Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Věra Tůmová | rubrika: Bydlení | 9. 8. 2007 | 54 komentářů
Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu
Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní úrokovou sazbu pro celou dobu splácení.

Hypotéka, nebo úvěr ze stavebního spoření? Toto dilema řeší řada rodin, které si chtějí pořídit vlastní bydlení. Průměrná rodina, říkejme jim třeba manželé Novákovi, jsou třicátníci a mají dvě malé děti. Chtějí se přestěhovat z nájemního dvoupokojového bytu do něčeho většího. Zvažují, jaký typ bydlení si mohou prostřednictvím hypotéky a stavebního spoření koupit.

Manžel má průměrný měsíční příjem dvacet tisíc korun, manželka je na mateřské se sedmi a půl tisíci korunami a mají na dvou stavebních spořeních dohromady 240 tisíc korun. Vzhledem k příjmovým možnostem rodiny pro ně pravděpodobně bude nejvýhodnější, když si bydlení pořídí na hypotéku a úspory ze stavebního spoření využijí jinak, shodují se oslovení odborníci.

 „Kombinace úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru není v tomto případě vhodná. Splátky úvěrů ze stavebního spoření by znemožnily klientům získání hypotečního úvěru. Snížily by jim bonitu stejně jako např. leasing automobilu. Bonita jim stačí nejvýše na hypotéku 2,4 milionu korun, “ konstatuje Hana Lukavcová, senior konzultantka z Hyposervisu.

Podle výpočtů oslovených konzultantů by Novákovi mohli dosáhnout na hypotéku 2,2 milionu až 2,4 milionu korun. Záleží na zvolené délce fixace úrokové sazby a době splácení. Jestliže se rozhodnou třeba pro byt 3+1, určitě to bude kvůli ceně spíše na okraji Prahy. Pokud si vyhlídnou domek mimo Prahu, mohli by se do stanovené částky rovněž vejít.

Alexandr Kosík ze společnosti FINEO by Novákovým doporučil, aby si jedno stavební spoření ponechali a dále na něj šetřili. Druhým by mohli financovat koupi staršího auta a založení třetí a případně i čtvrté smlouvy o stavebním spoření na děti. V budoucnu by jim tyto našetřené částky mohly pomoci hradit nutné stavební úpravy či vybavení. Financovat celou koupi domu z úvěru ze stavebního spoření Kosík při příjmech, které Novákovi mají, příliš nedoporučuje. Na první pohled se sice může zdát, že sazba i splátky jsou výhodnější, ale protože je zde povinnost splácet úvěr a současně spořit (podmínka stavebních spořitelen), ve výsledku to pro Novákovy vychází měsíčně dráž než splátky hypotéky.

Pro uvedený příklad se podle Kosíka nejlépe jeví třeba hypotéka s tříletou fixací na třicet let. Často doporučovaná pětiletá fixace je podle něj zbytečně drahá. Očekává totiž, že v příštím roce se růst úrokových sazeb z hypotečních úvěrů zastaví, což hraje pro tříletý fix. Jednoletá fixace je podle Kosíka pro Novákovy nevhodná.

Jan Paták ze společnosti Finco&Partners jednoletou fixaci úplně nezavrhuje. Může pomoci k hypotéce třeba lidem, kteří nemohou doložit pravidelné příjmy, nebo mají jiné problémy s bonitou. Když se jim podaří získat hypotéku s jednoletou fixací, a tedy s nižším úrokem a splátkami, může se jim sice následující rok sazba zvednout, ale hypotéku už jim nikdo nevezme.

SROVNÁNÍ VÝHOD A NEVÝHOD ÚVĚRŮ
HYPOTEČNÍ ÚVĚRY ÚVĚRY ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ
Poskytovatelé 14 bank 6 stavebních spořitelen
Úroková sazba Sazby od 3,79 % (1roční fix) U běžného úvěru od 3,5 %, překlenovací úvěr 2,99 -6,7 %
Vedení účtu cca 150Kč/měsíčně = cca 1800 ročně 300 Kč/ročně
Poplatek za uzavření smlouvy cca 0,8% z cíl.částky cca 1% z cílové částky
Předčasné splacení jen na konci fixace možné bez sankce
Fixace sazby limitovaná fixace sazby
fixovaná a pohyblivá 1,3,5,10,15...a PRIBOR
U řádného úvěru – neměnná po celou dobu splácení - známá při podpisu smlouvy
Účelovost Na HU je možné pořídit cokoli /americké HU/ Určeny výhradně na financování bytových potřeb
Zajištění Vyžadováno vždy – ze zákona Vyžadováno nad 500 tisíc Kč
Nižší úvěry – stačí ručitel
Výše úvěru Lze půjčit až na 100 % hodnoty zástavy Půjčka dle odhadu na 70-80 %

Obecně ovšem nelze jednoznačně říct, zda je lepší hypotéka, nebo úvěr ze stavebního spoření. Neexistuje totiž jen jedno číslo, podle kterého je možné oba produkty rozsoudit. „Rozhodujícím kritériem při výběru vhodné banky i produktu by neměly být jen úrokové sazby. Do celkových nákladů a tedy posouzení výhodnosti finančního produktu je třeba započítat i všechny další související poplatky, “ zdůrazňuje finanční specialista Paták. Jeho slova potvrzuje i Lukavcová, která upozorňuje například na poplatek za sjednání úvěru, poplatky související s úvěrovým účtem, měsíční bankovní poplatky k povinně zřízenému účtu, pojištění úvěru či životní pojistku. V úvahu je třeba brát i sankce za předčasné splacení.

Budeme-li brát srovnání hypotéky a stavebního spoření jako hru, jedná se o velmi silné soupeře. Na straně úvěru ze stavebního spoření stojí jistota, že úrokové sazby úvěru jsou stejné po celou dobu splácení. Od okamžiku podpisu smlouvy člověk ví, jaké splátky ho čekají a jak si může své finance plánovat. Významnou výhodou je také možnost předčasného splacení a to kdykoli a bez sankcí. Do půl milionu je možné také získat úvěr bez zajištění. Vedení úvěrového účtu přijde jen na pár stovek ročně. Úvěr lze ovšem použít pouze pro financování bytových potřeb. Omezená je i maximální výše úvěru. Na sto procent hodnoty nemovitosti půjčí jen některé spořitelny.

Ve prospěch hypoték hovoří skutečnost, že lze získat úvěr až na sto procent ceny nemovitosti. Většinou mají banky i nižší nároky na bonitu žadatelů, připomíná Hana Lukavcová. Výhodou je i možnost vzít si úvěr na jiné potřeby než jen na bydlení. Naopak fakt, že hypoteční úvěr se dá bezplatně splatit jedině na konci fixačního období a že úvěr musí být ze zákona vždy kryt zastavenou nemovitostí mluví v neprospěch hypoték.

Jaký produkt pro financování bydlení byste pro sebe zvolili?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2007 14:36, ricmund

Spočítej si to celé a pořádně! Dneska je SS rozhodně levnější než hypotéka, já dělám oboje a na rozdíl od tebe jsem si dal tu práci (cca 10min)

Zobrazit celé vlákno

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2007 16:32, JirkaZ

Když tak počítám budoucí výdaje rodiny :

12 000 - měsíční anuitní splátka při 2,2 M CZK a 5%
2 000 - energie ???
1 000 - fond oprav u bytu - ale toto neumím odhadnout
8 000 - jídlo
------------------ 23 000 - naprosto nutné výdaje

27 500 - příjem rodiny, pokud manželův příjem je uvažován jako čistý)

4 500 - zbývající částka, která musí pokrýt veškeré ostatní výdaje - oblečení, auto, pojistky, věci pro děti, dovolená, sport a zábava....

Pokud nastane výpadek příjmů, budou obrovské problémy. Rodina rezervy nemá a v průběhu mnoha příštích let je ani nevytvoří. Ikdyž můžeme předpokládat růst příjmů, porostou i výdaje - hlavně na děti.

Osobně mi to přijde jako velké dobrodružství a nešel bych do toho.


-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

24. 7. 2007 | Věra Tůmová

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

Ceny nemovitostí stoupají a s nimi i počet a průměrná výše hypoték. Tento vývoj nezabrzdí ani očekávané zvýšení klíčových úrokových sazeb ČNB, které hypotéky zdraží. Sazby ČNB by mohly... celý článek

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

19. 6. 2007 | Josef Janda

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

Na vyjednávání o nové výši úrokové sazby z hypotéky má klient před koncem fixačního období dva měsíce. Se snížením sazby, kterou navrhne banka, však zpravidla počítat nemůže. Určitou... celý článek

Úroková jistota u hypoték má řadu úskalí

5. 6. 2007 | Roman Scherks

Úroková jistota u hypoték má řadu úskalí

Úrokové sazby z hypotečních úvěrů začaly růst. Kdo nyní zvolí fixní úrokovou sazbu na celou dobu úvěru, mohl by za určitých okolností vydělat. Musí však počítat s tím, že splatit hypotéku... celý článek

Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?

2. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?

Lednové obchodní výsledky hypotečních bank potvrdily, že zájem Čechů pořídit si vlastní bydlení oproti loňsku nepolevil. A banky se předhánějí, která jim nabídne atraktivnější produkt.... celý článek

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Partners Financial Services