Úvěry zdražují. Přichází doba alternativního financování

Dominik Stroukal | rubrika: BrandInsight | 20. 10. 2021 | 1 komentář
Inflace jen tak nezpomalí a úrokové sazby České národní sazby dál porostou. To nahrává alternativnímu financování. Je nejlepší čas se v něm alespoň trochu zorientovat. Může se vám to brzy hodit.
Úvěry zdražují. Přichází doba alternativního financování

Zdroj: Shutterstock

Vztah mezi vyššími sazbami České národní banky a našimi hypotékami sice není tak přímý, jak může občas z médií vyznívat, přesto: obavy z dražších úvěrů jsou na místě. Nebude to hned, ale trend je jasný.

A protože úrokové sazby jsou jen ceny, oko ekonoma musí při růstu ceny pošilhávat po dopadu na trhy takzvaných substitutů, tedy alternativ.

Když zdražují jablka, je to dobře pro pomeranče. Komu prospívá zdražování úvěrů? Těm, kdo dokážou peníze lidem i firmám sehnat jinak. Tedy alternativně. Není to žádná raketová věda, jen není snadné na první pohled identifikovat rozumné alternativy. Ale je jich celá řada, dokonce i v České republice.

Od finanční krize z let 2008 a 2009 se svět naplnil takzvanými fintechy, tedy menšími firmami vyzývajícími tradiční finanční služby za pomoci nových technologií. A právě v době vyšších úrokových sazeb začínají být mnohem zajímavější. Ostatně, alternativám se vždy nejvíc daří, když se nedaří tradičnímu. Nejinak je tomu u financování.

Fintechy přinášejí nové možnosti

Kam se dívat? Pravděpodobně jste už slyšeli o všemožných P2P službách, které umožní financování přímo od lidí. V České republice je možné hledat finance jako osoba i firma na mnoha P2P platformách, které zprostředkovávají vztah mezi oběma stranami. Mezi nejznámější patří bezpochyby služba Zonky.

Buď je to možné přímo jako žádost o úvěr, což má své výhody v dostupnosti, ale úvěry jsou obecně za vyšší cenu, protože je možné, že je druhá strana nebude splácet. Při vyšších sazbách se jim bude dařit – o tom není pochyb. Nebo si o peníze lze požádat jinak.

Dostatek firemních financí si můžete zabezpečit tím, že zvolíte inovativní možnosti P2P faktoringu, které nabízejí společnosti jako je Platební instituce Roger. Stačí nabídnout neproplacené faktury a zkrátit si jejich splatnost. Peníze dostanete prakticky ihned a navíc se nemusíte zadlužit. Pokud vystavujete faktury se splatností 30 a více dnů, není nic jednoduššího než poslat tyto faktury k proplacení.

Partner seriálu

Logo RogerZdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Fintechy takového typu fungují zpravidla na principu pay as you go, takže platíte, jen když službu využíváte, a nemusíte se vázat žádnými objemy nebo limity. Takové řízení cash flow může firmám ušetřit spoustu peněz na úrocích, času na administrativě a hlavně: zabezpečit hladký provoz společnosti, třeba v období předvánoční sezóny.

Požádat o peníze můžete také širokou veřejnost skrze služby investičního či standardního crowdfundingu. Nejviditelnějším představitelem této kategorie je český Fundlift, který už řadu let nabízí několik možností, jak požádat o peníze alternativní cestou. Typicky jde o cestu skrze korporátní dluhopisy, které sice nemají v českém prostředí dobré jméno, ale není příliš obtížné odlišit ty slušné od nesmyslných.

Mluvit se dá i o dalších formách alternativního financování, jako jsou franšízy či dokonce experimentální projekty decentralizovaných financí v prostředí kryptoměn. Tyto „DeFi“ projekty jsou však na úplném začátku a představují obrovské riziko, i když pro specifickou komunitu kolem kryptoměn můžou dávat krátkodobě smysl. Existuje ale vysoká nejistota ohledně budoucí ceny kryptoměn a zároveň se nezřídka stává, že se v kódech těchto projektů najde chyba a peníze zmizí či jsou ukradeny.

Inflace nezpomalí

Všechny tyto alternativy získávají pomalu na důležitosti. Ať už se chcete pustit do alternativních půjček či do zkracování splatnosti faktur, není lepší doba, než když se nedaří standardnímu úvěrování.

Jsme teprve na začátku zvyšování sazeb. I přes mohutný nárůst se hlavní sazba České národní banky dostala na 1,5 %, což je historicky velmi nízká úroveň. Nejde o žádná extrémně vysoká čísla, nicméně inflace zatím neplánuje zpomalovat a sazby porostou dále výš. A je lepší se na to připravit dříve než později.

Alternativní financování není nic nového. Má dlouhou historii a zároveň se s novými technologiemi posouvá stále dál. Nemusíme chodit za hranice – prakticky celou škálu světových služeb máme i u nás v Česku. Poptávka je i na druhé straně těchto služeb, protože lidé chtějí zaparkovat své volné prostředky na rozumném zhodnocení. S neustávajícími inflačními tlaky to ani moc jinak nejde.

Současná doba tedy alternativnímu financování nahrává a je nejlepší čas se v něm alespoň trochu zorientovat. Může se vám to brzy hodit.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dominik Stroukal

Autor článku Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních institucí a je... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Podnikatelské úvěry, Roger

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

8. 8. 2023 | Adam Šoukal

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

Podnikatelský úvěr, faktoring, kontokorent. Otázka, kdy má pro mou firmu smysl využít externí financování, nemusí být pro každého snadná. Konkrétní příklady mohou napovědět.

Partners Financial Services