Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 12. 12. 2011 | 19 komentářů
Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!
Počet exekucí roste. Loni jich v Česku bylo nařízeno už přes sedm set tisíc. S řadou z nich se pojí hrůzostrašné historky o chování exekutorů. Vláda přichystala novelu exekučního řádu. Srazí exekutorům hřebínek, nebo jim dá do rukou ještě účinnější zbraně?

Změnu exekučního řádu přináší vládní novela občanského soudního řádu, která leží na stole poslancům. Pokud novela projde parlamentem, mohly by se kromě jiného změnit pravomoci exekutorů a také snížit náklady na exekuci v případě, že dlužíte víc věřitelům. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si své dílo pochvaluje, exekutoři ani dlužníci ovšem jeho nadšení úplně nesdílejí. Každá strana se pochopitelně rozčiluje kvůli něčemu jinému. Jaké jsou nejdůležitější změny, které ministr v oblasti exekucí nachystal?

Exekuce nebudou nařizovat soudy, ale sami exekutoři

První zásadní změna spočívá v tom, že exekuce už by podle novely nenařizoval soud, ale přímo exekutor. Exekutoři posílení svých kompetencí vítají, u veřejnosti návrh vyvolává paniku. Vláda ji mírní: prý se jedná jen o formalitu, protože vyšší soudní úředníci, kteří exekuce schvalují nyní, stejně naprosté většině návrhů automaticky vyhoví.

Vláda si od opatření slibuje především zrychlení exekučního řízení a úlevu pro zahlcené soudy, které už nebudou muset ztrácet čas se zbytečnou administrativou. Budou se tak prý moci soustředit na důležitější věci – jako je například zastavení či odklad exekuce nebo opravné prostředky proti rozhodnutí exekutorů – a celkově podrobovat exekutory přísnější kontrole. Vzniknout by měl také speciální rejstřík, do kterého budou muset exekutoři zanášet údaje o zahájení exekučního řízení. Spravovat ho má ministerstvo spravedlnosti.

Spočítejte si na naší kalkulačce, jak hluboko do vaší peněženky už exekutorské dlouhé prsty nesmějí. Podrobnější informace najdete v článku Co vám exekutor nesmí zabavit. Spočítejte si to.

Exekutoři přijdou o peníze

Jedna kompetence tedy exekutorům přibude, jinou (a možná významnější) jim chce ale ministr Pospíšil sebrat. Podle novely už by nadále nesměli uzavírat takzvané exekutorské zápisy neboli doložky přímé exekuční vykonavatelnosti. O co jde? „Exekutorský zápis obsahuje uznání dluhu ze strany dlužníka a výslovný souhlas s tím, aby v případě, že závazek dle zápisu nebude plněn, mohl být přímo podán návrh na nařízení exekuce,“ vysvětluje Radovan Bajgar z Exekutorského úřadu v Přerově. Jinými slovy půjčíte si peníze a věřiteli při tom podepíšete, že když nebudete splácet, může být rovnou zahájena exekuce. Výhodou okamžité exekuce by mělo být, že dluh nestačí narůst do astronomické výše. „Mám za to, že je třeba vždy hledat cestu, jak náklady povinných snižovat. Sepsání exekutorského zápisu po dohodě věřitele a dlužníka je vždy pro dlužníka mnohem lacinější. Případné soudní spory, kterým se takto nevyhneme, zatíží nejen soudní soustavu, která je bude muset řešit, ale svými náklady i budoucí povinné,“ tvrdí Ondřej Hanák, soudní exekutor z Prahy 5. Zápisy by ale podle ministrova plánu zcela zaniknout neměly, jen by měla snížit lehkost, s níž se uzavírají. Nově by to mělo jít jen u notáře.

Podle údajů Exekutorské komory u nás zápisů exekutoři ročně uzavřou asi 25 tisíc. A za každý přirozeně dostanou zaplaceno. Pokud novelu parlament schválí, potečou tyto peníze do kapes notářů. A to se exekutorům nelíbí. Změna podle nich zpomalí proces exekuce a je nesmyslná. Ministr Pospíšil si ale trvá na svém. Jde podle něj o vyjasnění kompetencí. K vymáhání dluhů máme exekutory, k sepisování veřejných listin notáře.

Slučování exekučních řízení? Spása pro dlužníky

Propojeno!

V jaký pekelný stroj se časem dokážou proměnit pokuty za jízdu načerno (bez ohledu na to, jestli jste tak cestovali opravdu vy)? Čtěte na Peníze.cz.

Změnou, která by mohla dlužníkům výrazně ulevit, je možnost sloučit svá exekuční řízení do jednoho. Té dosud mohli využívat, pouze když se jednalo o pohledávky stejného věřitele – například několik nezaplacených pokut u dopravního podniku. Když si exekuční řízení nenecháte sloučit, mohou vás dvě nezaplacené pokuty za pár stovek nakonec přijít třeba na padesát tisíc. Za každé řízení si totiž exekutoři naúčtují nemalé poplatky.

Především musíte exekutorovi uhradit paušální poplatek za provedení exekuce ve výši tři a půl tisíce korun. Pokud však prokáže, že s vámi měl větší výdaje – například za cestovné, poštovné nebo soudní poplatky – ještě si připlatíte. Tím to ale nekončí. Pokud exekuce proběhne zaplacením peněžité částky, připadne z ní exekutorovi až patnáct procent. Nejméně však tři tisíce korun. Za vyklizení bytu nebo místnosti zaplatíte exekutorovi deset tisíc. Pokud exekuce proběhne odebráním věci, dostane exekutor odměnu ve výši patnácti procent její hodnoty, nejméně však dva tisíce korun.

Když vám běží několik exekučních řízení současně, šplhají poplatky neskutečně vysoko a snadno se dostanou do absurdního nepoměru vůči původnímu dluhu. Novela má umožnit sloučit exekuční řízení, i když pohledávky vznikly u různých věřitelů. Každý dlužník by tak měl pouze jednoho „svého“ exekutora, který by řešil všechny jeho dluhy. Pro exekutory by to znamenalo citelné snížení příjmů. Dalo se tedy očekávat, že nad touto změnou dvakrát jásat nebudou. „Ta úvaha je sice teoreticky správná, ale v praxi obtížně naplnitelná. Spojování případů zkomplikují různé zákonné lhůty u jednotlivých účastníků, spory o výtěžek mezi jednotlivými oprávněnými,“ upozorňuje na možné procesní a administrativní obtíže soudní exekutor z Kladna Petr Kučera. Jde podle něj navíc o ustanovení protiprávní, protože zákon věřitelům přiznává právo svobodné volby exekutora.

Exekutoři varují před vyděrači na dražbách

Které návrhy se vám líbí, které ne?

Exekuci nebude nařizovat soud, ale exekutor

-267
+
-

Doložky přímé exekuční vykonavatelnosti bude možné uzavřít jen u notáře

+206
+
-

Bude možné sloučit exekuční řízení do jednoho, i když dlužíme různým věřitelům

+212
+
-

Zavede se předražek

+64
+
-

Sníží se nejnižší podání za nemovitost v dražbě

-98
+
-

Další navrhovaná změna se týká dražby majetku, kterou končí velká část exekucí. Exekutoři v této souvislosti upozorňují na široce rozšířený nešvar. Dražby podle nich pravidelně obcházejí vyděrači, kteří si od skutečných zájemců o draženou věc nechávají platit tučné peníze za to, že nebudou šroubovat cenu. Řada exekutorů z toho důvodů údajně preferuje elektronické dražby, kde se účastníci nesetkají.

Ministr Pospíšil v novele exekučního řádu navrhuje zavést takzvaný předražek. Zájemce by měl na jeho základě možnost koupit draženou věc ještě čtrnáct dní po skončení dražby. Musel by však být ochoten zaplatit o 25 procent vyšší cenu. Ministr argumentuje, že se tak zvýší zisk z dražby i ochrana zadluženého, který tak bude mít větší šanci získat svůj majetek zpět. Exekutoři jsou ale proti. Tvrdí, že změna by nahrála hlavně vyděračům. „Zmíněným postupem opět získají vyděrači své výpalné a exekuční řízení se protáhne o celé týdny,“ míní kladenský exekutor Kučera.

Další navrhovanou novinkou je, aby se v dražbě dalo nakupovat i na úvěr. Zájemci by tedy nemuseli držet hotovost.

Dražit by se v budoucnu mohla také členská práva v bytových družstvech.

Pokud se nemovitost nepodaří vydražit v opakované dražbě, mělo by být podle novely možné snižovat postupně nejnižší podání z dnešních padesáti procent ceny na čtyřicet, třicet a dvacet pět procent. Smyslem opatření je podle vlády zvýšit pravděpodobnost prodeje a věřitelovu šanci, že dostane alespoň část peněz zpět. Pro dlužníka to však může znamenat, že exekučně přijde o dům, který ale bude prodán jen za čtvrtinu skutečné hodnoty, a tím pádem umoří jen malou část dluhu.

Tolik shrnutí nejdůležitějších novinek, které chce vláda v oblasti exekucí prosadit. Co na ně říkáte vy? Hlasovat můžete v boxu.

Výhodným nákupům zadlužených nemovitostí v dražbě odzvonilo

Aspoň to říká Daniel Kotula profesionál v oboru realit a autor seriálu o investování do nemovitostí Reality show. Co ho k tomuto názoru vede?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2011 16:16, fero

Já navrhují zrušit exekutory ,sebrat jim nakradený majetek pozavírat soudce,kteří bez prozkoumání podepisují příkazy k exekucím.Pozavírat všechny politiky ,kteří od roku 1989 působili v politice a přivedli tento stát do krachu.Za špatně vykonanou prácí jim nechat nahradit škody ,které způsobili.Zestátnit banky,leteckou a vlakovou dopravu a veškerý národní majetek,včetně elektráren .Zestátnit nemocnice a zrušit zdravotní pojišťovny a všechny vedoucí pracovnici ať nahradí škody.Znovu vybudovat strojní průmysl a zemědělství,přestat dovážet zemědělské a potravinářské výrobky,které jdou v západních státech k likvidaci a jsou dovážený do ČR.Zastavit dovoz zboží z Číny.Zastavit všechny veřejné zakázky do doby jejich přezkoumání.Odpolitizovat policii !Požadovat od všech řídicích pracovníku prokázaní nabyti majetků od roku 1989.Vrátit původním majitelům zabavené domy a byty,jelikož jsou to věci denní potřeby,nezbytné pro každodenní slušný život.
Toto je prohlášení občana,který tuto zemi budoval ne pro gaunery,ale své potomky a za to budeme bojovat.Tak přísahám!

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2011 16:34, Michal Kára

Věřitel a soud posílali upozornění na adresu, kde sám dlužník uvedl, že se zdržuje a vybírá poštu. Těžko mohou za to, že tak dlužník nečiní, často schválně.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koupě zadlužené nemovitosti? Na dražby je pozdě a jsou příliš riskantní

29. 9. 2011 | Daniel Kotula | 13 komentářů

Koupě zadlužené nemovitosti? Na dražby je pozdě a jsou příliš riskantní

Stále ještě se potkáváme s titulky hlásajícími, jak perfektní příležitost pro koupi nemovitosti je nedobrovolná dražba. Ceny 20 až 30 procent pod tržní hodnotou! Bývávalo. Dnes to tak... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Každému jeho lichváře. Chcete změnu? Pošlete exekutory k úředníkům domů

14. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Každému jeho lichváře. Chcete změnu? Pošlete exekutory k úředníkům domů

Stát už řadu let zavírá oči nad stále rostoucím problémem lichvy a okrádáním chudých za pomoci rozhodčích doložek a exekutorů. Existuje šance na změnu?

Hrou na mrtvého brouka exekutorovi neuniknete

6. 6. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Hrou na mrtvého brouka exekutorovi neuniknete

Dlužíte na pojistném 50 haléřů? I takovou částku může někdy vymáhat exekutor. Řada exekucí je přitom zbytečná – často stačí pravidelně kontrolovat poštu, platit pokuty, a když přijde... celý článek

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services