Ceny hypoték míří ke 4 %, přehřátý trh zpomaluje

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 20. 10. 2021 | 3 komentáře
Statistika Fincentrum Hypoindex za září sice ukazuje hodnotu 2,43 %, jenže takový úrok vám už dnes banky k nové hypotéce nenabídnou. Trh čeká zchlazení.
Ceny hypoték míří ke 4 %, přehřátý trh zpomaluje

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték posedmé v řadě stoupl – v září na 2,43 % ze srpnových 2,32 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Loni v září dosahoval průměrný úrok 2,09 %.

Na zářijových 2,43 % už teď ale nikdo nedosáhne. Hypotéky v říjnu, po výrazném zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky, rychle zdražují. Novou už dnes s úrokem pod tři procenta seženete těžko.

„S ohledem na to, že nabídkové sazby jednotlivých bank už tříprocentní hodnotu překročily a dnes se už blíží k hranici 4 % a Fincentrum Hypoindex reaguje se zpožděním dva až tři měsíce, je jasné, že i průměrná sazba poskytnutých hypoték bude brzy tyto hodnoty atakovat,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Naposledy včera oznámila skupina ČSOB, která je díky Hypoteční bance jedním z lídrů hypotečního trhu, že od pondělí 25. října zvyšuje u delších fixací na pět a více let úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Jednoleté a tříleté fixace porostou ještě výrazněji. Úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na pět let a s 80% LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti) nově dosáhne 3,59 %.

Konkrétně v ČSOB tak jde o druhé výrazné zdražení hypoték za dva týdny. Podobně na rostoucí cenu peněz reagují i další banky – a reagovat dál budou.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„V návaznosti na vývoj české ekonomiky a zvyšující se inflaci dochází k rychlému růstu úrokových sazeb, který jsme nuceni přenést i do naší nabídky. Očekávám, že se zvýšením úrokových sazeb hypoték bude spojeno také určité ochlazení hypotečního trhu, který od začátku pandemie covid-19 zaznamenával rekordní výsledky. Vyšší sazby také výrazněji utlumí zájem o předčasné refinancování stávajících úvěrů, který se na rekordních číslech významně podílel,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

K ochlazení trhu by v příštích měsících kromě růstu úrokových sazeb mohl přispět i efekt možného předzásobení. První tři čtvrtletí byl totiž zájem o hypotéky rekordní a i rok 2020 byl pro banky úspěšný. Za prvních devět měsíců roku 2021 sjednaly banky podle Hypoindexu téměř 104 tisíc hypoték za téměř 323 miliard korun. Už tak překonaly dosud rekordní loňský rok, kdy se objem poskytnutých hypoték vyšplhal za 12 měsíců na 254 miliard korun. I počtem sjednaných hypoték je letošek už nad rokem 2020, loni banky sjednaly za celý rok 92 tisíc hypoték. Rekord v počtu sjednaných hypoték dosud drží rok 2016, tehdy jich bylo 114 tisíc.

V září banky podle Hypoindexu sjednaly 9602 hypoték, v srpnu to bylo 10 444 hypoték a v rekordním březnu 14 401 kusů. Jisté ochlazení tak už vidět lze, stále je však v meziročním srovnání stejných měsíců počet hypoték vyšší. I když i tady tempo klesá – v září banky sjednaly meziročně o 22 % hypoték víc, ještě v srpnu to ale bylo o více než polovinu.

Průměrná výše hypotečního úvěru v září klesla zhruba o 46 tisíc na 3 183 818 korun. Před pěti lety, v září roku 2016, dosahovala průměrná výše hypotéky podle Hypoindexu 1 995 626 korun. Za pět let tedy narostla o 60 % a kopíruje rychlý růst cen nemovitostí z posledních let.

A ještě poznámka na konec: Do Hypoindexu nehlásí své výsledky některé banky, které mají na trhu menší podíl – například Creditas, Fio, mBank nebo Oberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services