Krize přinesla rekord: Téměř milion exekucí za rok

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 3. 2012 | 7 komentářů
Krize přinesla rekord: Téměř milion exekucí za rok
Počet exekucí byl v minulém roce rekordní. Zatímco v roce 2010 exekucí ubylo, loni se jejich počet skokově zvýšil zhruba o třetinu.

Trend v počtu exekucí se po roce vrátil do zajetých kolejí plynulého růstu. Exekuční soudy loni nařídily 936 tisíc exekucí, což je o 234 tisíc meziročně více a o 175 tisíc více než v dodosud rekordním roce 2009. V důsledku toho stoupl také počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, a sice o 55 tisíc na 191 tisíc. Na čtvrteční tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora.

Nárůst počtu exekucí je podle zástupců komory mimo jiné důsledkem ekonomické krize, finanční vyčerpaností dlužníků, proti nimž je mnohdy nařízeno více exekucí, ale také větším zájmem věřitelů o služby soudních exekutorů.

„Podíl na zvýšení počtu nařízených exekucí má i skutečnost, že ubývá soudních výkonů rozhodnutí. Věřitelé se s návrhem na vymožení svých pohledávek stále častěji obracejí na soudní exekutory, neboť jejich činnost je efektivnější než činnost soudů,“ uvedla prezidentka komory Jana Tvrdková. Počet odvolání proti usnesení o nařízení exekuce loni klesl, a to na 10 700 z předloňských 11 300. Podle Tvrdkové lze hovořit o pozitivním ukazateli, který svědčí o legitimnosti nařizování exekucí.

Dražby nemovitostí na webu

V roce 2011 stoupl také počet nařízených dražeb. Zatímco v roce 2010 jich bylo 10 600, loni to bylo 16 100, z toho v 11 700 případech šlo o dražby nemovitostí.

Komora provozuje od roku 2009 portál dražeb, kde všechny exekutorské úřady musejí zveřejňovat veškeré dražby nemovitostí i movitých věcí. Nyní přichází s jeho aktualizací. Systém se propojí s dalšími internetovými servery, které nabízejí servis v oblasti dražeb.

Anketa

V místě trvalého bydliště...

"Změna je dalším krokem k tomu, jak utnout veškeré spekulace o tom, že při některých dražbách dochází k nečisté domluvě části dražitelů. Díky tomuto elektronickému zveřejňování omezujeme možnost pletich při dražbách," poznamenala Tvrdková s tím, že nový režim by měl začít fungovat od začátku května.

Fikce doručení

Jedním z největších problémů exekucí je podle Tvrdkové nepochopení principů doručování korespondence. Soud i soudní exekutor doručují písemnosti účastníkům řízení na adresy trvalého bydliště, případně na doručovací adresy evidované v Centrální evidenci obyvatel.

Když se dlužník nezdržuje na místě trvalého pobytu a nenechá si do evidence obyvatel zadat doručovací adresu, uplatní se tzv. fikce doručení. Dlužníkovi je tak zásilka doručena, i když se o ní vůbec nedozvěděl.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2012 13:47, Lubik

Návrh novelizace zákona o povinnosti slučovat exekuce u dluhů u jednoho věřitele už je a bude platit pravděpodobně od 1.7. Jinak v těchto dnech (možná už dnes) se bude v Bruselu jednat o nebankovních půjčkách, což přinese určitě nějakou regulaci. Ovšem je třeba vidět, že každá regulace omezuje naši svobodu, nemožnost svobodně se dohodnout mezi dvěma subjekty. Když se u nás zákonem zakazovaly řetězové hry (letadla, pyramidy), tak jsem byl pro i hloupé lidi musí stát chránit. Jde jen o to najít rozumnou míru, aby nás stát (nebo nadstát – EU) nechránil moc. Abychom při kdejaké činnosti neslyšeli:“a máš na to povolení?“.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

20. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

Exekutoři se v Česku utrhli ze řetězu. Zdá se, že povoleno je všechno, padly i základní hranice. Všichni to vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím zatím nedokázal nic udělat. Proč?... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

3. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

Exekuce se v České republice vymknuly kontrole. Stal se z nich byznys, ze kterého profitují exekuční společnosti, advokátní kanceláře a inkasní firmy. Nároky věřitelů jsou odsunuty... celý článek

Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!

12. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!

Počet exekucí roste. Loni jich v Česku bylo nařízeno už přes sedm set tisíc. S řadou z nich se pojí hrůzostrašné historky o chování exekutorů. Vláda přichystala novelu exekučního řádu.... celý článek

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services