou ohledně osobní spotřeby a firemních investicích.
Ve čtvrtek nezačalo obchodování příliš optimisticky, ale v závěru dne začaly trhy výrazně posilovat, a to hlavně díky blue chip. Z nich to byly hlavně sektory obrany, oblasti ropných služeb, financí, maloobchodu, tabáku, a surovin. U Nasdaqu připravil půdu pro jeho posílení upgrade Indellu. Tato dobrá zpráva totiž ovlivnila i další oblasti technologie. V pátek byla hodinu před začátkem obchodování zveřejněna míra nezaměstnanosti. Očekávalo se, že její hodnota vzroste z 5,8 % na 5,9 %. Dále byl tento den oznámen index nákupních manažerů, kdy očekávaná hodnota činí 49,5b.(předchozí hodnota 48,2b).

Evropa
Vývoj indexů DAX (profil, názory)a FTSE 100 (profil, názory) byl v uplynulém týdnu zcela synchronizován. V pondělí došlo k růstu, ovšem následující dva dny byly pro oba ztrátové, aby pak opět začaly růst. Růstovými byly v tomto týdnu hlavně tituly automobilek (jako v USA), kdy např. BMW výrazně rostla, a to hlavně díky oznámení o růstu prodejů. Oslaboval naopak čtyři dny po sobě Deutsche Telekom (profil, názory), a to v obavách o neschválení prodeje svých kabelových sítí společnosti Liberty (profil, názory). Úterní pokles v U.S. se projevil i na evropských trzích a způsobil tak neopodstatněné poklesy kurzů. Mezi pozitiva lze též zařadit neočekávání změny úrokových sazeb u ECB.

autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.

28. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 19.1. do 25.1.

Uplynulý obchodní týden začal pro indexy Nasdaq Composite a Dow Jones poklesem, který se jim podařilo v následujících dnech vyrovnat. U Nasdaqu byl tento výkyv celkem velký, zatímco... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

21. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 14. do 18. 1.

Vývoj indexů Dow Jones a Nasdaq Composite v uplynulém týdnu připomínal houpačku. Co jeden den ztratily, druhy opět získaly. V konečném důsledku ovšem můžeme říci, že oba indexy spíše... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

14. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 5. do 11. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

7. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 31.12. do 4. 1.

Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Kapitálové trhy v roce 2001

2. 1. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v roce 2001

První ze série článků bilancujících uplynulý rok 2001. Ohlednutí zpět začínáme kapitálovými trhy.

Partners Financial Services