Inflace klesla pod tři procenta. Jídlo zdražuje víc

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2020 | 1 komentář
Inflace klesla pod tři procenta. Jídlo zdražuje víc

Zdroj: Shutterstock

Meziroční inflace v květnu poprvé za posledního půl roku klesla pod hranici tří procent. Spotřebitelské ceny stouply oproti loňskému květnu o 2,9 %, zatímco v dubnu meziročně o 3,2 %. Čerstvá čísla zveřejnil Český statistický úřad.

„V rychlejším poklesu inflaci zabránily jen vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu, když po vyprázdnění skladů začalo na pulty obchodů proudit zboží s vyššími daněmi a tedy i cenami,“ říká Petr Dufek, ekonom ČSOB.

Inflaci dál táhnou nahoru především ceny potravin, které jako celek zdražily meziročně o 6,3 %. Tempo jejich cenového růstu ale v květnu většinou zpomalilo. Ceny cukru stouply meziročně o 11,6 % (v dubnu o 16,2 %), masa o 10,8 % (v dubnu o 12,8 %), zeleniny o 4 % (v dubnu o 11,8 %), sýrů a tvarohů o 2,1 % (v dubnu o 6 %). Naopak ceny tabákových výrobků v květnu vzrostly o 7,1 %, zatímco v dubnu o 3,2 %.

Výrazně dražší než před rokem jsou ovoce (o 25,4 %), mouka (o 13,9 %), vepřové maso (o 13,7 %) nebo uzeniny (o 13,6 %). Ceny lihovin jsou o 8,9 % vyšší než před rokem, piva o 3,5 %.

K růstu inflace výrazně přispívá i oblast bydlení. Elektřina meziročně zdražila o 8 %, nájemné z bytu o 3,8 %, zemní plyn o 0,4 %. 

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Potraviny jsou nyní dražší o více než šest procent a jsou letos dokonce významnějším inflačním faktorem než bydlení, které ovšem rovněž dál svižně zdražuje,“ shrnuje Dufek.

Naopak na meziroční snižování celkové cenové hladiny v květnu výrazně působily ceny pohonných hmot, které byly nižší o 21,7 %. Dál klesají i ceny telefonních a faxových služeb – o 4,1 %. Zlevnilo třeba i máslo – o 7,7 %.

Ceny zboží v květnu meziročně vzrostly o 2,7 % a ceny služeb o 3,3 %.

„V dalším období počítáme s tím, že snížená spotřebitelská poptávka bude působit proti růstu cen, zatímco oslabená česká koruna bude ceny navyšovat. Cena ropy začala v květnu růst a v dalších měsících se budou mírně zvyšovat ceny u čerpacích stanic ovšem z extrémně nízkých úrovní. Levná ropa navíc bude působit ve směru poklesu jiných cen v ekonomice,“ očekává Michal Brožka, ekonom Komerční banky.

„V průměru tak počítáme s tím, že spotřebitelské ceny v příštích měsících budou oproti současné úrovni růst jen minimálně a meziroční míra inflace tak bude klesat. Koncem roku čekáme inflaci poblíž 1,3 %,“ dodává Brožka.

V porovnání s předchozím měsícem stoupla inflace v květnu o 0,4 %, v dubnu to bylo o 0,2 %. Nejvíce proti dubnu zdražily ovoce (o 7,6 %) nebo brambory (o 5,1 %). Naopak například zelenina zlevnila o 1,2 %. V oblasti bydlení klesly ceny vodného o 3,5 % a stočného o 3 %, a to částečně díky snížení DPH z 15 % na 10 %.

Zdroj: ING Bank, ČSÚ

Otázkou je, do jaké míry jsou čísla o inflaci v současné situaci přesná, upozorňuje Tomáš Volf ze společnosti Citfin. „Meziroční vyjádření je problematické, jelikož v květnu se ekonomika začala teprve pomalu opět rozjíždět. Meziměsíční srovnání také pokulhává, protože v dubnu většina podniků byla zmražena. Podstatně více důležitá budou inflační čísla až za několik měsíců, kdy se trh stabilizuje, a firmy povedou konkurenční boj,“ vysvětluje. 

Meziroční míra inflace v Česku je podle posledních dat Eurostatu za duben největší v celé Evropské unii. Podobně vysokou inflaci mají v Polsku, nad dvěma procenty jsou také na Slovensku. Německo je pod hranicí jednoho procenta. Naopak meziroční pokles cen v dubnu zaznamenali ve Slovinsku (o 1,3 %) a na Kypru (o 1,2 %).


Máme toho víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services