Slučování, nucená správa a červená čísla

Slučování, nucená správa a červená čísla
Nucená správa na Invescom a změna vlastnictví společnosti InvestAGe jsou největší fondové novinky. Na letních, pro investiční společnosti nepříznivých trendech, se ani v druhé polovině srpna nic nezměnilo.

O konsolidaci tuzemského fondového byznysu, jehož výsledkem bude snížení počtu účastníků trhu, se dlouho jen mluvilo. Nyní je zde. Uplynulý týden přinesl hned dvě "trendové" události:
1) Vyhlášením nucené správy vyvrcholily problémy investiční společnosti Invescom (ISINV), patřící ještě před nedávnem do zanikajícího impéria Finnex Group. Společnost již měsíc neposkytovala o svých fondech žádné údaje a podle informací Komise pro cenné papíry se pokusila správcovství jednoho z fondů převést na třetí – neoprávněnou osobu. (Další informace najdete tady.) Téměř s jistotou lze říci, že nucenou správou "kauza" nekončí, předpokládáme, že jejím výsledkem bude odnětí licence investiční společnosti.
2) Investiční společnost InvestAGe (ISAGE), patřící doposud lidem a firmám okolo ImAGe Group, změnila majitele. Sto procent firmy koupila J & T Asset management. Perspektivně chce J & T dvě investiční společnosti sloučit v jedinou. Dle stávajících výsledků by se "nová" J & T stala šestou největší tuzemskou investiční společností. Také v případě InvestAGe lze tedy předpovídat, že firma v jednoročním horizontu opustí trh. (Další informace najdete zde.)

Za vším je fond fondů

Již v minulém týdnu jsme upozornili, že za nálepkou určité kategorie fondu se v tuzemsku může skrývat prakticky cokoliv. Akciový fond může být ve skutečnosti zainvestován na peněžním trhu - ČSOB český akciový (OFOBICAK), smíšené fondy pro změnu, jako v případě AG 2000 (OFAGE2000), třeba v dluhopisech.
Nově nastává posun také v kategorii "fond fondů", která byla doposud poměrně homogenní. Mezi fondy fondů se začíná řadit nejvolatilnější český fond – Akro Eurotech (OFAKRET). Ten sice může dle statutu investovat přímo do akcií z odvětví nové ekonomiky, v praxi ale, z důvodu malého objemu spravovaného majetku, zůstává věrný indexovým akciím a certifikátům z německého Nového trhu. Změna kategorizace by podle našeho názoru neměla, je-li myšlena vážně, skončit jen u Eurotechu. Do stejných nástrojů investuje též IKS světových indexů (OFIKSFSI) a používal je i Akro Svět (OFAKRSVT). V nejbližších týdnech uvidíme, zda se změna dotkne i jich, nebo zda také v kategorii fond fondů zavládne chaos.

Nákupy, prodeje a výkonnost

Odkupy podílových listů postihly především fondy postkuponové a peněžního trhu. Investoři celkem odkoupili podílové listy za 427 milionů korun. Při nových investicích za 211 milionů korun vychází, že čisté prodeje mají znaménko "minus" před částkou 216 milionů. Přes devadesát milionů korun vybrali investoři z Mezinárodního akciového fondu ŽB Trustu (OFZBTMAF). O 41 milionů korun menší portfolio má IKS Peněžní trh (OFIKSPT), třicet sedm milionů korun odplynulo ze Sporoinvestu (OFSISSPI). Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce .

Na radostnějším konci tabulky, mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic, vytrvale kraluje IKS Dluhopisový (+17 milionů korun) a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI) (+2 miliony korun). Mezi tyto dva fondy se na druhou příčku s +11,9 miliony korun prodral Peněžní trh První investiční (OFPISPT). Dalších pět fondů, mezi nimiž jsou tři Investiční společnosti České spořitelny, uhájily kladnou nulu. Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde. Nelekejte se, že v něm najdete také dva fondy s nulovou změnou majetku.

Nejlepší týdenní výkonnost měl PKIS Růstový - plus 1,75 procenta. Na druhém místě skončil na tuzemský akciový trh orientovaný Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) (+1,53 procenta). Ostatní z první desítky nejúspěšnějších připsaly méně než půl procentní zhodnocení. Podívejte se, které fondy to byly!

Sedmi z deseti fondů s nejhorší týdenní výkonností propadl kurz za týden o více než dvě procenta. Na výsledku se podepsaly další ztráty světových akciových trhů. Nejhůře dopadl Akro mezinárodní akciový (OFAKRMA) (-3,33 procenta, ČSOB světový akciový (OFOBISAK) (-3,07 procenta) a Globaltrend FF (OFSISFF) (-2,96 procenta). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností.

Více se dozvíte z našich tabulek. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Považujete přeřazení Akra Eurotech mezi fondy fondů za správné? Které další fondy jsou podle vás špatně zařazené? Měly by vzniknout nové kategorie? Jaké? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2001 11:13

Proč píše pořád jen Skřivánek, Vykoukal a Pekarová???

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 8. 2001 11:28, Baronlempl

Pavel Zajíček také píše. Jeho články se Vám nelíbily? Nebo líbily?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services