Mizí vám prachy: S lepším příjmem raději nepočítejte (6)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 29. 10. 2010 | 6 komentářů
Mizí vám prachy: S lepším příjmem raději nepočítejte (6)
Zlepšit hospodaření rodiny se dá i zvýšením příjmů. Jenže najít lepší práci v době s desetiprocentní nezaměstnaností je složité. Zjistily to obě rodiny, zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting.

Vyučila se kadeřnicí, přesto v lovosické Bille peče housky. „Dostala jsem nabídku z jednoho kadeřnictví tady v Třebenicích, ale nechci tam. Bojím se stříhat cizí lidi,“ vypráví dvaadvacetiletá Jana. Doma přitom známé a kamarády ostříhá. „Ve škole to bylo přece jenom jiné. Možná časem, až budu starší, tak se k tomu vrátím,“ přemýšlí Jana. Kdyby nabídku nastoupit do místního kadeřnictví přijala, vydělávala by podle vlastních slov více než teď.

Jana s přítelem Milošem bydlí už rok a půl. Postupně se učí hospodařit jako rodina. Z příjmů jim však po zaplacení všech výdajů skoro nic nezbude. Proto se účastní projektu, který server Peníze.cz uspořádal s poradenskou společností Broker Consulting. Konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška se jim a pražské rodině Václava a Karoliny, která je v podobné finanční situaci, snaží pomoci uzdravit jejich rodinné finance.

Jednou z možností, jak zlepšit hospodaření rodiny, je zvýšit příjmy. Buď změnou zaměstnání, nebo další prací. „Výhoda u toho třebenického kadeřnictví je, že lidi tam jsou zvyklí chodit. Majitelka teď půjde na mateřskou,“ kroutí hlavou Liška nad Janinou úvahou. „To je pravda, je tam narváno. Ale já se fakt bojím, že to pokazím,“ trvá na svém Jana, i když to znamená, že je na tom finančně hůř.

V lovosické Bille se jí líbí. „Jsme tam taková velká rodina,“ pochvaluje si tamní atmosféru. Horší je to s platem.Každý měsíc jí na účet přijde deset a půl tisíce korun. „Za to, co tam uděláme, je to almužna,“ dodává Jana. V létě sice dostala přidáno, ale jen díky práci o víkendech. Navíc to navýšení dostala ve stravenkách. „Radši bych místo všech stravenek měla ty dva tisíce v hotovosti,“ durdí se Jana. „Ale zase z toho neplatíš daně,“ opáčí o pět let starší Miloš. Kdyby mohla, stanovila by si Jana výplatu kolem patnácti tisíc korun.

Miloš pracuje jako dělník v lovosické firmě Glanzstoff na výrobu umělých vláken a tkanin. V čistém si každý měsíc vydělá15,5 tisíce korun, navíc každých šest měsíců dostává prémie, které postupně rostou. „Teď v červnu jsem dostal šest a půl tisíce,“ říká Miloš. Tvrdí, že práce je to sice jednotvárná, ale za dobré peníze. Nic lepšího by prý v okolí nenašel.

V Lovosicích se nyní pohybuje míra nezaměstnanostimezi deseti a jedenácti procenty. Na 498 registrovaných lidí bez práce připadalo v srpnu jen 54 volných míst. V celém okrese Litoměřice není situace o moc lepší. Jako dělník obsluhující stroje přitom bere víc, než je u této profese průměr v Ústeckém kraji, vyplývá ze statistik Ministerstva práce a sociálních věcí.

Lepší práci za více peněz hledá už několik let i Karolina, přestože je vystudovanou rehabilitační sestrou a žije v Praze. „Byla jsem v posledních letech na různých pohovorech. Poslala jsem X mailů. Odpověděli mi asi dvakrát. Byla jsem třeba v jesličkách, protože tam chtěli buď zdravotnici, nebo pedagožku. Pak mi odepsali, že vzali někoho jiného, protože teď víc potřebují pedagožku k větším dětem. Nějakou dobu jsem byla v jednom call centru. Nabízeli jsme lidem s pevnou linkou internet. Jenže ze 70 procent mají pevnou linku staří lidé a fakt mi bylo žinantní, vykládat nějaké osmdesátileté babičce, jak hrozně musí mít ten internet a jak je to pro ni hrozně výhodné. Na to jsem neměla žaludek,“ vzpomíná Karolina.

Nakonec si našla práci kurýrky. Vydělá si v průměru dvacet tisíc korun čistého, ale z toho musí zaplatit naftu, protože jezdí vlastním autem. „Ta práce je dobrá v tom, že jsem svou paní. Ráno si v osm zapnu vysílačku. Někdy jezdím i mimo Prahu. Ježdění mě baví,“ říká Karolina. Na jaře se jí zvýšil příjemo tři tisíce korun.

Její manžel Václav je živnostník a pracuje jako dopravce. S prací nikdy nebyl problém, navíc za ni dostával slušné peníze. Až do začátku letošního roku, kdy se změnil ve firmě systém odměňování. Dosavadní příjem mu o několik tisíc korun klesl. Teď za měsíc po odečtení nákladů přinese domů v průměru 33 tisíc korun. Musí počítat s tím, že když se auto porouchá, musí opravu zaplatit.

Bližší pohled na hospodaření rodinyovšem ukázal, že rezervuna tyto opravy Václav nemá. Loni v prosinci musel hradit nákladnou opravu a rodinu to dostalo téměř do existenčních potíží. Nakonec jim museli pomoci i rodiče.

Najít si lepší práci za více peněz není pro obě rodiny snadné. Zvlášť teď, kdy se nezaměstnanost drží kolem deseti procent. Jsou spíše rádi, že vůbec práci mají. Jenže více peněz by se jim hodilo. Cíle, které si obě rodiny daly, jsou poměrně nákladné. Jejich splnění nebude jednoduché, ví oba konzultanti z Broker Consulting. Oba už ale mají přípraven plán, jak alespoň část z nich v dohledné době splnit.

Příště: Kolik peněz se podařilo pro rodiny najít a jak si splní své cíle a sny

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2010 9:01, Karel

musím se smát těmto článkům :-)

v první kapitole o těchto rodinách je napsáno, že druhá rodina musí vyjít s celkovým příjmem 33 tisíc korun.

V dnešním článku se dozvídám, že paní Karolína vydělá 20 000 čistého a její manžel 33 tisíc čistého - takže nám tu ve srovnání s prvním článkem lítá 20 000 Kč rozdíl. 20 000 Kč sem, 20 000 Kč tam :-) Asi v Broker Consulting jsou kouzelníci :-) Čte si autor těchto článků vůbec to co napsal, nebo si to vymýšlí podle toho, jak se zrovna vyspal a jak se mu to do které kapitoly zrovna hodí?

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mizí vám prachy: Na čem se dá ušetřit snadno a rychle (5)

26. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 20 komentářů

Mizí vám prachy: Na čem se dá ušetřit snadno a rychle (5)

Díky vedení rodinného účetnictví našly obě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting další možné úspory. Ukázalo se třeba, že účty za televizi či telefon... celý článek

Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)

21. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 26 komentářů

Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)

Bez finanční rezervy život připomíná ruskou ruletu. Jakmile se stane něco vážného, rodina se už nemusí finančně vzpamatovat. Zažily si to obě rodiny zapojené do společného projektu... celý článek

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

19. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

Dluhy a jejich splátky ztěžují hospodaření obou rodin zapojených do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting. Jedna z nich dokonce zvládá splácet jen úroky, které je každý... celý článek

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

14. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

12. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

Dvě rodiny, dva příběhy, podobný problém. Nezbývá jim dost peněz. Server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting se rozhodly jim pomoci. V projektu Mizí vám prachy se jim... celý článek

Partners Financial Services