Nenechte své hosty z ciziny oškubat neprofesionálním průvodcem

Jan Brož | rubrika: Jak na to | 12. 12. 2011 | 2 komentáře
Nenechte své hosty z ciziny oškubat neprofesionálním průvodcem
Víte, kdy je v Praze nejvíc turistů? V parném létě? Co vás nemá. Nejvíc cizinců se v matce měst tísní na konci roku. Přijeli hosté i vám? Poradíme, jak vybrat průvodce, který pro ně má lepší program než jen návštěvu spřátelené restaurace, kde je vezmou na hůl.

Z hlediska cestovního ruchu je advent, vánoční čas a přelom roku pro Česko a jeho metropoli (kterou mimochodem ročně navštíví přes čtyři miliony hostů z celého světa) nejrušnějším obdobím v roce. „Z našich analýz vyplývá, že letošní Vánoce stráví v České republice kolem 130 tisíc turistů, Silvestr a Nový rok pak 200 tisíc turistů. Z toho zhruba 80 procent v Praze,“ říká Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Atmosféra předvánoční Prahy je kouzelná. Možná vás také napadlo podělit se o ni s přáteli z ciziny. O část programu se jistě postaráte sami – dojde asi na procházku historickým centrem zakončenou skleničkou hřejivého punče, ale možná byste jim chtěli dopřát i něco víc. Nabízí se přirozeně prohlídka Prahy v doprovodu dobrého průvodce. Kde ale opravdu dobrého průvodce vzít? Na internetu není těžké najít stížnosti turistů, kteří si prohlídku „matičky Prahy“ představovali úplně jinak. Průvodce buď ani nedorazil na stanovené místo, nebo byl hrubý, případně klienty na úkor seznámení s pražskými památkami proti jejich vůli vodil do restaurací a obchodů se suvenýry, aby pak mohl inkasovat provize domluvené s obsluhou.

Podle čeho vybírat průvodce?

Aby se člověk v České republice mohl stát průvodcem, zákon mu nenařizuje žádnou odbornou ani jazykovou kvalifikaci. To však neznamená, že by pro zájemce neexistovaly zkoušky, které jeho způsobilost ověřují. Vzdělávací kurzy pro průvodce a vydávání příslušných dokladů o absolvování závěrečných zkoušek zajišťuje několik institucí, například Pražská informační služba (PIS). Pro klienty, kteří hledají dobré průvodce, by pak absolvování těchto zkoušek mělo být podstatným vodítkem. Spolehlivé společnosti nabízející průvodcovské služby po svých průvodcích předložení příslušné kvalifikace požadují, byť to není jejich povinnost. „Abychom zajistili kvalitu, odbornost a úroveň prohlídek, vyžadujeme od průvodců, kteří s námi chtějí spolupracovat, doložení dokladu o průvodcovských a jazykových zkouškách,“ potvrzuje Jaromír Beran z cestovní agentury Prague Inspiration, specializující se na zajištění prohlídek dle individuálních přání zákazníka. Pokud tedy oslovíte některou z agentur, nezapomeňte se informovat o nárocích, které klade na své průvodce.

Jestliže si budete chtít najmout průvodce přímo, tedy nikoliv přes zprostředkující společnost, zárukou jeho erudice může být jeho členství v jedné ze dvou „cechovních“ organizací. „S přihláškou vyžadujeme doklad o odborné kvalifikaci,“ říká za Asociaci průvodců ČR její předseda Stanislav Voleman, obdobně tomu je i u Sdružení průvodců ČR. Členství v těchto organizacích ale není povinné. Při výběru ideální osoby rozhodně nezapomínejte ani na reference jednotlivých průvodců na nezávislých cestovatelských serverech. Tam se můžete dozvědět informace, které vám mohou být velmi nápomocné.

Show s úspěchem nezaručeným

Další možnost, z finančního úhlu pohledu nejméně náročnou, avšak z hlediska odborné způsobilosti diskutabilní, představují takzvané free tours. Ty v Praze provozuje třeba společnost Sandeman’s New Europe. Mladí průvodci, většinou cizinci, nabízejí své služby na ulici a „zadarmo“ s tím, že zákazník se po vyslechnutí jejich výkladu může sám rozhodnout, kolik jim ve formě spropitného „zaplatí“. Pokud byste se svým hostům rozhodli zprostředkovat seznámení s Prahou touto formou, je třeba si uvědomovat, že tento způsob je ze své podstaty především show v hlavní roli s živelně gestikulujícím průvodcem, nikoliv seriozní výklad profesionála s širokým záběrem znalostí. Někomu to může vyhovovat víc než klasický výklad, jiný může být zklamaný. Případnou nespokojenost lze vyjádřit snadno: opustit prohlídku bez placení, lhostejno, zda okamžitě nebo až na konci.

Sjednání a cena prohlídky

Jaký má být průvodce

„Průvodce by měl disponovat jazykovou a odbornou vybaveností, měl by být schopen podat srozumitelný výklad o kulturním, historickém a přírodním dědictví země. Samozřejmě by měl mít i dostatečné organizační schopnosti,“ přináší stručnou definici kvalitního průvodce Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, jednoho ze státních orgánů zodpovědných za cestovní ruch.

„Průvodce musí umět jednat s lidmi, měl by být klientům příjemný, sympatický a vždy perfektně upravený,“ zmiňuje další poznávací znaky Jolana Kopřiva Myslivcová, členka představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR a zároveň průvodkyně. Kromě poctivých znalostí historie musí průvodce mít i široký přehled o současném společenském dění a musí suverénně vládnout jazykem na takové úrovni, aby byl schopen klientům zodpovídat případné dotazy. Pouhé předříkávání naučeného textu je zoufale málo. Samozřejmě je naprosto nepřípustné, aby se průvodce ke klientům choval hrubě či lhostejně, případně je v čase prohlídky k jejich nelibosti tahal do obchodů se suvenýry či restaurací nebo prostě jakkoliv jinak svévolně upravoval předem dohodnutý program.

Pomineme-li free tour, k níž se dá připojit i „na blind“, optimální způsob sjednání průvodcovských služeb představuje vyplnění poptávkového formuláře na internetových stránkách vybrané agentury, případně smluvení podmínek přímo s průvodcem. „Po obdržení poptávky vybíráme průvodce podle přání a náročnosti zákazníka. Pokud klient nemá žádné specifické požadavky, určíme trasu a místo začátku. Doporučíme památky, které by neměl při svém pobytu v Praze propásnout. Většina pražských prohlídek je přednastavena na tři hodiny, ale to se dá jakkoli upravit. Provázení například v Českém Krumlově je standardně na deset hodin,“ popisuje Jaromír Beran a zmiňuje tak kromě metropole i další turisty vyhledávaný kout naší vlasti.

Cena se odvíjí od délky prohlídky, počtu zúčastněných osob a jazyka, ve kterém je výklad veden. „My máme jazyky rozděleny do čtyř kategorií a cena začíná na 830 Kč za hodinu provázení,“ vysvětluje Beran. Pro představu si odpovězme na otázku, jaká bude suma zaplacená za prohlídku pro dvě osoby, během které je anglicky hovořící průvodce seznámí s nejznámějšími místy Prahy. „Všeobecná prohlídka, kterou nazýváme Poprvé v Praze, je na tři hodiny. V podstatě se jedná o pěší procházku z Hradu na Staroměstské náměstí a stojí 2490 Kč,“ uvádí Jaromír Beran. Pracovnice PIS v kanceláři na Staroměstském náměstí na stejný dotaz odpovídá 2000 korun, s tím, že procházka bude trvat čtyři hodiny a trasa povede ještě ulicemi Židovského Města.

Někteří průvodci sice provozují svou činnost sezónně a přes zimu se svému řemeslu nevěnují, z celkového pohledu je jich však menšina. Na úroveň nabídky, potažmo cenu to tím pádem nemá vliv. Turisté přijíždějící do Prahy ve „vánoční špičce“ obecně nejeví takový zájem o služby průvodců jako v létě. „Po klidnějších měsících říjnu a listopadu skutečně zaznamenáváme mírně zvýšený zájem o prohlídky Prahy, stále ale platí, že letní sezóna je naší hlavní sezónou. V zimě máme až o 60 procent méně zakázek než v létě,“ říká Jaromír Beran.

Kde si stěžovat?

Anketa

Kdybyste čekali hosty z ciziny, svěřili byste je na den průvodci?

Může se stát, že i přes obezřetný výběr průvodce nakonec nebudete s jeho službami spokojeni. Jak postupovat potom? Pokud si najmete průvodce přes zprostředkovatele, tedy například specializovanou agenturu, obraťte se se svými výtkami na tuto společnost. „Ze zákona jsou vůči klientovi odpovědné za služby průvodců v rámci zájezdu cestovní kanceláře popřípadě městská informační centra a podobě, nikoli samotný průvodce,“ vysvětluje Tomio Okamura. „Stížnosti, ač jich není mnoho, směřují klienti přímo na nás a my se potom snažíme celou záležitost prošetřit. V případě pochybení naší strany nabídneme kompenzaci, případně peníze nazpět. Průvodci pak v našem interním systému strhneme body, které mu pomáhají u přidělování zakázek,“ popisuje Jaromír Beran, jak to chodí v Prague Inspiration. Pokud si objednáte průvodce přímo, může být cesta k nápravě o něco složitější. Když se vám s průvodcem nepodaří najít společnou řeč, svou stížnost směrujte představitelům „cechovní“ organizace, je-li jejím členem, případně společnostem zajišťujícím kvalifikační kurzy, je-li jejich absolventem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Tomio Okamura: Z popeláře milionářem

28. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Tomio Okamura: Z popeláře milionářem

Exkluzivní rozhovor s Tomiem Okamurou, viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a úspěšným podnikatelem, o tom, jak spletitá může být cesta na vrchol. Kromě jeho... celý článek

Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!

7. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!

Závidíte lidem, kteří každý rok odlétají do teplých krajin, zatímco vy se musíte smířit s turistikou po českých luzích a hájích? Marně šetříte korunu ke koruně, abyste se k moři aspoň... celý článek

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

16. 6. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Partners Financial Services