Návod na výdělek

Návod na výdělek
Každý dělá, co umí, a snaží se, aby měl za co možná nejméně práce co nejvíce peněz. No to je jeden pohled. Pak jsou lidé, kteří mají dva, někteří až tři pracovní poměry zároveň, dělají od rána do večera, o víkendu, nemají dovolené...

Ale existují i lidé (ve skutečnosti vím jenom o jednom), kteří mají devět pracovních poměrů a nic za to nechtějí, vše dělají jen z přátelství.

Takovým člověkem je JUDr. Ing. Ján Bílek – hlavní poradce prezidenta Slovenské republiky. Myslím, že není možné nikde na světě, dokonce ani u nás, aby hlavní poradce prezidenta republiky byl členem pěti nezanedbatelných dozorčích rad soukromých společností, zabývajících se vydáváním novin, poskytováním pojištění, zdravotnickým firmám, poradenstvím v oblasti reklamy, nákladní dopravou, stavebnictvím, výrobou tepla, rozvodem elektřiny a tepla,... (QBE pojišťovna, a.s., METROPOL, spol. s.r.o. Košice, Media Max, a.s. Košice, Plastika, a.s., Exocel)

K tomu ještě zvládá být jednatelem v dalších třech, no vlastně dvou firmách (Betonbau s.r.o., ČLUZ – Slovakia s.r.o., Mlýn Košice a.s.)
Teď Vás možná napadá, jak to, že dvou a ne třech? Ještě vloni byl v Představenstvu košického Mlýnu (nyní vytunelovaný), kde ho NAHRADIL jeho 25letý syn MVDr. Ján Bílek – asi mají na Slovensku jiná pravidla a nebo možná zapracoval bratr prezidenta, který tam shodou okolností také pracuje?

A aby toho nebylo málo, zvládá být členem košického městského zastupitelstva, kde se prý vyskytuje častěji než někteří jeho více vytíženější kolegové.

Ale abych mu nekřivdili, požádali jsme ho o rozhovor:

Kolik máte zaměstnání?
JB: Dve.

Zdá se, že mám trochu jiné informace. Můžete mi říci, o které se jedná?
JB: Potom som ešte v ďalších dvoch alebo troch dozorných radách. Ako poslanec košického mestského zastupiteľstva som v Dozornej rade Business Inovation Centre. Potom som aj v Dozornej rade Domu Techniky, a som aj člen Vedeckej rady Technickej Univerzity.

To je vše? Nepodnikáte náhodou také?
JB: Ja nepodnikám. Som majiteľom dvoch akcií spoločnosti Hutník, s ktorými môžem podnikať. Som v orgánoch troch spoločností, dozorná rada je kontrolný orgán, nie výkonný, keď som bol vo VSŽ, je pravda, že z titulu funkcie som bol nominovaný do viacerých dozorných rád. Po odchode som však z nich bol uvoľnený. V zozname tých firiem sú dve alebo tri, ktoré mi nič nehovoria. Ak ma tam niekto nominoval, tak bez môjho súhlasu.

To je možné, aby Vás někdo zapsal bez Vašeho souhlasu?
JB: Ja neviem, tiež tomu nerozumiem.

A co firna QBE, Plastika Nitra anebo Košický večerník?
JB: Ja som len v troch dozorných radách. V jednej ako poslanec košického mestského zastupiteľstva, to je firma BIC. Potom som v QBE (bývalá Slovenská investiční pojišťovna). Píše sa, že bohviekoľko zarábam, v tejto firme dostávam 1,1-násobok priemerného platu (12 tisíc korun). Posledná dozorná rada je Plastika Nitra, bol som tam v orgánoch s pánom Ferdinandom Petrákom. Pán Široký, poznám sa s ním od detstva, čírou náhodou ma požiadal - a som tam. Dozorná rada vydavateľ košického večerníka. Tam zatiaľ ani neviem, že som, že ma tam niekto zapísal.

Opět Vás někdo zapsal bez Vašeho svolení, budete se soudit?
JB: Zatial nechcem robiť vojnu, kým nemám isté, že tam naozaj niesom.

A není náhodou vydavatelem košického večerníku firma Media-Max, a.s., ve které figurujete?
JB: Neviem.

Nevylučuje se být hlavním poradcem prezidenta republiky a zastávat funkci člena Dozorčí rady v pojišťovně QBE, kde máte zastupovat zájmy akcionářů?
JB: Vôbec nie. QBE je súkromná spoločnosť. Keby som bol v nejakej štátnej firme, mohlo by teoreticky dôjsť k tomu, čo hovoríte.

Co přesně tam máte na starosti?
JB: Konzultujem podnikateľské plány spoločnosti a rôzne ďalšie veci.

Nejvyšší Vaší funkcí je hlavní poradce pana prezidenta. Proč děláte na ½ úvazek?
JB: To je moja kamarátska výpomoc R. Schusterovi. A tú nerobím pre peniaze. Keby som to robil pre ne, tak tam už nie som. Ako hlavný radca dostávam z prezidentskej kancelárie smiešny zárobok.

Co je pro Vás směšný "zárobok" ?
JB: Je to menej ako 100 tisíc mesačně.

A z ostatních firem nic nedostáváte?
JB: Čo Vám je do toho?

Kromě platu dostal Ján Bílek za kamarádskou výpomoc prezidentovi byt v Bratislavě, kde platí nájem tisíc korun měsíčně. Kromě toho má byt v centru Košic, zrenovovanou chalupu na Spiši, rodinný dům v Košicích, koupil si starší dům s bazénem 15 kilometrů od Košic, zkolaudovaný 1998, dvě auta…

No, nechť to slouží jako návod, jak mít mnoho příjmů a pouze jeden ½ úvazek.

Patří podobné články na náš server? Zajímá vás, co se děje na Slovensku? Nebo je vám to jedno? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 66 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2001 20:01

Souhlasím s Vámi, takové rádoby-senzace sem nepatří.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2001 12:25, Baronlempl

Můžete jít kam chcete. Jděte klidně plácat finanční bábovičky i na mesec.cz. Nic nezměníte na tom, že server peníze.cz je nejlepší. Je to však pouze pro vrchních 33,33%. Již průměrní špatně rozumí...

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (66 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services