Ceny bydlení rekordně rostou, ukazují nová data

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2021 | 21 komentářů
Ceny bydlení rekordně rostou, ukazují nová data

Zdroj: Milan Sommer/Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i v druhém čtvrtletí roku 2021. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 14,5 %, což je třetí nejrychlejší růst v Evropské unii.

„Nejenom, že jsou nyní byty v ČR nejdražší v historii, ale současně jejich cena v meziročním srovnání roste nejrychleji. Jejich ceny jsou nyní o téměř tři čtvrtiny vyšší než v roce 2015,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rychleji než v Česku rostly ceny bydlení ve druhém čtvrtletí roku 2021 v Estonsku (16,1 %) a v Dánsku, (15,6 %) a v Litvě (12 %). Naopak meziročně klesly jen na Kypru (-4,9 %). Průměr za celou EU byl 7,3 %. Sousední Německo hlásí růst o 10,9 %, Polsko o 8,3 %, Rakousko o 11,7 % a Slovensko o 4,7 %.

Když porovnáme první a druhé čtvrtletí roku 2021, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 3,9 %, což byl čtvrtý nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou EU dosahuje 2,7 %.

Dostupnost vlastního bydlení se nyní zhoršuje kvůli rostoucím cenám nemovitostí i kvůli rostoucím úrokům u hypoték. Roste tak atraktivita nájemního bydlení. Zvláště to platí pro velká města, kde je dostupnost vlastního bydlení nejhorší a naopak nabídka nájemních bytů je tam velká.

Například hypoteční makléř Golem Finance spočítal, že v Praze, kde je dostupnost vlastního bydlení v Česku zdaleka nejhorší, je na pořízení průměrného bytu potřeba zhruba 11,5 ročních čistých příjmů průměrné domácnosti. Naproti tomu v Ústeckém kraji stačí 3,6 takových příjmů.

Zdroj: Golem finance

Dostupnost vlastního bydlení podle krajů

Dostupnější bydlení není na obzoru

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, analytika ČSOB

Důvodů rychlého růstu cen bytů a rodinných domů v ČR je hned několik. Na straně nabídky to je jednoznačně malá nabídka nových bytů v důsledku pomalé výstavby. Poslední čísla z bytové výstavby jsou nicméně slibná, protože se zde začíná stavět alespoň v takové míře jako v roce 2019.

Pro představu jde v ročním vyjádření o necelých 40 tisíc bytů, nicméně je vidět, že ani tento počet není schopen uspokojit stávající poptávku. Druhým důvodem na straně nabídky jsou v posledních měsících rychle rostoucí ceny stavebních prací, a především stavebních materiálů, které v průměru rostou o 16 %.

V podmínkách stále omezené nabídky silná poptávka růst cen dál podporovala. Na straně poptávky měly svůj vliv samozřejmě dostupné a levné hypotéky (ČNB teprve na konci června začala zvyšovat své sazby), dále pak i snaha domácností investovat do reálných aktiv s cílem zhodnotit své peníze nebo je alespoň ochránit před inflací. Pravděpodobná je i snaha urychlit nákupy ze strany domácností před tím, než začnou růst úrokové sazby a hypotéky se stanou méně výhodné. Na trhu se rovněž pohybovali zahraniční hráči (privátní i institucionální), pro které je v časech extrémně levných eur český trh stále atraktivní.

I když se situace začíná měnit – ať už kvůli zdražení peněz nebo oživení výstavby – asi nelze očekávat na českém trhu brzké zlevnění bytů. K tomu by mohlo dojít teprve tehdy, pokud by nabídka vzrostla ještě výrazněji než doposud nebo pokud by se ekonomika opět zadrhla a lidé by začali přehodnocovat své investice. V každém případě to zatím vůbec nevypadá, že by se v dohledné době stalo bydlení dostupnějším. A bohužel se začínají v důsledku nepříznivého vývoje cen stavebních prací a materiálů prodražovat i rekonstrukce, které se staly alternativou nových bytů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2021 15:52, DRSG

Definice Babišovy drahoty:
"Je mi jedno, že vaše děti nebo vnuci nedosáhnou na bydlení, ale já vám přidám 800 každoročně na důchod. Kalousek dal jenom 40 korun."

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2021 7:24

stavte byty statni obecni najemne to uz je do nebe volajici zdrazovani je pad zlevnovani je prosperita a budoucnost

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services