Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara

Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara
Nejdřív se mi zdálo, že se ten minulý týden skoro nic zaznamenáníhodného nedělo. Když jsem dal dohromady všechny novinové výstřižky z minulého týdne, změnil jsem názor.

Konec znárodňování v Česku?

Nejdůležitější zprávou asi je vítězství Markéty Regecové v jejím sporu o právo prodat si svůj vlastní majetek za libovolnou cenu. Koncern Philips, který už na jejích pozemcích vesele staví, tak zřejmě bude muset Regecové zaplatit požadovanou cenu a pak si pofoukat bolístku na úřednících města Hranice na Moravě, kteří si příště rozmyslí, jak uzavírat smlouvy.

Estébáci ve státních službách

Tristní je přiznání šéfa resortu vnitra. Víc než sto bývalých agentů tajné policie pracuje v exponovaných pozicích - a ohání se čistým štítem. Kamarádi jim totiž na počátku lustrací vystavili negativní osvědčení. Co na tom, že nyní ministr Stanislav Gross přikázal prověrku všech již vydaných dokladů? Když už se chyba stala jednou, kdo zaručí, že se nebude opakovat?

Měkké závěry televizního auditu

Cosi shnilého bylo v hospodaření České televize, přiznali auditoři společnosti PricewaterhouseCoopers. Jejich odhalení jsou ale poněkud obecná. Kdosi ze zaměstnanců si před lety údajně přilepšil nákupem kazet a pásků od spřízněných dodavatelů - jenže dneska s tím není možné víc dělat. Dotyčný totiž už na Kavčích horách nepracuje. Některé z uzavřených smluv shledali auditoři nemotivujícími či dokonce podezřelými... není to ale na hloubkový audit trochu slabé zjištění? Nebo to není všechno?

Dostali jsme přidáno

Hrubá mzda za první čtvrtletí letošního roku vzrostla o 9,3 procenta, tedy o 1128 korun na celkových 13 289 korun. S přihlédnutím k inflaci za dané období tak průměrný pracující měl ve svém výplatním sáčku o pět procent více.

Donutí nás dráhy šetřit?

Je zvykem nadávat na České dráhy. Ty se chystají zdražit běžné jízdné až o šedesát procent. Ale - není třeba je tentokrát pochválit? Vyšší ceny se totiž budou týkat zhruba jen tří procent cestujících, kteří užívají služeb železnice jen namátkově jednou dvakrát za rok. Pravidelní klienti se zákaznickou kartou budou cestovat nadále za původní ceny. Není to náznak marketingu?

Obchodní rejstřík s ručením omezeným

Na zápisy do obchodního rejstříku se čeká neuvěřitelně dlouho a tak poslanci Unie svobody navrhují jeho privatizaci. Prý by to mohlo jít rychleji. Hmm, chytrý nápad, ale... Kdy někdo z politiků vyrukuje s nápadem prodat celou republiku? Opravdu stát nedokáže zajistit efektivní fungování sebe sama jinak, než rozprodejem?

Právo nikoliv rudé. Barevné!

Po květnovém vybarvení Lidových novin překvapilo minulý týden barvou i Právo. V zavádění moderního trendu tak předstihlo Mladou frontu Dnes, která se už každým dnem objeví v trafikách rovněž barevná jak papoušek.

Líbí se vám trend barevných novin? Také vám v prvním kvartále zvýšili plat? Měl by se obchodní rejstřík zprivatizovat? Napište nám, co vás v uplynulém týdnu nejvíce zaujalo.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 6. 2001 14:30, Baronlempl

Právo nelze srovnávat s Mladou frontou DNES, která je již v podstatě reklamní tiskovinou, dobré články jsou rozházeny v reklamní záplavě a já již nemám nervy na jejich hledání. Takže si raději přečtu jiné články v Právu, protože je najdu a nemusím se prokousávat nabídkami pitomin.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services