eTrader: Evropané chtějí při brexitu vůči Británii tvrdý postoj. Víc než desetina pro ni chce trest

Pro euroskeptiky v zemích Evropské unie je nejdůležitějším cílem vyjednávání o brexitu standardizace procesu vystoupení zemí z Unie. Naopak pro zastánce společné Evropy je nejdůležitější zabránit tomu, aby ji další země opouštěly.
eTrader: Evropané chtějí při brexitu vůči Británii tvrdý postoj. Víc než desetina pro ni chce trest

Komerční spolupráce

Pro jedenáct procent radikálních zastánců Evropské unie je nejdůležitější potrestat Británii za to, že ji chce opustit. Zatímco v Británii bylo provedeno k brexitu mnoho výzkumů veřejného mínění, v ostatních členských zemích Unie to neplatí. Touto problematikou se systematicky zabývá profesorka Stefanie Walterová z univerzity v Curychu, od které pocházejí data použitá v tomto textu.

Podle dat profesorky Walterové (čtyři výzkumy veřejného mínění v rozmezí od července 2017 do prosince 2018) přístup respondentů zemí Evropské unie k brexitu do značné míry kopíruje jejich postoj k Evropské unii samotné.

Anketa

Přejete Británii, aby si vyjednala výhodnější podmínky brexitu než ve stávající dohodě?

Vyhodnocení minulé ankety

Budeme mít EU radši?

V minulém článku jsme v interaktivní infografice představovali průzkum Eurobarometru, který se týkal postojů občanů členských zemí EU k Unii:

V doprovodné anketě jsme se ptali, jak to vidíte s budoucím postojem evropských občanů k Unii. Víc než polovina čtenářů se podle výsledků hlasování domnívá, že v letošním roce se bude snižovat počet lidí, kteří mají ke své domovské Evropské unii negativní vztah.

Naprostá většina respondentů podporuje buď střední, nebo tvrdou vyjednávací pozici Unie. Pro přijetí většiny britských požadavků se vyslovilo méně než 20 procent respondentů. Důvodem pro tento postoj je také fakt, že většina respondentů očekává, že brexit ve střednědobém horizontu jejich zemi ani Evropskou unii vůbec neovlivní. Zhruba 15 procent respondentů se pak domnívá, že brexit bude mít pro Evropskou unii pozitivní dopady. Zajímavé ale je, že víc dotázaných očekává pozitivní dopady u Británie než u Evropské unie nebo vlastní země. Naopak skoro polovina respondentů se domnívá, že Británie na tom bude po odchodu z Unie hůř.

Výsledky těchto výzkumů spolu s faktem, že žádná země Evropské unie nevystoupila proti současnému způsobu vyjednávání, jen ukazují na to, že Británie pojala vyjednávání naprosto špatně. Zatímco Britové k vyjednávání přistoupili v klasickém obchodnickém duchu a jejich snahou bylo vyjednat co nejvýhodnější (v ekonomickém smyslu) dohodu pro obě strany, tak nejdůležitějším cílem EU bylo, aby na tom Británie nebyla po brexitu lépe než před ním.

To společně s tím, že by Británie na brexit bez dohody doplatila víc než Evropská unie jako celek (ale některé země, například Českou republiku, by to dost možná bolelo více) vedlo k tomu, že byla dojednána dohoda, která je pro stát, který chce získat zpět plnou suverenitu v podstatě nepřijatelná. Zjevným příkladem je takzvaná irská pojistka, která povede buď k tomu, že se ze Severního Irska stane jakési kondominium Evropské unie a Británie, nebo k setrvání celé Británie ve společném celním prostoru (který zahrnuje i volný pohyb osob), což je nepochybně cíl Evropské unie. Opuštění celního prostoru, respektive zrušení volného pohybu osob, ale bylo jedním z hlavních důvodů pro brexit.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services