Důchody přijdou jindy. Svátky posouvají výplatu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 12. 2021 | 1 komentář
Důchody přijdou jindy. Svátky posouvají výplatu

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří dostávají důchod k 24. dni v měsíci, ho v prosinci výjimečně dostanou o den dřív. Oznámila to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která důchody administruje a vyplácí.

Svátky posunou výplatu důchodů i během roku 2022. V příštím roce se změní celkem pět výplatních termínů.

Navíc dojde k mimořádnému posunu hned na začátku roku 2022. První důchody začne ČSSZ vyplácet až 4. ledna, takže lidé, kteří mají výplatní termín 2. kalendářní den, si počkají na valorizovaný důchod o dva dny déle.

„Jedná se o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2022 může ČSSZ čerpat až dnem 4. 1. 2022. V dalších měsících již bude ČSSZ zajišťovat výplatu důchodu běžným způsobem a klienti s výplatním termínem stanoveným na 2. den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech,“ vysvětluje Jitka Drmolová, mluvčí ČSSZ.

Posunutí termínů se týká všech typů důchodů – tedy starobních, invalidních i pozůstalostních (vdovských, vdoveckých a sirotčích).

Důchody s výplatním termínem:Budou vyplaceny:
24. prosince 202123. prosince 2021
2. ledna 20224. ledna 2022
14. dubna 202213. dubna 2022
16. dubna 202214. dubna 2022
18. dubna 202219. dubna 2022
6. července 20227. července 2022
24. prosince 202223. prosince 2022

Důchody vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na bankovní účet, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty (složenkou) na adresu bydliště. Klient si volí způsob výplaty při podání žádosti o dávku důchodového pojištění, kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu.

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

Na začátku roku 2022 na důchodce čeká také jedna novinka – valorizační doplatek. Všechny důchody se nově valorizují hned od 1. ledna. Penzisté tak v lednu dostanou víc, než by dostali podle dosavadních pravidel.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services