Dávky pro zdravotně postižené. Jak stát pomůže v roce 2019?

S úhradou pomůcek pro zjednodušení každodenního života pomáhá zdravotně postiženým stát, vedle toho přispívá také na mobilitu. O jaké konkrétní dávky můžou hendikepovaní žádat, jaké podmínky splnit a kolik jednotlivé příspěvky dělají? Poradíme.
Dávky pro zdravotně postižené. Jak stát pomůže v roce 2019?

Jednou z dávek na zmírnění finančních dopadů zdravotního postižení je příspěvek na mobilitu. Pro přiznání příspěvku je rozhodující, zda vám úřady přikleply průkaz osoby se zdravotním postižením typu ZTP či ZTP/P. Proto dřív než o příspěvek na mobilitu požádáte, přihlaste se také o průkazku. Potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů, žádost podejte na kontaktním pracovišti úřadu práce.

Úřad práce předá vaši žádost okresní správě sociálního zabezpečení, respektive posudkovému lékaři, který na základě vaší schopnosti pohyblivosti a orientace doporučí konkrétní typ průkazu. Vycházet bude z tiskopisu vyplněného vaším ošetřujícím lékařem – počítejte proto s tím, že si vás doktor může pozvat na kontrolní lékařskou prohlídku.

Hrajte na jistotu

Na základě posudku ze sociálky pak úřad práce rozhodne o typu průkazky. S každým typem průkazu se pojí určité úlevy:

  • Průkaz TP: držitelé mají nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích a také přednost při projednávání osobních záležitostí na úřadech.
  • Průkaz ZTP: držitelé mají nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích, zdarma jízdné v tramvaji, autobusu a metru, slevu pětasedmdesát procent na jízdné ve vlacích, rychlících a pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy a také přednost při projednávání osobních záležitostí na úřadech.
  • Průkaz ZTP/P: držitelé mají vedle výhod uvedených v předchozích dvou bodech nárok bezplatně (nebo se slevou) cestovat i s doprovodem.

Příspěvek na mobilitu úřad práce přizná pouze držitelům průkazu ZTP a ZTP/P. O dávku smí žádat osoby starší jednoho roku (za nezletilé podávají žádost zákonní zástupci, typicky rodiče). Příspěvek dělá pro obě skupiny 550 korun a vyplácí se za každý měsíc zpětně.

Vedle příspěvku na mobilitu dostanou držitelé průkazu ZTP a ZTP/P také Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením. Vedle parkování na vyhrazených místech díky němu nemusí platit za použití dálnic a rychlostní silnic, jinak řečeno: kupovat dálniční známku. V ostatních zemích Evropské unie se ale parkovací průkaz vztahuje pouze na parkování.

Propojeno!

Vedle pomůcek pomáhá stát hendikepovaným také s úhradou péče – prostřednictvím další sociální dávky příspěvku na péči. Letos navíc dostanou nemocní a nemohoucí přidáno. Podrobnosti v článku:

Příspěvek na péči. Od dubna vyšší

Příspěvek na zvláštní pomůcku. Typ postižení a nízké příjmy

Život s hendikepem se často neobejde bez nejrůznějších pomůcek. Na pořízení těch, které mají usnadnit základní soběstačnost, hledání pracovního uplatnění, přípravu na budoucí povolání, získávání informací, vzdělávání a styk s okolím, slouží příspěvek na zvláštní pomůcku.

V praxi ovšem úředníci dávku přiklepnou, jen pokud člověk spadá do jedné ze tří skupin vymezených zákonem:

  • Osoby s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí: příspěvek lze čerpat na speciální úpravy motorového vozidla, schodišťovou plošinu nebo stavební úpravu koupelny a WC.
  • Těžce sluchově postižení: z příspěvku lze hradit nejrůznější vizuální signalizace, telefonní zesilovač, zařízení pro online tlumočení do znakového jazyka a další.
  • Těžce zrakově postižení: z příspěvku lze financovat pořízení vodicího psa, digitální čtecí přístroj, kalkulačku s hlasovým výstupem a další.

V některých případech může o nároku na dávku rozhodnout také příjem žadatele. Platí: kdo žádá o příspěvek na pomůcku levnější než deset tisíc korun, dosáhne na dávku, jestliže jeho příjem a příjem společně posuzovaných osob (typicky jde o členy domácnosti) dělá míň než osminásobek životního minima. Pokud pomůcka stojí víc jak 10 tisíc korun, příjem se neposuzuje.

Konečně poslední kritérium pro přiznání dávky je věk: obecně mají nárok pouze osoby starší jedno roku, u některých typů pomůcek je ale věkový limit vyšší. Například na koupi motorového vozidla nebo úpravu bytu lze dávku čerpat od věkové hranice tří let. Pokud má příspěvek pokrýt pořízení vodicího psa pro nevidomého, musí být žadateli nejmíň patnáct let.

Kolik dostanete?

Výše příspěvku se odvíjí od ceny konkrétní pomůcky, vždy ale platí horní limit – maximálně 350 tisíc korun. Výjimkou je pořízení schodišťové plošiny, kde výše maximální dávky odpovídá částce 400 tisíc korun. Zároveň nesmí součet všech vyplacených příspěvků přesáhnout 800 tisíc (respektive 850 tisíc) korun v pěti po sobě jdoucích letech.

V praxi je nutné počítat také se spoluúčastí: deset procent z ceny zvláštní pomůcky. Pokud má příspěvek pokrýt nákup pomůcky levnější než deset tisíc korun, musíte dát z vlastní kapsy vždycky alespoň tisícovku. Někdy, například když máte nízké příjmy, můžou úředníci spoluúčast snížit.

Příspěvek na auto. Jiná pravidla

Kdo by chtěl z příspěvku na zvláštní pomůcku financovat koupi motorového vozidla, musí počítat s odlišnými pravidly. Především – na dávku má podle zákona nárok pouze člověk s těžkou vadou nosného a pohybového ústrojí nebo člověk s hlubokou mentální retardací. Další podmínkou je, že jde o osobu, která se musí každý měsíc pravidelně dopravovat a zároveň je schopná motorové vozidlo řídit nebo se v něm nechat převážet. Nutnost pravidelného dopravování se prokazuje čestným prohlášením.

Příspěvek na pořízení motorového vozidla dělá maximálně 200 tisíc a minimálně 100 tisíc korun. Konkrétní částka se odvíjí od příjmu žadatele a také příjmů společně posuzovaných osob – těmi je typicky osazenstvo domácnosti. Výchozí bod vždy představuje životní minimum: jde o společensky uznanou hranici měsíčního příjmu, který má pokrýt základní životní potřeby jako jídlo, oblečení a hygienu. Životní minimum domácnosti se vždy odvíjí od počtu členů.

Pro letošek jde o následující částky:

  • 3410 Kč pro jednotlivce
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6 až 15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15 až 26 let

Příspěvek na pořízení motorového vozidla pak dělá:

  • 200 tisíc korun: pokud je váš příjem nižší nebo se rovná 8násobku životního minima
  • 180 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 8násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 9násobek životního minima
  • 160 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 9násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 10násobek životního minima
  • 140 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 10násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 11násobek životního minima
  • 120 tisíc korun: pokud váš příjem dělá víc než 11násobek životního minima, ale míň nebo stejně jako 12násobek životního minima
  • 100 tisíc korun: pokud je váš příjem vyšší než 12násobek životního minima

Jak vysoký (nebo nízký) násobek životního minima představuje váš příjem, si snadno propočtete na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Žádost a odvolání. Jak na to?

O příspěvek na zvláštní pomůcku se žádá na kontaktním pracovišti úřadu práce. Potřebovat budete především Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Kdo chce pomůcku levnější než 10 tisíc korun, neobejde se bez doložení příjmu, respektive Dokladu o výši čtvrtletních příjmů. Všechny potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů. S sebou si vezměte také občanský průkaz, u dětí do patnácti let rodný list. Seznam dalších potřebných dokladů najdete na poslední straně Žádosti.

Pokud úředníci vaši žádost zamítnou, případně nejste spokojení s výší příspěvku nebo druhem průkazu, podejte proti rozhodnutí odvolání. Na podání máte patnáct dní od doručení rozhodnutí. O výsledku odvolání rozhoduje Ministerstvo práce a sociálních věcí, žádost o přezkoumání ale musíte podat na úřadu práce, se kterým jste přiklepnutí dávky řešili.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2019 8:55, xenie

Solidarita je pěkný počin, pokud ten kdo dává, se nemá hůř než ten kdo bere. Slova M.Kalouska. Vím o čem mluvím. A teď minusujte.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2019 16:01, Marcela

Když si nechá osoba upravit byt (koupelnu, dveře,...) pro syna a potom tento byt pronajímá za nemalé peníze? Syn tam má trvalou adresu, jinak bydlí u rodičů. Není toto v rozporu?

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services