eTrader €uroBarometr: Nepřijetí eura budoucí vládou je ryze pragmatické rozhodnutí

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 25. 6. 2018 | 3 komentáře
Nově vznikající vláda se přijmout euro nechystá. Podniky, které po vstupu do eurozóny volají, si budou muset počkat minimálně další volební období. Co se skrývá za tímto záměrem?
eTrader €uroBarometr: Nepřijetí eura budoucí vládou je ryze pragmatické rozhodnutí

Komerční spolupráce

O tom, že vstup do eurozóny a přijetí měny euro je spíše politické než ekonomické rozhodnutí, už v Česku pochybuje málokdo. A v kontextu nově vznikající vlády to platí dvojnásob. Podmínky, za kterých je vstup do Evropské měnové unie realizovatelný, jsou známy dlouhodobě stejně jako pozitiva, negativa, příležitosti a hrozby tohoto vstupu.

Anketa

Jaké vidíte šance na rozhodnutí o přijetí eura v ČR během příštích 4 let?

Česká republika je ve fázi ekonomického cyklu, kdy by maastrichtská kritéria bez problémů splnila a měnové propojení Německa, Rakouska a Slovenska v podobě vstupu České republiky by ostatní subjekty v eurozóně rozhodně uvítaly. Je evidentní, že za pragmatickým odůvodněním „proč ne“ se skrývají zejména dva aspekty.

Vyhodnocení minulé ankety

Kam směřuje kurz české koruny?

Výsledky ankety ze článku eTrader €uroBarometr: Je oslabování koruny trend, nebo jen výkyv? naznačují, že k dotazovanému tématu zaujímají Češi rozporuplný postoj. Necelých 30 % očekává po dubnovém oslabení koruny do konce letošního roku její další oslabení a jen o málo jiné procento lidí (cca 26 %) počítá zase s opačným scénářem, že do konce roku koruna posílí. Shodný počet respondentů také počítá s tím, že koruna setrvá na své stabilní pozici, kterou zaujímá v současnosti a výrazně se neodchýlí. Zbytek hlasujících – jedna pětina – shledal jako nejpravděpodobnější scénář růst volatility a s ním související střídavá vychýlení směrem k silnějšímu i slabšímu kurzu koruny.

Tím prvním je veřejné mínění. Většina Čechů volí v této oblasti racionální neznalost, tedy utváření názoru na základě nedostatečných informací, které si záměrně nedohledává. Můžeme proto jen respektovat současnou náladu ve společnosti, která nám říká, že konzervativní Češi jsou fixovaní na českou korunu, jsou skeptičtí vůči Evropské unii jako takové a měnu euro mají spojenou s „placením řeckých dluhů“ nebo „útlakem Západu“. Andrej Babiš a jeho stratégové toto dobře vědí. Uvědomují si, že v roce výročí vzniku Československa by deklarace přijetí eura znamenala politické harakiri. A tým současného a zřejmě i budoucího premiéra takové chyby nedělá.

Druhým důvodem je vykolíkování perimetru pro vznikající koalici. Babiš si je vědom toho, že se jeho budoucí vláda neobejde bez podpory poslanců KSČM, SPD, nebo obou těchto stran, které jsou svým nastavením zásadními odpůrci prohlubování participace České republiky na projektu společné Evropy. Pragmatickým zdůvodněním hospodářskou situací a strachem o úspory obyvatel tak strůjce koaliční vlády jednoduše předešel zásadním neshodám při programovém prohlášení. Koneckonců se stačí podívat, jak intenzivní diskuze se vedla kolem závazku České republiky vůči účasti na vojenských misích Severoatlantické aliance.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services