Z čeho se budou za pár let splácet dnešní hypotéky

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 9. 1. 2008 | 19 komentářů
Z čeho se budou za pár let splácet dnešní hypotéky
Když si bereme hypoteční úvěr, jde o závazek často na dvacet nebo dokonce na třicet let a hodně lidí napadne otázka: „Co vlastně bude za tak dlouhou dobu?“ Jak se asi bude splácet hypotéka za 20 nebo 30 let? Odpověď zní: jednodušeji než dnes. Budou totiž vyšší mzdy.

Abychom si lépe uměli představit budoucnost, podívejme se do minulosti. Někteří ze čtenářů si možná pamatují, jak se v 80. letech půjčovalo na stavbu rodinných domů. Typická cena rodinného domu byla 250 000 korun, typická půjčka byla 200 000 korun. Splátka této půjčky byla něco málo přes tisíc korun měsíčně.

Průměrná mzda

Z dnešního pohledu je to směšná částka, když si vezmeme, že takto se splácí úvěr na bydlení. Jenže v tehdejší době to byla přibližně třetina výplaty. Tehdy byla průměrná (hrubá) mzda kolem 3 000 korun (tedy vlastně Kčs).
V době čerpání to byl obrovský závazek a chtělo to hodně odvahy si půjčku vzít. Bylo potřeba obětovat třetinu hrubého příjmu. Jenže s postupem času se tato částka stávala stále snesitelnější. Rostly totiž mzdy. (viz graf)

To, že splátka 1 000 korun je dnes směšně malá, je dáno vysokou inflací a vysokým růstem mezd na počátku 90. let minulého století.
Proto se podívejme do méně dávné historie. Už je to pár let, co se poskytují hypoteční úvěry. Např. v roce 1999 byla typická hypotéka za úrokovou sazbu 10 procent a na bydlení (i v Praze) stačil milion korun. Splátka takového úvěru vyšla na necelých 10 tisíc korun měsíčně. Průměrná (hrubá) mzda v roce 1999 byla 12 666 Kč. Takže na splácení takového bytu padla téměř jedna průměrná mzda.
O sedm let později je část takového úvěru splacená. A splátka je nižší než 10 tisíc korun, protože klesly úrokové sazby. Ale i kdyby sazby neklesly, je splátka zhruba 10 tisíc měsíčně vůči mzdě daleko přijatelnější. Průměrná mzda totiž vzrostla za tuto dobu z 12 666 korun na přibližně 20 tisíc korun v roce 2006. Splátka je tak „jen“ polovina jedné mzdy.

Tento princip, že splácení hypoték bude snazší díky růstu mezd, bude platit i v budoucnu. Splátka hypotéky totiž bude plus mínus stejná i za deset let. Jestli vzrostou úrokové sazby, bude o něco vyšší, jestli klesnou, bude o něco nižší. Mzda po deseti letech bude u většiny lidí výrazně vyšší než dnes. A s tím se budou zdát nynější splátky hypoték v podstatě pohodové.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

 

Uvažujete při sjednávání hypotečního úvěru i o budoucím růstu své mzdy? Podělte se o názor v diskusi.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 1. 2008 7:23, Aleš

To jste tak špatný pracovník, že vám roste mzda jen o inflaci?

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2008 10:48, neanalytik

SOUHLAS, HYPO NEMUSÍ BÝT VŽDY VÝHODNÁ:
1) Nemusí být pravda, že vlastnické bydlení je za každé okolnosti nejlepší (koupit za situace cenové bubliny je nepříjemý závazek).
2) Ceny nemovitostí v oblastech, které se stanou nelukrativní mohou i klesat.
3) Banky nic zadarmo nedají, oni budou chtít splatit "hodnotu", co pujcili. Článek popisuje situaci, kdy se měnil systém, nelze spoléhat do budoucna, že tomu tak bude.
4) PR články a masmédia vytvářejí dojem, že kdo nesplácí hypotéku, prohloupí.
5) Lidé, co si hypotéku na vybydlený byt s nadhodnocenou prodejní cenou koupí, budou muset příslušnou cenu splatit v reálné hodnotě.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění

2. 10. 2007 | Roman Scherks | 4 komentáře

Pozor na kombinaci hypotéky a investičního životního pojištění

Kombinovat hypotéku s investičním životním pojištěním může být ošidné. Kdo o ní uvažuje, musí si dát pozor, zda finanční poradce počítá se správnými parametry a nesnaží se klienta pouze... celý článek

Za co opravit dům s hypotékou

13. 9. 2007 | Věra Tůmová

Za co opravit dům s hypotékou

V Česku existují stovky tisíc lidí, kteří si vzali hypotéku a zastavili bance svou nemovitost. Každá z nich musí být navíc pojištěna ve prospěch banky. Málokdo má ale představu, co... celý článek

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

9. 8. 2007 | Věra Tůmová

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní... celý článek

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

24. 7. 2007 | Věra Tůmová

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

Ceny nemovitostí stoupají a s nimi i počet a průměrná výše hypoték. Tento vývoj nezabrzdí ani očekávané zvýšení klíčových úrokových sazeb ČNB, které hypotéky zdraží. Sazby ČNB by mohly... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Partners Financial Services