Konec čekání na dávky. Budou chodit včas, slibuje Jurečka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 22. 5. 2023
Konec čekání na dávky. Budou chodit včas, slibuje Jurečka

Zdroj: Profimedia

Situace na přetížených úřadech práce se prý zklidňuje a lidé se výplaty sociálních dávek dočkají v zákonném termínu. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vyčerpaným zaměstnancům chce přidat peníze. 

Výplata některých sociálních dávek se v posledních měsících zpožďovala kvůli nárůstu agendy. Na příspěvky na bydlení čekali někteří žadatelé i přes dva měsíce. Zákonná lhůta je přitom 30 dní.  

Podle Jurečky bylo důvodem to, že pracovníci úřadů práce museli v posledním roce nově vyřizovat žádosti ukrajinských uprchlíků o humanitární dávky, a také  výrazně zvýšený počet žadatelů především o příspěvky na bydlení a přídavky na děti. Práci navíc přineslo i vyřizování loňského jednorázového příspěvku ve výši pět tisíc korun na dítě.  

„Kvůli tomu byl za posledních 13 měsíců nárůst agendy o 30 procent. Hlavně u příspěvku na bydlení jsme se dostávali za zákonné lhůty,“ povrdil ministr.  

Kromě nespokojených žadatelů se na ministerstvo práce a sociálních věcí s kritikou obraceli samotní zaměstnanci úřadů práce. Stěžovali si na zahlcení prací, časté odchody kolegů i na zastaralé vybavení. O situaci několikrát jednal sněmovní sociální výbor, který vyzval ministra Jurečku k rychlému řešení. V polovině února Jurečka odvolal generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona a řízením pověřil svého náměstka pro IT Karla Trpkoše.  

Podle ministerstva se za poslední dva měsíce situace zklidnila a většinu dávek se nyní daří vyřizovat bez zpoždění. Přispěl k tomu prý nový management a rozložení agendy z přetížených poboček na jiné, které tolik práce nemají. 

Výjimkou je ještě necelých 10 tisíc žádostí o příspěvek na bydlení, u kterých se ale podle ministra čeká na dodání dalších informací, o jejichž doplnění si úřady u žadatelů řekly. 

Přetížené zaměstnance úřadů práce chce ministerstvo motivovat vyšším příjmem. To úřadu už začátkem května doporučila Rada vlády pro lidská práva. Zaměstnanci tak získají vyšší rizikové příplatky a část z nich se má převést v platové tabulce do vyšší třídy. Zvedne se jim tak základní příjem. Tabulkové platy ministerstvo tento rok zvyšovat neplánuje.  

Graf: Peníze.cz, data: MPSV

Za uplynulý rok významně klesl počet humanitárních dávek vyplácených utečencům z Ukrajiny, výrazně ale rostly počty přídavků na děti a příspěvků na bydlení. K podání žádosti o příspěvek na bydlení vybízel stát dokonce na reklamních plochách.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Partners Financial Services