Hrou na mrtvého brouka exekutorovi neuniknete

František Mašek | rubrika: Jak na to | 6. 6. 2011 | 8 komentářů
Hrou na mrtvého brouka exekutorovi neuniknete
Dlužíte na pojistném 50 haléřů? I takovou částku může někdy vymáhat exekutor. Řada exekucí je přitom zbytečná – často stačí pravidelně kontrolovat poštu, platit pokuty, a když přijde nějaká upomínka, nehrát si na mrtvého brouka. Víte, co vám nemůže vzít ani exekutor?

Panu Břetislavovi zazvonil nečekaně u dveří exekutor. No, nečekaně… pracovníci občanských poraden tvrdí, že kdo si pravidelně vybírá poštu, by nic podobného zažít neměl. Přesto si někteří Češi čas od času stěžují, že k nim přišel exekutor, aniž o tom byli předem informováni. U Břetislava to ale bylo jinak – vážně stačilo, aby nezahazoval úřední dopisy, které mu chodí.

„Exekutor se vždy snaží dlužníka kontaktovat a vyrozumět o probíhajícím výkonu exekuce,“ odmítá výhrady, že se někdo dozvěděl o exekuci až při příchodu exekutora, tajemník Exekutorské komory ČR Petr Ustohal.

Kdyby Břetislav toho dne nebyl doma, exekutor by teoreticky mohl i v jeho nepřítomnosti vstoupit do jeho bytu. „Podle mých zkušeností si na něco podobného exekutor obvykle netroufne. Mohlo by to být totiž považováno za trestný čin," říká právník sdružení Spotřebitel.net Vojtěch Obr. Na druhé straně, kdyby například Břetislav odmítl exekutorovi otevřít, dopustí se trestného činu maření úředního výkonu, za což jsou trestní postihy až v řádu let.

Zaplatit můžete až do dražby

„Když nemá dlužník peníze na úhradu dluhu, měl by se snažit dohodnout s věřitelem na splátkovém kalendáři,“ říká Ustohal. Pokud k tomu nedojde a dostane usnesení o nařízení exekuce spolu s výzvou, má 15 dnů na to, aby uhradil vymáhanou částku. Když využije tuto lhůtu, exekuce může být rychle ukončena a ještě se na polovinu sníží odměna exekutora.

Dlužník se může s exekutorem dohodnout na úhradě dlužné částky i po této lhůtě – až do případné dražby svého majetku. Nebo na splátkovém kalendáři. K dohodě je ovšem třeba vůle na obou stranách, závisí tedy i na rozhodnutí exekutora.

Co je exekuce

Exekuční řízení se zahajuje dnem, kdy soudnímu exekutorovi dojde návrh na nařízení exekuce. Ten ho pošle exekučnímu soudu spolu s žádostí o pověření k exekuci. Soud pak může exekuci svým usnesením nařídit – prověří všechny rozhodné okolnosti, včetně toho, zda je pohledávka, o kterou jde, oprávněná a exekuce nebyla nařízena kvůli vymyšlenému dluhu. Exekutor, jehož soud pověří exekucí, posoudí, jakým způsobem daným zákonem bude exekuce provedena, a učiní kroky směřující k vymožení dlužné částky. V prvé řadě vydá exekuční příkaz na majetek, jehož se exekuce týká.

Pokud je to možné provádí se exekuce v první řadě přikázáním (úhradou) pohledávky z účtů v bance, srážkami ze mzdy či zřízením exekučního zástavního práva na nemovitost. Když takto získané peníze nestačí, dochází k exekuci movitých věcí či nemovitostí.

Exekuce musí být přiměřená. Není možné prodat kvůli několika tisícům dluhu něčí byt. A dlužníkovi musí zůstat takzvané nezabavitelné minimum. Při nesouhlasu s postupem exekutora je možné podat návrh na částečné zastavení či odklad exekuce.

Pramen: Petr Ustohal, Exekutorská komora ČR

Nařízené exekuce v letech 2001–2010

Počty nařízených exekucí 2001–2010

Graf zvětšíte kliknutím

Přiměřenost exekuce

Když někdo dluží několik tisíc, které může uhradit z bankovního účtu, neměl by kvůli tomu exekutor prodávat pračku či lednici, nebo dokonce byt či dům. Je ale rozdíl mezi vydáním exekučních příkazů a vlastní exekucí. Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti ještě neznamená, že se nemovitost musí prodat. Pokud však exekutor rozhodne o stanovení znalce k odhadu ceny nemovitosti, je to již úkon směřující k provedení exekuce a je možné zkoumat, zda je ještě exekuce přiměřená.

Dlužník může v případě nesouhlasu podat návrh na částečné zastavení exekuce nebo uvést majetek, z něhož lze vymáhanou pohledávku uspokojit. Nebo i návrh na odklad exekuce, který exekutorovi zabrání exekuci okamžitě provést. Když je v soupisu majetku něco, co dlužníkovi nepatří, může se vlastník věci domáhat, aby byla ze soupisu vyškrtnuta nebo podat vylučovací žalobu. Exekutor takovou věc nemůže do rozhodnutí soudu prodat.

Podobné žaloby jsou podle Vojtěcha Obra často úspěšné. Je však třeba mít k dispozici dokumenty bezpečně prokazující vlastnické právo. Čestná prohlášení svědků soud nemusí uznat.

Co vám nemůže vzít ani exekutor

Exekuce směřující k úhradě dluhu se může týkat téměř všeho. Třeba i důchodu, jak o tom Peníze.cz psaly v článku Exekuce na důchod – a zbude vám pět tisíc na měsíc.

„Exekuce může proběhnout srážkami ze mzdy či jiných příjmů, třeba přikázáním pohledávky (úhradou) z bankovního účtu, prodejem movitých věcí a nemovitostí. Na jednu exekuci musí banka dlužníkovi z účtu vydat dvojnásobek životního minima, což je asi 6 200 korun. Stejnou sumu musí exekutor nechat dlužníkovi i při osobní prohlídce,“ říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal, podle něhož nelze exekucí postihnout ani jednorázově vyplácené dávky státní sociální podpory a příspěvek na bydlení, na péči, peněžité dávky sociální péče – dávky zdravotně postiženým a příspěvek na dopravu. Zatím nejsou postižitelné ani dávky v hmotné nouzi.

Nezabavitelné minimum

Dlužníkovi nesmí být sraženo takzvané nezabavitelné minimum. Kolik by činilo ve vašem případě, si můžete spočítat na naší kalkulačce.

 

Základní částka, která nesmí být sražena z měsíční mzdy (důchodu) se podle nařízení vlády o nezabavitelných částkách rovná úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu na dlužníka a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinen poskytovat výživné.

Nezabavitelné minimum letos činí 5 326 korun a 1 331,50 korun na každou další vyživovanou osobu, včetně manželky a vlastního dítěte, pokud se exekuce neděje právě kvůli výživnému na něj.

Podle občanského soudního řádu se exekuce netýká ani věcí, které dlužník potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění pracovních úkolů, běžné oděvní součásti, součásti obvyklého vybavení domácnosti, snubní prsten a jiné podobné předměty. Patří sem i zdravotnické potřeby a další věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě, a hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce.

Obstavený účet

Podle právníka Vojtěcha Obra exekutor často dlužníkovi obstaví bankovní účet a ten se pak nemůže dostat ani k nezabavitelnému minimu. Soudní exekutor prý totiž nemůže zjišťovat původ a účel peněz došlých na účet a vést exekuci jen proti některým došlým platbám či jejich poměrné částce. Ustohal proto doporučuje, aby se dlužník, jemuž chodí zbytková část mzdy či důchodu na blokovaný účet, požádal plátce mzdy či Českou správu sociálního zabezpečení, aby mu peníze vyplácely jiným vhodným způsobem.

Udržujte pořádek a zůstávejte ve střehu

Exekučně se vymáhají i mizivé částky, třeba padesátihaléřový nedoplatek penále na pojistném. I za jejich „vyřízení“ je však třeba exekutorovi platit. Odměna pro exekutora je u vymáhané částky do tří milionů 15 %, minimálně však tři tisíce korun. K tomu ještě můžete připočíst tři a půl tisíce jako paušální náhradu hotových výdajů – a rázem tu máme nejdražší padesátník vašeho života.

Náklady na exekutora se také prodraží, pokud je exekucí na jednoho člověka více. Přitom soudy by některé exekuce mohly spojit do jediné, týká se to třeba pokut, sankcí a penále. Je samozřejmě levnější platit za jednu exekuci...

Anketa

Jaké máte zkušenosti s exekutorem?

Podle Šmejkala však také problémem zůstává, že není jasně stanovena odpovědnost exekutora či státu za škodu, již exekutor způsobí neoprávněnou exekucí, respektive její rychlá vymožitelnost. Například – a to se stává – když exekutor chybně navýší částku exekuce, která dlužníka naprosto ožebračí. Její vymožení zpět je složité a zdlouhavé. V těchto případech je možné využít pomoci spotřebitelských organizací či Poradny při finanční tísni.

V oprávněných i neoprávněných případech exekuce se podle právníka Vlastimila Obra nevyplácí dělat mrtvého brouka. Lepší je ale do podobných potíží se vůbec nedostat, a pokud se objeví, pokusit se je řešit včas.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2011 11:49, Katka

Funkce exekutora je v Ceske republice povysena nad zakon a spravedlnost. V nejbeznejsim pripade mate minimalni sanci uhajit vase prava dluznika. Staci, abyste z jakehokoliv duvodu nereagoval na jeden telefonat nebo dopis a exekutori vas maji na haku. Samosoudce nekde odsoudi, vy nemate na advokata, dokonce ani netusite, ze vam je nekde souzeno. Vas majetek je pryc, vlezou vam bez souhlasu do bytu, vymeni zamky (to je po cesku nedotknutelnost pribytku a osobniho vlastnictvi). Sama jsem zazila, kvuli zinscenovanemu dluhu. Veritel nemusi moc dokazovat, ze je jeho pohledavka ferova, zvlast pokud jde o monopolniho veritele, treba zdravotni pojistovnu, mobilniho operatora atd. Moznost obrany neexistuje. Jedina obrana zivota je nacpat exekutorum do chrtanu vsechno, co pozaduji a opustit tuhle prokletou zem.
Mohu dokazat, ze podobne pojeti prava neexistuje ve starsich statech EU, ani v dalsich svetovych demokraciich. Exekutori jsou statem posveceni loupeznici, kteri se nelisi od gangsteru co vas nekde prepadnou a okradou. Bohuzel jim za tyhle zlociny nehrozi zadny trest. Ale jednou budeme vsichni souzeni za to, co jsme v zivote delali.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2011 9:27, K.

"Největším problémem však zůstává, že není jasně stanovena odpovědnost exekutora či státu za škodu, již exekutor způsobí neoprávněnou exekucí."

To není rozhodně pravda, odpovědnost státu i exekutora jsou jasně stanovené.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

4. 4. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc.... celý článek

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

28. 3. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

Počet příležitostí, jak získat dům či byt levněji než při běžné koupi, se zvyšuje. Stačí si vybrat z rostoucího počtu dražeb, které někdy bývají spojeny s exekucí. Přečtěte si, jak... celý článek

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

17. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

Nedobrovolných dražeb, stejně jako exekucí, přibývá. Zabránit prodeji vlastního majetku přitom není snadné. Kdo ale nestrká před problémy hlavu do písku, může na poslední chvíli najít... celý článek

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

2. 3. 2011 | Klára Šponerová | 5 komentářů

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

„Pokud máte tolik splátek, že si s nimi nevíte rady, jsme tu pro Vás. Chodí Vám upomínky, výhrůžné dopisy, žaloby, exekuce? Máme pro Vás řešení. Pomůžeme Vám, i pokud nevlastníte nemovitost... celý článek

Partners Financial Services