Insolvence pro každého: Pravidla konkurzu

Jiří Lojda | rubrika: Seriál | 17. 2. 2015 | 12 komentářů
Minulý díl insolvenčního seriálu jsme věnovali majetkové podstatě, to znamená, řekli jsme si, o co se hraje. Především v případech, kdy jde dlužník do konkurzu, ale nejen v nich, je potřeba mít přehled o pravidlech. Prohlášení konkurzu totiž mnohá mění.
Insolvence pro každého: Pravidla konkurzu

Pokud se má úpadek dlužníka řešit konkurzem, znamená to jediné: majetková podstata se zpeněží a věřitelé se uspokojí poměrně z výnosu. Části pohledávek, na které se nedostane (v horším případě se nedostane na některé pohledávky vůbec), ale nezanikají a trvají dále. Tento způsob vypořádání se s dlužníkovým úpadkem je obvyklý především dlužníků-podnikatelů. Ale pozor, konkurz může přijít i na nepodnikatele!   

Co se prohlášením konkurzu mění

Zjednodušeně lze říci, že konkurz začíná v okamžiku, kdy je rozhodnutí o prohlášení konkurzu zveřejněno v insolvenčním rejstříku. Ovšem už prohlášením konkurzu získává insolvenční správce oprávnění nakládat s majetkovou podstatou. Insolvenční správce tak nastupuje na místo dlužníka jako zaměstnavatel, akcionář, vede účetnictví, zajišťuje chod dlužníkova podniku a podobně.

Dlužník by se pak měl od okamžiku prohlášení konkurzu zdržet nakládání s majetkovou podstatou, jinak riskuje, že jeho úkony budou vůči věřitelům neúčinné. Dlužník nesmí majetkovou podstatu ani zatěžovat věcnými břemeny. Tady už je sice insolvenční zákon o něco benevolentnější když říká, že věcná břemena jsou v insolvenčním řízení neúčinná, jen pokud vznikla za nápadně nevýhodných podmínek, i zde se ale dlužníkovi manévrovací prostor podstatně zužuje. Pozor by si měly ovšem dávat v takovýchto případech především osoby, vůči kterým dlužník dispoziční úkony týkající se majetkové podstaty činí. Stejně obezřetní by měli být také ti, kteří plní svůj závazek vůči dlužníkovi. V situaci, kdy by se plnění nedostalo do majetkové podstaty, nebyl by tento „dlužníkův dlužník“ svého závazku zproštěn, pokud by se mu nepodařilo prokázat, že o prohlášení konkurzu nemohl vědět, nebo že vzhledem k okolnostem, za nichž k plnění dluhu došlo, bylo zřejmé, že dlužník plnění do majetkové podstaty vydá.

Prohlášením konkurzu pak zanikají všechny jednostranné právní úkony dlužníka, které se týkají majetkové podstaty. Zejména se prohlášení konkurzu takto dotkne plných mocí daných dlužníkem a rovněž prokury. I tady je tedy třeba sledovat, zda dlužníkův prokurista nebo zástupce nejednají za dlužníka už v době, kdy na něj byl prohlášen konkurz.

Insolvenční správce nezahálí

Prohlášením konkurzu přibude práce i insolvenčnímu správci. Jaké kroky by měl insolvenční správce po prohlášení konkurzu podniknout, stanoví blíže § 277 insolvenčního zákona. Nadto je insolvenční správce povinen sestavit zprávu o hospodářské situaci dlužníka. Při jejím sestavování vychází ze seznamu přihlášených pohledávek, soupisu majetku dlužníka a rovněž z poznatků, které získal jiným způsobem. Zprávu insolvenční správce musí předložit insolvenčnímu soudu ve lhůtě deseti dní přede dnem konání první schůze věřitelů svolané po prohlášení konkurzu. Schůze věřitelů pak tuto zprávu insolvenčního správce projedná a dá insolvenčnímu správci doporučení pro jeho další postup.

Důležité je také zmínit, že schůze věřitelů na návrh dlužníka (pokud je dlužníkem fyzická osoba) nebo některého z členů jeho rodiny rozhodne rovněž o tom, zda a v jakém rozsahu bude poskytovat dlužníkovi a jeho rodině prostředky z majetkové podstaty, aby tak byla zajištěna úhrada odůvodněných existenčních potřeb těchto osob.

Půjčka na půjčku?

Chcete zkusit půjčit si na půjčku? Refinancování se může vyplatit, uvažte ale, jestli je to zrovna případ nabídky, kterou máte právě před sebou. Naše kalkulačka refinancování úvěru vám s tím spolehlivě pomůže.

Kalkulačka refinancování půjček

Původní půjčka

měsíců
měsíc
rok

Nová půjčka

měsíců
%

nebo

%

Další kalkulačky

Manželství v konkurzu

Prohlášení konkurzu se dotkne i majetkových vztahů mezi manžely. Především prohlášením konkurzu zaniká společné jmění manžel; následně se provede jeho vypořádání. Společné jmění manželů se po prohlášení konkurzu vypořádá i v případě, kdy sice zaniklo již před prohlášením konkurzu, ale doposud vypořádáno nebylo. Jde tedy o situace, kdy je manželství už rozvedené, ale manželé se stále jaksi nemají k tomu, aby si majetek rozdělili.

Na druhou stranu, pokud by byl dlužník přehnaně iniciativní a vypořádal majetek ve společném jmění manželů poté, co podal insolvenční návrh (nebo poté, co nastaly účinky zahájení insolvenčního řízení, pokud návrh podal věřitel), byl by takový právní úkon dlužníka neplatný. Ve stejné době by dlužník neměl ani uzavírat smlouvu o zúžení společného jmění manželů, ani by neměl společné jmění manželů smlouvou rozšiřovat tak, aby do něj byly pojaty závazky náležející manželu dlužníka a neměl by společné jmění manželů rozšiřovat o majetek, který byl před uzavřením takovéto smlouvy ve výlučném dlužníkově vlastnictví.

Jakmile insolvenční řízení postoupí do další fáze a na dlužníka je prohlášen konkurz, přechází právo uzavřít dohodu o vypořádání společného jmění manželů na insolvenčního správce. Tato dohoda je účinná okamžikem, kdy ji schválí insolvenční soud. Insolvenční správce může rovněž navrhnout vypořádání společného jmění manželů u soudu.

Společné jmění manželů se ale bude vypořádávat pouze v případě, kdy bude co vypořádávat, jinými slovy: pokud bude majetek ve společném jmění manželů menší než závazky dlužníka, celý majetek poputuje rovnou do majetkové podstaty.   

Nové společné jmění manželů za účasti dlužníka pak nemůže po dobu trvání konkurzu vzniknout. Pokud by dlužník uzavřel manželství nové, vzniklo by společné jmění manželů až s ukončením konkurzu.


V dnešním díle jsme si tedy řekli, co se prohlášením konkurzu mění. V tom příštím už budeme majetkovou podstatu zpeněžovat. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2016 4:59, Petra

Dobrý den,chci se zeptat byla jsem v insolvence ale neměla jsem finanční prostředky na splácení je na mně vyhlášen konkurz jestli se bude dát domluvit se správcem konkurzu na splatkovem kalendáři děkuji

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2018 16:01, Lenka

Dobrý den a mohu se prosím zeptat, o kolik Vám naskocili ty penále jen ve srovnani? Memu priteli ted budou ukoncovat konkurz a mam z toho fakt strach o kolik to naskoci. A muzu se zeptat co jste udelal pak dal jak vam konkurz skoncil? zazadal jste znovu o insolvenci a schvalili vam ji nebo jak jste po konkurzu postupoval dál? Moc dekuji za odpoved

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Insolvence pro každého: O co se hraje. Majetková podstata

6. 1. 2015 | Jiří Lojda | 5 komentářů

Insolvence pro každého: O co se hraje. Majetková podstata

Všemi díly seriálu Insolvence pro každého se jako červená nit táhl pojem majetková podstata. Co všechno do ní patří? Jak máme postupovat, pokud do ní bude zařazen i náš majetek, ačkoli... celý článek

Insolvence pro každého: Ty peníze vám nepatří! Přezkoumání pohledávky

9. 12. 2014 | Jiří Lojda | 2 komentáře

Insolvence pro každého: Ty peníze vám nepatří! Přezkoumání pohledávky

V minulém díle seriálu o insolvenci jsme přihlásili svou pohledávku. Jistě jsme nebyli sami. Možná nás i překvapilo, kolik dluhů náš dlužník nasekal. Jenomže některé pohledávky se nám... celý článek

Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

2. 12. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

Nepřihlásili jste svou pohledávku vůči dlužníkovi, hned jak začalo insolvenční řízení, a čekali jste, až o jeho úpadku rozhodne soud? Po kladném soudním rozhodnutí o insolvenčním návrhu,... celý článek

Insolvence pro každého: Ještě se zkusit nadechnout. Moratorium

29. 9. 2014 | Jiří Lojda

Insolvence pro každého: Ještě se zkusit nadechnout. Moratorium

V minulém dílu našeho seriálu jsme si pověděli něco o tom, jaké následky má zahájení insolvenčního řízení. Jenže představuje vyhlášení úpadku dlužníka vždy ty správné kapky na léčbu... celý článek

Insolvence pro každého: Kdo je insolvenční správce

30. 7. 2014 | Jiří Lojda | 12 komentářů

Insolvence pro každého: Kdo je insolvenční správce

Nevím o dítěti, které by řeklo mamince, že chce být insolvenčním správcem. Přesto se nakonec několik lidí tohoto úkolu zhostí. Jaké má insolvenční správce pravomoci? Kdo, kdy a za jakých... celý článek

Partners Financial Services