Rentiér, ne důchodce. Nová penzijní společnost odtajnila název

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 1. 2021 | 19 komentářů
Rentiér, ne důchodce. Nová penzijní společnost odtajnila název
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Nová penzijní společnost ze skupiny Partners, která by měla začít fungovat během letošního prvního čtvrtletí, se jmenuje Rentea. Její slogan zní: Budoucnost si volíme teď.

Skupina Partners získala licenci od České národní banky na provozování penzijní společnosti na podzim. Teď ještě čeká na vyřízení registrace penzijních fondů u ČNB. „Provozně jsme připraveni a věříme, že Rentea odstartujeme co nejdříve,“ říká Petr Borkovec, generální ředitel Partners, který počítá s investicí přibližně 300 milionů korun.

„Vnímáme to tak, že slovo renta má pozitivní význam, slovo důchod naopak spíše negativní. Chceme proto, aby se naši klienti stali rentiéry, nikoli důchodci,“ přibližuje Lada Kičmerová z Partners, která má odpovědnost za přípravu brandu nové penzijní společnosti. Koncovka „ea“ ve slově Rentea pak společnost jazykově propojuje s další firmou skupiny Partners – pojišťovnou Simplea.

Logo Rentea

Logo společnosti Rentea

Za grafickou podobou stojí Vít Rýznar, jehož vítězný návrh byl vybrán z nabídky čtyř společností. Písmo Rentea vzniklo přímo pro účel společnosti, jeho kulatý tvar symbolizuje hromadící se mince. „Typografie s velkým kontrastem vertikálních a horizontálních tahů písmen je postavena na jednoduchých geometrických útvarech. Kružnicemi – mincemi zachycuje finanční aspekt společnosti. Matematická uspořádanost potom reflektuje stabilitu a pevný systém,,“ dodává Kičmerová.

Nová penzijní společnost plánuje spravovat tři účastnické fondy: Povinný konzervativní fond, který bude mít vysoce konzervativní investiční strategii, dluhopisový fond s konzervativní strategií a akciový účastnický fond s dynamickou strategií. Zajímavý bude podle Borkovce především třetí fond, připravovaný ve spolupráci se společností BlackRock, která je největší světovým správcem aktiv a peníze na důchod si od ní nechávají spravovat desítky milionů lidí z USA a dalších vyspělých zemí.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Penzijních společností dosud v Česku působilo osm. Jsou součástí skupin Allianz, Conseq, ČSOB, Česká spořitelna, Generali, Komerční banka a NN. Penzijní společnost Axa se od 15. ledna přejmenuje na Uniqa penzijní společnost. Uniqa totiž loni koupila podniky Axa ve střední Evropě.

Na konci loňského třetího čtvrtletí si v penzijních společnostech spořilo celkem 4 414 344 lidí, z toho 3 168 784 v transformovaných (starých) a 1 245 560 v účastnických (nových) fondech. Penzijní společnosti spravovaly na konci září ve svých fondech prostředky účastníků v celkové výši 515,42 miliardy korun. Data ke konci roku 2020 zatím nejsou k dispozici.

„Vybudovat vlastní penzijní společnost se Partners rozhodli z několika důvodů. Chtěli jsme vyzdvihnout důležitost tohoto produktu a zajistit jeho správné nastavení tak, aby si i v penzi klienti udrželi svůj životní standard. Dnes je bohužel velká část účastníků stále v transformovaných fondech, kde jim inflace požírá jejich úspory,“ vysvětlil Borkovec už na podzim, proč novou penzijní společnost buduje.

„Vlastní penzijní společnost neznamená, že přestáváme mít v nabídce všechny ostatní penzijní společnosti. Naopak naši poradci a franšízanti vyžadují možnost nezávislého výběru ze všech penzijních společností na trhu,“ dodává Borkovec. Nová penzijní společnost podle něj znamená rozšíření nabídky a zároveň zvýšení konkurence, z čehož budou profitovat klienti.

Účastnické penzijní fondy mají za sebou poměrně podařený rok. Jen dva z celkových 31 fondů loni skončily v minusu. Víc jak třetina dostala zhodnocení nad inflaci, která se v roce 2020 pohybovala kolem tří procent. Podrobně jsme o tom psali v textu:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2021 17:33, Filip

Prosím, než začnete psát do diskuzí...
...jaké je to účelné okrádání
...jak tam o všechny peníze přijdeme
...jak je to jen ku prospěchu správce fondu
...jak budou poradci neobjektivní
...a mnoho dalších nesmyslů

Přečtěte si a zajímejte se o to, jak tyto fondy a společnosti fungují a jsou placeny, jakými se řídí regulacemi, jak funguje finanční skupina Partners atd. Najděte si prosím relevantní informace, než budete šířit dezinformace. Někdo lidem musí ukázat, že je potřeba myslet na budoucnost a nespoléhat na státní důchody.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2021 17:05

budeme vzdy za rakouskem jete se tam podivat jaka jetam drahota

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek