Vyberte si telefonní slevu, nebude

Vyberte si telefonní slevu, nebude
Všechny předplacené karty český operátorů - Go, Twist a Oskarty - je už možno dobíjet v bankomatech. U některých můžete ještě v následujících týdnech získat kredit navíc.

Počínaje dnešní dnem je možno v bankomatech dobíjet i Oskarty. Nejmladší český operátor tak následoval své starší konkurenty, kteří tuto službu nabídli dříve (Eurotel loni v červnu, Paegas letos v únoru). Stejně jako oni se rozhodl zvýhodnit zákazníky, kteří zvýší svůj kredit tímto způsobem. Zatímco konkurenti poskytují (či poskytovali) výhody vypočtené v procentech z dobité částky, Oskar se rozhodl dát každému klientovi, který si dobije v bankomatu, padesát korun navíc. Pokud si navíc budete kupovat větší kredit (800 či 1500 korun), dostanete navíc bonus běžný u papírových kupónů (100 resp. 300 korun). Eurotel poskytoval zvýhodnění tři měsíce po spuštění (od června do srpna), Paegas podle informací na svých webových stránkách ukončí tuto výhodu již po dvou měsících (koncem března). Oskarův bonus by měl mít větší trvanlivost - do konce června tohoto roku.

Jak na to

Postup dobíjení má Oskar podobný s Paegasem, v bankomatu si vyberete položku dobití telefonu a zvolíte si částku, bankomat vám vytiskne potvrzení, zvýšení kreditu proběhne automaticky, dostanete o něm SMS zprávu. Dobíjení u Eurotelu je o něco komplikovanější. Po volbě nákup Go kupónu vám bankomat vytiskne stvrzenku s číslem kupónu, který pak musíte dobít ručně, stvrzenku však můžete použít i do účetnictví. U zbývajících operátorů vám daňový doklad vystaví ve značkové prodejně, nebo jej na požádání zašle infolinka.

Z pohledu dobíjených částek tato služba moc variability proti papírovým kupónům nenabízí. Jediný Paegas nabídl možnost dobít méně (dvě stě korun) i více (až čtyři tisíce) než jsou hodnoty běžných kupónů, ostatní pouze vytvořili elektronické bratříčky papírových verzí.

Možnosti dobíjení v bankomatech u českých operátorů
  Eurotel Paegas Oskar
bonus žádný 10% 50 korun
do kdy - 30. března 30. června
počet bankomatů 62 40 100
banka Euronet* ČSOB Komerční banka
ČSOB
*Euronet je soukromá síť bankomatů provozovaná společností Euronet Worldwide, kromě jejich vlastních do ní (v ČR) patří i bankomaty Bank Austria Creditanstalt, Citibank a ABN Amro

V současnosti je dosažitelnost služby u jednotlivých operátorů vyrovnaná. Eurotel má k dispozici 62 bankomatů Euronetu, Paegas čtyřicet (ČSOB) a Oskar šedesát bankomatů Komerční banky (BAKB) a čtyřicet ČSOB (BACSOB). Paegasu by měly přibýt další desítky bankomatů během prvního pololetí. Do konce června chce Komerční banka nabídnout tuto služba v přibližně třech stech bankomatech.

Stojí bankomat za to?

    Výhody:
  • nemusíte do obchodu
  • dostanete bonus

    Nevýhody:
  • malý počet prodejních míst
  • nemáte ihned daňový doklad

Většinou bez poplatku

Banky nabízející dobíjení předplacených karet si tuto transakci účtují jako nákup zboží, pro klienty většiny českých bank je tak bez dalších nákladů. Výjimkami jsou pouze IPB (BAIPB) a Poštovní spořitelna (BAPS), které si i u nákupu zboží účtují 3,50 resp. dvě koruny za položku. Díky tomuto postupu je tento způsob zvýšení kreditu zajímavý i pro klienty bank, které si za výběry v cizích bankomatů účtují vysoké částky. Kromě zákazníků se tento postup také zamlouvá bankám, které tuto službu poskytují. Při platbě za zboží totiž získávají provizi, která se pohybuje okolo dvou až pěti procent z vybírané částky, což bude u většiny dobíjecích transakcí více, než by banka získala jako poplatek za výběr z bankomatu.

Možnost zvýšit svojí "částku k provolání" v bankomatu je určitě pohodlnější, než si vybrat jít si koupit kupón do obchodu. Nevýhodou však může být, že bonusy jsou poskytovány pouze během omezené doby. V budoucnu tak nebude zákazník v bankomatech získávat žádnou výhodu proti nákupu kreditu v běžném obchodě. Škoda, operátoři podle některých odborníků platí distributorům kupónů až dvacet procent z jejich hodnoty, pokud by tedy nabídli například desetiprocentní zvýhodnění, ušetřili by jak oni, tak i klienti.

Jaké máte zkušenosti s dobíjením kreditu v bankomatech? Myslíte si, že bonusy poskytované operátory jsou dostatečné? Podělte se o své názory zde.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services