Ošetřovné 2019. Spočítejte si, kolik dostanete

Kdo má letos nárok na ošetřovné, kolik sociálka vyplatí a jak o dávku žádat? Poradíme i tomu, kdo chce čerpat dlouhodobé ošetřovné.
Ošetřovné 2019. Spočítejte si, kolik dostanete

Ošetřovné, dávka nemocenského pojištění (stejně jako nemocenská a peněžitá pomoc v mateřství), náleží zaměstnanci, který kvůli péči o nemocného člena rodiny nemůže do práce. Na dávku dosáhnou pouze zaměstnanci v klasickém pracovním poměru. Osoby samostatně výdělečně činné na dávku nárok nemají, ani když si nemocenské pojištění platí dobrovolně. To samé platí pro toho, kdo pracuje na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Přesto, že z výdělku odvádí zálohy na sociální pojištění (nemocenské pojištění je jednou z jeho složek).

Od loňska sociálka vyplácí také dlouhodobé ošetřovné – dávku pro lidi, kteří potřebují pečovat o vážně nemocného člena rodiny. Dlouhodobé ošetřovné podrobněji rozebereme na konci článku.

Propojeno!

Někdy 90 dní na péči o nemocné nestačí. Nemocní a nemohoucí proto můžou požádat o příspěvek na péči. Z dávky se hradí péče profesionálů i příbuzných. Podrobně v článku:

Příspěvek na péči 2019. Od dubna vyšší

Pro koho a na jak dlouho?

Podle zákona o nemocenském pojištění, který podmínky čerpání ošetřovného upravuje, má na dávku nárok ten, kdo:

  • Pečuje o dítě mladší 10 let: pokud onemocnělo, utrpělo úraz nebo mu zavřeli školu kvůli nepředvídatelné události typu chřipkové epidemie či havárie vody.
  • Pečuje o dítě starší 10 let nebo jiného člena domácnosti: podmínkou je, že s ošetřovaným žijete ve společné domácnosti. Typicky jde o partnera nebo vlastní rodiče. V případě dětí žijících ve střídavé péči se za společnou považují obě domácnosti. Nezbytnost ošetřování musíte doložit potvrzením od ošetřujícího lékaře nemocného.

Na ošetřovné naopak musí zapomenout ten, komu onemocní dítě, se kterým je jeden z rodičů na mateřské či rodičovské a pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Výjimka platí v situaci, kdy rodič, který dávky pobírá, onemocní nebo třeba znovu čerstvě porodí.

Podpůrčí doba – doba, po kterou lze ošetřovné čerpat – dělá maximálně devět dní. Případně šestnáct, pokud jde o rodiče samoživitele pečujícího o dítě mladší šestnácti let, které ještě neukončilo povinnou školní docházku. Dávku lze čerpat od prvního dne, kdy nemocný vaši péči potřebuje.

Ošetřovné: Kalkulačka 2019

Při výpočtu ošetřovného je stejně jako u ostatních dávek nemocenského pojištění rozhodující denní vyměřovací základ. Jde o součet hrubých výdělků za posledních dvanáct kalendářních měsíců vydělený třemi sty pětašedeásáti a snížený prostřednictvím redukčních hranic. Ty pro letošek vypadají následovně.

  • z částky do 1090 Kč se započítá 90 procent,
  • z částky nad 1090 Kč do 1635 Kč se započítá 60 procent,
  • z částky na 1635 Kč do 3270 Kč započítá 30 procent,
  • k částce nad 3270 Kč se nepřihlíží

Denní dávka ošetřovného pak dělá šedesát procent redukovaného vyměřovacího základu. Snazší ale bude, když počty necháte na naší kalkulačce ošetřovného pro rok 2019.

Jak na žádost?

O ošetřovné byste měli požádat zaměstnavatele prostřednictvím tiskopisu Rozhodnutí o potřebě ošetřování, který vám vystaví ošetřující lékař. Pokud je důvodem pracovní absence zavřená škola nebo školka, neobejdete se bez Žádosti o ošetřovné při péči o dítě do deseti let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy). Lejstro dostanete přímo ve škole. Když se budete při poskytování péče střídat, doručíte zaměstnavateli Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči).

Zaměstnavatel předá veškeré dokumenty okresní správě sociálního zabezpečení, která ošetřovné vyplácí. Výplata dávky by měla proběhnout nejpozději do měsíce následujícího po dni, kdy sociálka doklad pro nárok na výplatu dávky obdržela.

Až se marod uzdraví, doložíte zaměstnavateli Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče). Tiskopis opět vydá a potvrdí ošetřující lékař nemocného.

Hrajte na jistotu

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok?

Dlouhodobé ošetřovné vám sociálka přiklepne, pokud se (stejně jako u krátkodobé dávky) účastníte nemocenského pojištění: minimálně 90 dní za poslední čtyři měsíce. Na dlouhodobé ošetřovné navíc dosáhnou i živnostníci a podnikatelé, kteří si nemocenské pojištění platí dobrovolně.

Širší je také okruh osob, které můžou nemocnému péči poskytnout. Vedle rodičů či zákonných partnerů jde i o příbuzné v přímé linii. Těmi jsou tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta nebo strýc, ale i manžel, manželka nebo registrovaný partner těchto příbuzných. Druh nebo družka ošetřované osoby na dávku dosáhnou, jen pokud mají společné trvalé bydliště.

Další podmínka je, že se péče poskytuje osobě, která má za sebou minimálně sedmidenní hospitalizaci a zároveň nelze předpokládat, že se její stav zlepší dřív než za 30 kalendářních dní. Předpoklad dlouhotrvajícího špatného zdravotního stavu musí potvrdit ošetřující lékař.

Dlouhodobé ošetřovné lze ovšem čerpat pouze jedenkrát ročně – žádost musí být podaná vždycky po dvanácti měsících od předchozího čerpání. Není problém, pokud se příbuzní v průběhu pobírání dávky v péči vystřídají, vždycky ale po celých dnech. Zároveň nejde dlouhodobé ošetřovné čerpat na dítě, na které rodič pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Výjimkou jsou situace, kdy rodič onemocní nebo utrpí úraz a péči o dítě musí převzít druhý z rodičů.

Dlouhodobé ošetřovné vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení maximálně po dobu 90 dnů. Dlouhodobou dávku sociálka spočte stejně jako krátkodobé ošetřovné – pro výpočet proto můžete znovu využít naši kalkulačku ošetřovného.

Jak žádat o dlouhodobou dávku?

Dlouhodobé ošetřovné vyřizuje okresní správa sociálního zabezpečení. Zaměstnanci musí spolu se žádostí doložit především Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče – lejstro vystaví ošetřující lékař zdravotnického zařízení. Potřebovat budete také písemný souhlas osoby, o kterou se má pečovat.

Uvedené dokumenty doručte zaměstnavateli, který je následně předá okresní správě sociálního zabezpečení. Zároveň musí zaměstnavatel ošetřovatelské volno odsouhlasit – podle zákona ho může odepřít jen z vážných provozních důvodů, které je navíc potřeba písemně vysvětlit. Jakmile péče skončí nebo uplyne devadesátidenní podpůrčí doba, v práci vám musí umožnit návrat na původní pozici.

Osoby samostatně výdělečně činné sepisují žádost o dlouhodobé ošetřovné přímo na okresní správě sociálního zabezpečení v místě trvalého bydliště.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2019 23:33, Kolba

Pak jste zřejmě bohatý (to je fajn, ne?), bezdětný (to je smutné), a široko daleko okolo sebe máte samé zdravé (opět super, ne?). Věřte mi, to, že platíte na to výše, je velmi malá cena za váš bezstarostný život. Ať se i nadále daří!

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services