eTrader €uroBarometr: Je oslabování koruny trend, nebo jen výkyv?

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 23. 5. 2018 | 3 komentáře
Po ukončení kurzového závazku České národní banky docházelo k postupnému posilování koruny vůči většině měn, ale zdaleka nešlo o strmý pád ukazatele CZK/EUR, jak někteří analytici předvídali.
eTrader €uroBarometr: Je oslabování koruny trend, nebo jen výkyv?

Komerční spolupráce

Vývoj na spotovém trhu představoval spíše „horskou dráhu“ nebo „jízdu v boulích“, docházelo k pohybům nahoru i dolů s dlouhodobě apreciačním trendem. V posledních dvou měsících se však tento trend zastavil a od poloviny dubna letošního roku koruna oslabila..

Kurz koruny k dolaru je podstatně volatilnější, ale i tady bylo možné po ukončení devizových intervencí pozorovat trend apreciace. Od poloviny dubna však koruna začala ztrácet i vůči americkému dolaru a počátkem května byl kurz skoro o korunu slabší.

Proč česká koruna na měnovém trhu nabrala zpátečku?

Důvodů je několik. Tím hlavním je postoj globálních hráčů k měnám rozvojových trhů, u nichž dochází poslední dobou spíše k výprodeji, a naopak sázce na hlavní světové měny. Pro zhodnocení kurzu koruny sice mluví solidní výkon české ekonomiky, ale proti tomuto trendu jde nervozita investorů z politické nejistoty, případně z možnosti, že novou vládu budou podporovat extrémisté. Před systematickým a kontinuálním nakupováním české měny investoři čekají na další signály tuzemské měnové politiky, především potvrzení očekávaného růstu úrokových sazeb avizovaných Českou národní bankou. 

Anketa

Bylo dubnové oslabení koruny vůči euru jednorázovým výkyvem?

Vyhodnocení minulé ankety

Jak se projevilo meziroční posílení koruny?

V anketě doplňující článek eTrader €uroBarometr: Rok posilování koruny 47,5 procenta respondentů pozitivně kvituje posílení koruny, cítí, že jim díky němu klesly výdaje. Dalších 40 procent odpovídajících to ale vidí jinak a své výdaje považují za srovnatelné se stavem před posílením domácí měny. Zbylých 12,5 procenta nedokáže důsledky posoudit.

Co se týče krátkodobého oslabení koruny vůči dvěma světovým devizovým titulům, stojí za tím spíše než tuzemské události hlavně dobrý výkon americké ekonomiky i diplomatické úspěchy zahraniční politiky Spojených států. Navzdory otazníkům k vývoji evropské ekonomiky v minulých měsících realita předčila očekávání, pozitivní zprávy z eurozóny umocnily informace o rozpočtovém přebytku, což reflektuje i nový unijní rozpočet – ten je, mimochodem, k mnoha členským státům včetně Česka o poznání méně štědrý než ten stávající. Úsporné chování investoři umí ocenit.

V dlouhodobém horizontu však neexistují fundamentální důvody pro to, aby česká koruna na měnovém trhu významně ztrácela. Minimálně vůči euru ne, proto se dá očekávat opětovné mírné posilování koruny vůči euru. U kurzu k dolaru je odhadování budoucnosti mnohem obtížnější. Trumpovo odstoupení od iránské dohody vnáší na trhy nejistotu, přičemž jednoznačně platí, že náznaky vojenské konfrontace v oblasti Perského zálivu by dolar oslabily.

Stejný efekt by mělo selhání mírových jednání se severokorejským režimem. Naopak, poslední události, včetně setkání jihokorejského a severokorejského vůdce a dohody o setkání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, korunované propuštěním amerických vězňů v Severní Koreji dávají dolaru solidní šanci na důvěru investorů, protože kde jsou úsměvy kde si politici podávají ruce, tam byznys kvete.

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Oslabení koruny vůči světovým měnám se dá očekávat, pokud by u nás mělo dojít k předčasným volbám nebo pokud by nová vláda začala přijímat zákony s negativním dopadem na produktivitu práce a ziskovost podniků – populistické návrhy jako zkrácení pracovní doby, posilování role odborů v jednání o podobě regulace trhu práce či zvyšování daní důvěru finančních trhů rozhodně nevzbuzují.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services