Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Veřejná listina neplatičů DPH by se měla začít plnit od ledna příštího roku. Že poctivě platíte, a nemusíte tedy číst dál? Jen čtěte! Pokud budete obchodovat se subjektem uvedeným na černé listině, riskujete, že budete muset státu nasypat za hříšníka.
Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Na úvod tohoto článku si dovolím krátké vyznání. Když jsem viděl konečné výsledky posledních voleb do poslanecké sněmovny, měl jsem radost. Tanku jménem Paroubek na poslední chvíli došla šťáva a možná k tomu přispěly i články na našich webech. Moje nadšení sice rychle vzalo za své, ale pořád jsem si říkal, že se všechno v dobré obrátí. Neobrátilo. Právě naopak. Jestli jsem myšlenkovým pochodům současné vlády rozuměl alespoň občas, teď už jim nerozumím vůbec. Všechno se to přitom točí okolo tématu naprosto srozumitelného a pro pravicovou vládu zcela zásadního – podpory podnikání.

Ručíte za každého, s kým obchodujete

První podivností byl projev Petra Nečase na brněnském strojírenském veletrhu, o němž jsme psali včera. Druhá spatřila světlo světa už dřív, ale já jsem o ní dozvěděl až z tiskové zprávy Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky: ministerstvo financí, očividně frustrované, že vyšší daně nenesou víc peněz, se od příštího roku rozhodlo zveřejnit seznam desítek tisíc subjektů, jež dluží státu na dani z přidané hodnoty, a návdavkem pořádně naložit všem podnikatelům, kteří sice daně platí, ale s neplatiči obchodují.

Mluviti zlato

Minulý týden jsme psali o novinkách u vymáhání malých dluhů, tedy dluhů do pěti tisíc korun. Za nejlepší diskuzní příspěvek jsme vyvolili ten, který pod článkem sedmého září před půl desátou zanechal Michal Kára. Rádi bychom mu poslali za chytrá slova nějakou pozornost – ale nezanechal nám e-mail, na který bychom mu mohli napsat o adresu.

V novele zákona o dani z přidané hodnoty (přikládáme ji společně s důvodovou zprávou), se totiž, schovaný pod paragrafem 106a, nově objevuje takzvaný institut nespolehlivého plátce a pod paragrafem 109 také trest pro všechny, kteří od neplatičů odebírají jejich zboží či služby. Důvodová zpráva vysvětluje: „Vzhledem k tomu, že informace o tom, že plátce je nespolehlivým plátcem, bude veřejně dostupná, může si kterýkoli plátce ověřit, s kým obchoduje, nebo obchodovat zamýšlí. V případě, že si plátce nezkontroluje, zda se jedná o nespolehlivého plátce, nebo navzdory tomu, že se jedná o nespolehlivého plátce, s ním bude obchodovat, bude ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od takového plátce přijme.“

Budiž finančákem bližního svého

V praxi to neznamená nic jiného, že si – pokud podnikáte a novela projde – budete muset, před zaplacením každé faktury ověřit, jestli váš dodavatel v seznamu neplatičů nefiguruje nebo se na něm právě neocitl, i když bylo před týdnem ještě vše v pořádku. Že pak nemáte čas dělat svou práci a podnikat? Že se tak devastuje vzájemná důvěra, která je v byznyse nesmírně důležitá? Že máte doplácet na neefektivitu úředníků? To, zdá se, ministerstvo nezajímá. Hlavní je, že bude kde brát. „Jde o zcela absurdní stav, na nějž má málokterá firma kapacity. Podnikatelé se tak opět stávají v podstatě rukojmími neschopnosti české administrativy zvládat své úkoly tak, aby nezatěžovaly nadměrně běžné firmy a podnikatele a nechaly jim tak prostor vykonávat jejich předmět podnikání,“ okomentovala situaci Pavla Břečková, ředitelka brněnské strojírenské firmy Audacio pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků. Naprosto souhlasím.

Kam jdou vaše daně? Ukáže vám to interaktivní grafika na Peníze.cz!

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

A pravidelně hlídej, nejsi-li omylem na seznamu

Za zmínku ale stojí ještě jedna věc: ze třiceti na patnáct dní zkrácená lhůta pro podání odvolání, pokud nebudete se svým umístěním na listinu hanby souhlasit, třeba prostě proto, že jste na ní omylem. Důvodová zpráva zkrácení vysvětluje docela úsměvně: „Je tomu tak proto, aby se co nejdříve postavilo na jisto, zda ten či onen plátce závažným způsobem porušil své povinnosti.“ 

Nezbývá než dodat, že pokud odvolání prošvihnete nebo bude shledáno neopodstatněným, budete v seznamu minimálně rok čili 52 týdnů, kdy u vás nikdo nepoptá ani tu nejmenší službičku. Co se stane s podnikatelem a jeho zaměstnanci, kteří rok nemohou pracovat, nechť si každý domyslí. Alespoň budete mít dost času připravovat žalobu na stát za ušlý zisk a poškození dobrého jména.

Co si o institutu nespolehlivého plátce a trestu pro firmy, kteří s neplatiči spolupracují, myslíte vy? Podělte se o svůj názor v diskuzi! Pro autora nej- komentáře máme tradičně přichystanou hodnotnou cenu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 5. 2013 10:35 | Martin

Já zažil rozum už loni, můj business je marketing na internetu, najal jsem si poradce a během hodinové konzultace jsem zjistil kolik mohu ušetřit a jak vůbec nebýt plátcem DPH. Jsou cesty skrz které na Vás český byrokratický systém nedosáhne.Přesunul jsem podnikání do Anglie. Podnikám dále iv Čechách, ale prostřednictvím anglické společnosti. ten rozdíl se nedá popsat, v Čechách jsem pořád jen řešil účetní a doklady a co chtějí úřady. V anglii je to pravý opak. Jestli někdo uvažujete o podnikání v dnešní době, určitě se poraďte se seznamem a google ohledně firem v anglii a co vám to přinese. Přeji hodně štěstí, výdrž a jasnou vizi. Krásný den Martin
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 9:23 | Emanuela

Dobrý den,
už dlouho jsem nečetla nic takového co by odpovídalo pravdě,souhlasím s Vámi plně.Děkuji.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2012 7:43 | Inka

Zcela souhlasím s názorem P.Břečkové -neschopnost státní byrokracie vybrat daně je důvodem přenášení povinností dolů..Např. ručení za daň, přenášení daňové povinnosti DPH u stavebních prací, stížnost na plátce daně - viz §237 daňového řádu.. Naproti tomu tisíc úředníků na MFIN, kteří z důvodu obhajoby své pozice (ale ve jménu svatého boje proti daňovým únikům) demagogicky a chaoticky prosazují nesmysly do daňových zákonů.. Změny se pak vychrlí každoročně kolem vánoc.. A my všichni děláme, že nám to nevadí, už jsme si zvykli.. Neschopnost, přezaměstnanost a přebujelost státu pak platíme všichni svoji pracovní zátěží a stresem, vyššími výdaji za změny softwarů.. a nakonec i vyššími daněmi. Inka
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2012 10:40 | Emanuela

připadám si jako v říši divů,ale ne tohle je fakt,ne div.
A když jdete něco vyřizovat na úřad,připadáte si jako vyvrhel a otrava-fuj.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2012 10:20

Bude-li registr dlužníků doveden k dodkonalosti, bude z něj pouze úplný seznam všech firem v republice. Tím se ukáže jako nesmyslná investice - ovšem bez odpovědnosti za vyhozené peníze. Kdyby se našel osvícený duch mohl by pak alespoň všechny úředníky, kteří se takto živili propustit. To by pak platilo, že všechno zlé je k něčemu dobré.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2012 10:35 | Petan

už tak je na úřadech lidí zbytečně moc, mnohdy ani neví jak svou práci mají dělat a to už mají podle mě naprosté minimum a člověk, který podniká nebo pracuje u soukromého podnikatele by zvládl práci tří až čtyř lidí z úřadu (a to minimálně!!!) všichni tito by si měli jít zkusit pracovat do soukromého sektoru! a pokud ještě podnikatelům a živnostníkům bude přikázáno, aby dělali práci těch, co sedí na úřadě, tak proč tam ti lidé budou - aby nakonec ještě nezvnikly další úřady, kde budeme všichni platit dalších x stovek nebo tisíců úředníků, kteří tam budou jen aby tam byli? K takovému návrhu se nedá ani nic rozumného říct, toto prostě není z hlavy normálního člověka!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 12:17 | Emanuela

Dobrý den, nechci být sprostá!!!!!!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2012 18:36 | ivan.jergl

Co si o institutu nespolehlivého plátce a trestu pro firmy, kteří s neplatiči spolupracují, myslíte vy?
Návrh "nespolehlivého plátce", jakýsi ostrakismus na ruby zavádí presumoci viny všem, kteří s nim omylem obchodují, nebo v momentě, kdy obchodují ještě nebyl jako nesolehlivý "vyvěšen."
Je to jako ve stylu: pane, šel jste okolo domu, kde je zavražděný člověk, zatýkáme vás jako vraha!
Myslím, že je to důkaz o vzniku "logicky nespolehlivých legislativců a ministrů.

I.Jergl
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 22:50 | iso

FAŠISMUS?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 20:08 | F

Pokud článek není od pana Vlnase fór, tak bych prosil někoho o založení účtu a sdělení čísla účtu, kam bych mohl poslat peníze na výstavbu ústavu pro choromyslné politiky. Bude potřeba moc peněz, protože ten ústav bude muset být hodně velký. To není totiž na kriminál, ale na léčení. Pane Bože, to se nenajde jediný zřízenec, který by se o tyto pomatence postaral?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 20:05 | Kalousek

to je tak, kdyz se stanovi kozel zahradnikem ... :/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2012 18:15 | Slávka

Věrný obraz Kalouskovy dílny.Díky vlastní neschopnosti a chybným rozhodnutím,která nepřinášejí předpokládaný efekt,je odhodlaný naprosto zničit poslední záblesky v propadající se ekonomice.To už nemůže být blbost,ale úmysl a rozklad právního státu,kde nevinní budou plnit kasu neschopnému vydřiduchovi za cenu své vlastní likvidace.Je to katastrofální rozklad státu,který není schopen tu nejzákladnější úlohu-vybírání daní-zajistit a cíleně pracuje na své vlastní likvidaci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 17:58 | Antonín

Toto snad není možné? Tyto bláboly.Stát stát stát a zase jen stát.Přece za tento stav nemůže stát ale neschopní politici které lze jmenovat a kteří se jen schovávají za stát.Prosím příště jmenovat
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2012 17:39 | Petr

No vážně, ani nemusíte moc přemýšlet: No přece nejlepší světový a u nás "NEJOBLÍBENĚJŠÍ" politik kterého mají všichni "RÁDI" !!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2012 17:33 | petr

No výborně - věc nevídaná : exekutiva se zabavuje svých povinností !!§§§§ To se hned tak nevidí !!!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 21 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

29. 8. 2012 | Michal Chleboun | 28 komentářů

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

„Za melouch jsem dostal litr,“ konstatoval pan Kučera v hospodě, kam po parném letním dni zašel na svých tradičních pět orosených. „Za pětikilo jsem koupil benzin, přes tři sta jsem... celý článek

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

6. 6. 2012 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

Stát si z našich výdělků bere docela dost. A nikdo nezaručí, že nebude chtít víc. Naopak, že bude chtít víc, je spíš ta pravděpodobnější varianta. A nejsou tak vzdálené časy, kdy chtěl... celý článek

Partners Financial Services