Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 12. 10. 2010 | 14 komentářů
Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)
Dvě rodiny, dva příběhy, podobný problém. Nezbývá jim dost peněz. Server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting se rozhodly jim pomoci. V projektu Mizí vám prachy se jim pokusí dát jejich rodinné finance do pořádku.

Dvě rodiny, každá jiná, ale se stejným problémem. Nemají dost peněz. Neutratí sice víc, než kolik vydělají, ale na splnění snů jim skoro nic nezbývá.

„Chtěli bychom, aby nám po zaplacení všech výdajůzůstalo tak pět, šest tisíc,“ povídá zamyšleně šestadvacetiletý Miloš, který už rok a půl bydlí s dvaadvacetiletou Janou v Třebenicích nedaleko Lovosic. Teď jim každý měsíc zbývají zhruba dva tisíce. Přitom by si chtěli pořídit do bytunová okna, koupit nové autoa jet na dovolenou. „Třeba do Paříže,“ říká nesměle Jana. „Raději do Dominikánské republiky,“ trumfuje ji Miloš.

V panelákovém bytě na pražském Barrandově sedí v kuchyni devětatřicetiletá Karolina. „Chceme se zbavit dluhů,“ vyhrkne překotně na otázku, jaký sen má s manželem Václavem. Právě dluhy je táhnou ke dnu. Horko těžko stačí splácet úroky, ale půjčená jistina na několika kreditních kartáchzůstává stále stejná. I když to na první pohled není vidět, žijí na hraně. Už loni v prosinci zažili, jaké to je, když rodinu bez rezerva s napjatým rozpočtem zasáhne velký finanční výdaj a prudký pokles příjmu.

Obě rodiny mají šanci se z problémů dostat a aspoň některé sny a cíle si začít plnit. Server Peníze.cz se spojil s poradenskou společností Broker Consulting, aby Milošovi s Janou a Karolině s Václavem pomohly dát jejich rodinné financedo pořádku. Konzultanti Broker Consulting Hana Kollertová a Čeněk Liška se do nejmenších detailů podívali na příjmy a výdaje obou rodin a pokusili se najít způsob, jak těmto klientům zvýšit objem volných peněz.

Cestu rodin a konzultantů za tímto cílem budete moci sledovat v příštích šesti pokračováních. Dozvíte se nejen, co musely rodiny podstoupit, ale také to, co je do svízelné situace přivedlo, jaké dělají chyby a v čem jsou naopak vzorní. Z jejich příkladu si budete moci odnést tipy, jak zlepšit hospodaření své rodiny.

Miloš s Janou spolu začali chodit před třemi lety. To ještě bydleli oba u rodičů. Osamostatnili se teprve před rokem a půl. Koupili si v Třebenicích pěkný dvoupokojový byt pod střechou třípatrového paneláku. Od té doby zjišťují, jaké to je hospodařit samostatně. „Po půl roce, co jsme tady začali bydlet, jsme zjistili, že nám moc peněz nezbývá. Tak jsme museli některé věci omezit. Třeba chození do hospod s kamarády,“ přemítá Miloš.

Dohromady si vydělají 26 tisíc korun za měsíc. Miloš je dělník v lovosické firmě Glanzstoff. Jana prodává v lovosické Bille, i když mohla být kadeřnicí. „Dělám tam v lahůdkách. Peču housky. Jsou fakt dobré,“ říká Jana. Uvažují o svatbě. Zhruba za tři roky by chtěli děti. Jenže to budou muset změnit způsob, jakým hospodaří. Předně si budou muset vytvořit rezervupro nenadálé situace. Zatím žádné úsporynemají. S dětmi je to přitom důležitá podmínka pro klidný život.

Václav s Karolinou už děti mají. Před třináctiletou a sedmnáctiletou dcerou neskrývají, že rodina má finanční problémy. „Loňské Vánoce byly na dárkychudé. Holky ale pochopily, že nebyly peníze,“ vzpomíná Karolina. Václavovi, který pracuje na živnostenký list jako dopravce, se porouchalo auto. Oprava byla hodně drahá. Navíc kvůli změnám ve firmě mu výrazně klesl příjem. „Když z ničeho nic přijdete o nějakých dvacet tisíc, je to znát,“ dodává Karolina.

Rodina musí měsíčně vyjít s 33 tisíci korunami. Přitom celých 7,5 tisíce každý měsíc zaplatí na úrocích z dluhů na čtyřech kreditních kartách. Těch se musí zbavit. Teprve pak může začít uvažovat o splnění aspoň některých snů. Třeba o vlastním bydlení.„Ale nejdřív potřebujeme nějakou rezervičku, bez ní se cokoli špatně řeší,“ uvědomuje si Karolina, která by se jednou chtěla s manželem podívat na indonéské Bali.

Konzultanti z Broker Consulting se oběma párům pokusí pomoci. Ale nejdřív musí obě rodiny udělat domácí úkol. Nejdříve odhadnou, kolik měsíčně utratí za jednotlivé položky. Pak si budou měsíc pečlivě zaznamenávat všechny útraty. Tak se uvidí, kde jim peníze mizí a které díry by se daly ucpat.

Oba páry díky tomuto úkolu rovněž zjistí, jak dobře svou finanční situaci odhadly. Neboť z některých dřívějších výzkumů hospodaření domácností vyplynulo, že rodiny často uvádějí výdaje až o třetinu nižší, než kolik skutečně utratí.

V Třebenicích i v Praze ovšem toto porovnání vyznělo pro obě rodiny mnohem lépe.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2010 16:49, Jacinda

Stačí si přečíst pár knížek nebo aspon tu JEDNU od Roberta Kiyosakiho - Bohatý táta chudý táta, která naučí tu nejzákladnější věc: rozdíl mezi aktivy a pasivy (účetnictví je torchu odlišné) a která ukáže jiný pohled na peníze. Rázem by polovina problémů zmizela. Všem vřele doporučuji třeba půjčit v knihovně, ale dá se i stáhnout

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2010 8:41, Martin Komínek

Dobrý den,

dovolím si reagovat, abych upřesnil.

Reklama pro poradenskou firmu: Pokud jsme chtěli tento seriál vytvořit a dát pár lidem pár tipů a triků, které by se jim mohli hodit a stály by za zamyšlení, museli jsme to s nějakou firmou dělat, a v článku ji neuvést by od nás bylo neseriozní.

Ano, jistě jsou i chudší lidé, kteří vydělávají méně, nicméně seriál není nazván: "jak pomoci nejchudším", pokud bychom vybrali pár, který má dohromady 12 tis/měs., pak by se zde mohlo ozývat, proč jsme vybrali tak chudé lidi a nikoliv někoho na pomezí tzv. "střední vrstvy", preferovali jsme tedy jakýsi kompromis.

Přeji hezké čtení i dalších dílů tohoto seriálu.

Martin Komínek

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

22. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 14 komentářů

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

Nikde není řečeno, kolik by měly činit povinné, nezbytné či zbytné výdaje rodinného rozpočtu. Jisté je pouze jedno. Čím větší podíl povinných a nezbytných vydání, tím hůře se bude rodině... celý článek

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

15. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 6 komentářů

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

Škrtat ve výdajích domácnosti není jednoduché. Proto by si rodina měla nejdříve sepsat, které výdaje jsou povinné a hradit se musí, aby jí nehrozily sankce. Pak teprve může začít diskutovat... celý článek

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

8. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

1. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 2 komentáře

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

Základem dobrého rodinného rozpočtu je kompletní přehled příjmů. Ty je třeba rozdělit na pravidelné příjmy, které plynou z určitého smluvního vztahu, a na ostatní příjmy. Na jejich... celý článek

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

24. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

Domácnosti se do dluhových pastí dostávají často proto, že si půjčovaly s vidinou, že jejich příjmy porostou. Jenže zvýšení výplaty se nedostavilo. Proto by rodina měla plánovat vždy... celý článek

Partners Financial Services