Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Zdroj: Shutterstock

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit pozornost pouze na rozvoj vlastních poboček a na online distribuci.  

„Moneta je uznávaným digitálním lídrem na českém bankovním trhu, a to především díky široké škále produktů a služeb, které jsme schopni našim klientům nabídnout online. Zároveň i nadále těžíme z jedné z nejproduktivnějších pobočkových sítí na trhu,“ říká Filipová.  

Dodává, že banka v dlouhodobé strategii s ukončením spolupráce s řadou finančních zprostředkovatelů počítala. „Právě kombinace našeho silného rozvoje v oblasti sjednávání hypoték online a aktuální situace v prostředí úrokových sazeb nás přesvědčila, že nyní nastal pro takovéto rozhodnutí ten správný čas,“ vysvětluje mluvčí.  

Nejde podle ní pouze o ukončení spolupráce u zprostředkování hypoték, týká se to i ostatních produktů. Hypotéky nicméně představovaly dosud největší objem externí spolupráce.  

„Počítám, že nám zítra výpověď spolupráce přijde. Pokládáme to za hotovou věc. Od kolegů z konkurenčních firem vím, že to už mají a my to jistě dostaneme taky. Objem spolupráce s Monetou byl v minulém roce prakticky nula, takže to vnímám jako formální akt,“ odpověděl včera webu Peníze.cz David Eim, šéf velké zprostředkovatelské společnosti Gepard Finance.  

„Zatím nemáme nic písemně, pouze ústní informaci, která říká, že spolupráce bude ukončena. Zítra možná přijde písemně,“ řekl včera Libor Vojta Ostatek, šéf makléřské společnosti Golem Finance.

„Oficiálně jsme nic neobdrželi. Spolupráce s Monetou je delší dobu na velmi nízké úrovni. Klienti totiž volili jiné finanční instituce z naší nabídky, protože jim nabízely lepší podmínky,“ reagoval za Broker Consulting ředitel komunikace Jan Lener.

Finančně-poradenská společnost Partners ukončila spolupráci s Monetou už v závěru minulého roku. 

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

Šéf Monety Tomáš Spurný už v minulosti kritizoval využívání zprostředkovatelů, kteří podle něj z 80 procent drží distribuci hypotečních úvěrů. Výrazně to podle něj zdražuje distribuci produktů a vytváří další problémy. Jak uvedl loni v květnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy, měla by být distribuce mnohem přísněji regulována.  

Podle finančních zprostředkovatelů jsou ale náklady na distribuci a zpracování úvěru obdobné, ať už se prodávají digitální cestou nebo přes fyzické poradce.

„Jen jeden kanál nahrazuje druhý a klienti většinově upřednostňují poradce, protože mají všechny banky na jednom místě a můžou si vybrat nejvhodnější a často tedy právě nejlevnější variantu. Poradci stojí za tím, že jsou hypotéky v Čechách levnější, protože bankám nezbývá než se předhánět v parametrech včetně úrokové sazby,“ argumentuje Lener z Broker Consulting.

Moneta Money Bank existuje od roku 2016, navazuje na tuzemské aktivity GE Money Bank. Má zhruba 1,5 milionu klientů. Vlastnická struktura je značně roztříštěná, největším akcionářem byla zůstává s podílem 29,94 procenta společnost Tanemo, kterou založila skupina PPF. Vedle samotné banky patří do skupiny také stavební spořitelna nebo leasingová společnost.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services