Zůstaňte raději doma

Jan Heřman | 30. 11. 2001 | 7 komentářů
Zůstaňte raději doma
Jako každý rok si pro nás naši mobilní operátoři připravili dárky. Při pohledu do zahraničí však zjišťujeme, že letošní mobilní nadílka mohla být bohatší. Ovšem pryč jsou doby, kdy jsme dováželi z Německa levné telefony.

Sázka na tradici

Radiomobil vsadil na osvědčené prvky. Reklamní kampaň zaměřil především na nové zákazníky. Každý, kdo si zakoupí Twist sadu nebo zaktivuje libovolný tarifní program, získá jako vánoční dárek vestu Reebok v hodnotě 1690 korun. Ta doplní ve sbírce batoh stejné značky z loňska a hodinky Swatch z roku 1999. Stávající zákazníci sítě dostanou do svých schránek poukázku na zakoupení Twist sady s telefonem Alcatel OT302 za 1 499 korun nebo aktivaci tarifu Paegas Start spolu s telefonem Alcatel OT302 za 1 999 korun.

Sleva   Koho se to týká   Kolik ušetříte  
Vesta Reebok   Twist sady a aktivace všech tarifů   1 690  
Poukázka na Twist Alcatel OT 302   Uživatelé všech tarifů a registrované twisty   1 500  
Poukázka na aktivaci tarifu Paegas 20 Start s telefonem Alcatel OT302   Uživatelé všech tarifů a registrované twisty   300 

Za jednu korunu

"Oskar tomu nasadil korunu", říká vánoční kampaň společnosti Český Mobil. Zákazníkům nabízí Vánoční Oskartu, která přináší cenové zvýhodnění. Volání i využívání dalších služeb (SMS, WAP, SMS Chat, SMS e-mail, aktivní SMS, hlasová schránka, data/fax) s touto předplacenou kartou v rámci sítě Oskar bude mít jednotnou cenu 1 Kč za minutu nebo za položku. Tato nabídka bude trvat od data aktivace do konce února příštího roku. Spolu s tím každý obdrží ještě dodatečný kredit v hodnotě dvou set korun. Vánoční Oskartu můžete zakoupit pouze s libovolným mobilním telefonem, nebo když si objednáte ještě jeden z tarifů.

Go sada jako los

Eurotel na rozdíl od svých konkurentů zvolila odlišnou strategii než v minulých letech. Předvánoční kampaň pojala jako loterii. V každé vánoční Go sadě by zákazníci měli nalézt speciální kupón. Ten bude obsahovat jednak čtrnáctimístný kód pro dobití kreditu v hodnotě 100 korun, jednak stírací zónu, která skrývá překvapení. Po jejím setření zákazník okamžitě pozná, co vyhrál. Dárek získají všichni, každé stírací okénko skrývá výhru. Mezi cenami můžete nalézt například automobil VW New Beetle, zájezd pro dvě osoby, walkmana nebo Go kredit v různých hodnotách. Vedle toho existuje nabídka i pro ty, kteří se rozhodnou využívat některý z tarifů Eurotel. V období mezi 15. 11. a 31. 12. 2001 je cena aktivačního poplatku s dotovaným telefonem snížená o pět set korun na 2 650 korun.

Kolik se prodá mobilů?

Při odhadu, kolik nových zákazníků vánoční kampaně přinesou, nás provozovatelé sítí Paegas a Oskar odkázali na výsledky z loňského roku. Společnost Eurotel předpokládá, že koncem tohoto roku přesáhne hranici 3,2 milionu zákazníků. Tedy za poslední čtvrtletí přibude asi 850 tisíc nových uživatelů, kteří ovšem nebudou pro naše operátory žádné velké terno, protože ti, kteří mobilní telefon skutečně potřebují, ho již dávno mají. Celkový počet aktivovaných SIM karet by mohl ke konci roku činit 6,9 milionu.

Počty zákazníků(tis.)

  1. 10. 2000   31. 12. 2000   1. 10. 2001   31. 12. 2001 (odhad)   
Eurotel   1 650   2 171   2 859   3 200  
Paegas   1 489   1 864   2 500   2 850  
Oskar   165   302   680   850  
Celkem   3 304   4 337   6 039   6 900  
Zdroj: Eurotel, Paegas a Oskar

Nijak závratná nabídka

Ačkoliv vánoční nabídky našich operátorů vypadají lákavě, oproti některým zahraničním konkurentům jsou nicotné. Německá společnost Viag Interkom, odpustí těm, kteří si objednají standardní tarif na 24 měsíců, půlroční paušál. Zákazníci, kteří uzavřou podobnou smlouvu na "profi" tarif, budou půl roku platit paušál v poloviční výši. Dále koupíte při uzavření smlouvy (opět na 2 roky) mobilní telefon Nokia 3330 za 1 DM (ČR: v průměru 4 000 Kč) nebo Nokia 6210 za 49 DM, tj. 832 Kč (čeští v průměru 7 000 Kč). Nejmladší rakouský provozovatel sítě tele.ring nabízí svým zákazníkům noční volání zdarma a dvojnásobný počet volných minut v období do 22. 6. 2002 pro ty, kteří si aktivují SIM kartu. Jiná rakouská společnost provozující síť Connect, zase svým uživatelům přinesla pod stromeček odposlech hlasové schránky zdarma na dva měsíce, odeslání 500 SMS zdarma při aktivaci předplacené služby Take a slevu 50 % při placení paušálu na příští půlrok při aktivaci tarifu "ONE Professional".

Slovensko – nic moc

Jen na Slovensku na tom nejsou lépe. Působí tam pouze dva operátoři a trh není zdaleka tak konkurenční jako v jiných zemích. Od firmy Globtel dostanou noví zákazníci na výběr dvě předplacené sady - Prima balíky, dále kredit v hodnotě 100 Sk a oranžový batoh (vlastníkem je společnost Orange). Slovenský EuroTel nabízí předplacenou sadou (Siemens A 35 plus SIM karta) za 2 990 Sk a těm, kteří si aktivují vybraný tarif, obdrží po dobu dvou měsíců dvojnásobný počet volných minut.

Jak ušetřit

Tytam jsou zvyky, kdy se jezdilo za hranice pro levnější telefony. Alespoň podle nabídky to tak vypadá. Nabídky německých či rakouských operátorů sice stále poskytují větší slevy než našich, ale tuzemec nad tím příliš nezajásá. Na západ od hranic totiž zvýhodňují především nákup tarifních programů a zejména útočí na zákazníky jiných operátorů. Před vánoci se proto vyplatí sedět doma, telefon nakoupit v tuzemsku, a do ciziny se vypravit jen tak bez nákupního cíle.

Nejlevnější předplacené sady

Operátor   Stát   Telefon   Cena (přepočet, v Kč)  
Tele.ring   Rakousko   Trium Mars   2 388  
Connect   Rakousko   Sagem MW 930   2 410  
Globtel   Slovensko   Trium Mars   2 288  
EuroTel   Slovensko   Motorola T 180   2 059  
Viag Interkom   Německo   Trium Mars   3 054  
D 2 Vodafone   Německo   Sagem MW 930   2 529  
Paegas   ČR   Motorola T 180   1 999  
Eurotel   ČR   Motorola T 180   1 995  
Oskar   ČR   Siemens A 35   2 377  
Pannon   Maďarsko   Siemens A 35   3 287  
Pramen: www stránky operátorů

Máte tip na dárek, který se vyplatí koupit v zahraničí? Co si myslíte o letošní nadílce tuzemských mobilních operátorů? Napište svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2001 10:05, TGP

Jenže přesně k tomu ty akce jsou - vyprodat sklady a nalákat teenagery. Pro ty je jakákoliv sleva nebo vesta dost důležitá a nový telefon si pořídí do půl roku, až mobilům propadnou.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Eurotel dohnal Paegase až po dvou letech

13. 9. 2001 | Michal Hazi

Eurotel dohnal Paegase až po dvou letech

Po mnoha planých slibech Eurotelu, začne být GSM banking nabízen jeho klientům. Aby náš největší operátor z tohoto zpoždění vytvořil vítězství, je jeho produkt přece jen v něčem lepší. celý článek

Nekrmte zbytečně operátory

9. 8. 2001 | Lukáš Půda

Nekrmte zbytečně operátory

Jste v zahraniční a chcete volat do České republiky? Pokud dobře nezvolíte způsob, jak telefonovat co nejlevněji, utratíte možná více, než nezbytně musíte. Aby vás hovory domů nezruinovaly,... celý článek

Vyberte si telefonní slevu, nebude

27. 2. 2001 | Petr Vykoukal

Vyberte si telefonní slevu, nebude

Všechny předplacené karty český operátorů - Go, Twist a Oskarty - je už možno dobíjet v bankomatech. U některých můžete ještě v následujících týdnech získat kredit navíc.

Chudý mobilní stromeček

28. 11. 2000 | Petr Vykoukal

Chudý mobilní stromeček

Provozovatelé našich mobilních sítí si pro nás připravili dárky. Některé z nich se mohou jevit jako velmi hodnotné (SIM karty zdarma, kredit navíc či hodinový hovor za tři koruny),... celý článek

Partners Financial Services