Okamžité platby už přijímá i Fio banka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 12. 2019 15:15 aktualizováno 30. 12. 2019 09:40 | 3 komentáře

Tuzemské převody z osmi bank, které umějí odesílat okamžité platby, začala okamžitě připisovat také Fio banka. Oficiálně to oznámila v pondělí 30. prosince po dokončení testování.

Web Peníze.cz o spuštění služby pro běžné klienty informoval už v pátek 20. prosince, fungování jsme si ověřili na několika transakcích. V následujících dnech pak možnost posílat okamžité platby z ostatních bank do Fio někdy fungovala, jindy byla nedostupná.

Naplno – tedy včetně odesílání – je chce Fio spustit od začátku roku 2020. Příchozí i odchozí transakce budou bez poplatku.

O přelomu roku hovořil obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha i v prosincovém rozhovoru pro Peníze.cz: Ještě letos by měly fungovat příchozí, hned na začátku nového roku i odchozí, řekl.

Část testovacích plateb během pátku 20. prosince.

Díky novému systému se peníze elektronicky převedou během několika málo vteřin, a to dokonce i v noci nebo o víkendu. Při standardní platbě to u většiny bank byly řádově hodiny, při odpoledním zadání obvykle přijdou až následující pracovní den.

Fio banka před rokem avizovala, že by se do systému okamžitých plateb ráda připojila mezi prvními. Nakonec ale letos dala přednost jiným inovacím: Nabídla Google Pay i Apple Pay, spustila nový smartbanking pro Android i iOS a řešila také dopady unijní směrnice PSD2.

Velké pokroky

Přijdou hned. A i když s převodem na cizí účet zas tolik nespěcháte, možná využijete okamžité platby jinde.

Okamžité platby už umí většina účtů. Pomůžou i místo karty


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.

Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou

Jako první zprovoznily okamžité platby letos v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB.

Okamžité převody mezi tuzemskými účty se díky tomu stávají standardem. Nabízejí už je i všechny čtyři největší banky podle počtu klientů: Česká spořitelna, ČSOB včetně Poštovní spořitelny, Komerční banka a Moneta. A díky Fio bance, páté největší na trhu, teď přibude další skoro milion klientů.

V prvních týdnech nového roku se podle dostupných informací zřejmě přidají mBank, Equa, Hello bank a Expobank, během roku také UniCredit a pravděpodobně i Sberbank.

Jako výchozí nebo prakticky jedinou variantu nabízejí okamžitý převod při zadání platby jenom Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Moneta. U ostatních je zatím potřeba aktivně si tuhle variantu zvolit, jinak platba odejde standardně. 

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za ně nevybírají nic navíc oproti doteď běžným převodům. Jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité platby. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů – příkladem jsou ČSOB Konto nebo ČSOB Aktivní konto, které už banka aktivně nenabízí.

Výjimkou je Air Bank, kde jsou okamžité platby bez poplatku v rámci Velkého tarifu (s paušálem 100 korun měsíčně), zatímco v Malém tarifu (který je jinak bez paušálu) stojí symbolickou korunu oproti nule u běžných převodů.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services