Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči
Příspěvek na péči je určen osobám se zdravotním postižením, které potřebují péči jiné osoby či instituce. Není přitom rozhodující, zda jim potřebnou péči zprostředkují rodinní příslušníci v domácím prostředí, zda jim je poskytována terénní sociální služba, nebo se o ně starají ve speciálním zařízení.

Právní zakotvení příspěvku na péči lze nalézt v zákoně o sociálních službách, už to určuje účel dávky – tj. poskytnout potřebným finanční prostředky k „nákupu sociálních služeb“ podle jejich potřeby.

Kde příspěvek na péči získat

Kde se dávka vyřizuje:

na sociálních odborech městských úřadů s rozšířenou působností podle místa trvalého bydliště žadatele.

Potřebné tiskopisy:

jsou celorepublikově stejné, obdržíte je na výše uvedených úřadech, najít je lze i na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Komu je příspěvek určený

Hra na nepříjemná kdyby

Nikomu to nepřejeme, ale jen si to zkuste představit. Je vám řekněme čtyřicet let, žijete sama či sám. Někdo z vašich nejbližších onemocní a je třeba o něj celodenně pečovat. Máte dvě možnosti: umístit svého nejbližšího do pečovatelského domu, nebo odejít z práce a starat se o něj vlastními silami. Prvnímu řešení byste se chtěli za každou cenu vyhnout. Jaká suma peněz měsíčně by vám to umožnila?

Anketa

Kolik peněz byste potřebovali měsíčně na svoje živobytí a na živobytí osoby ve své péči?

Podmínky nároku na dávku:

Příspěvek na péči náleží těm lidem, kteří jsou především z důvodu nepříznivého zdravotního stavu závislí na pomoci jiné osoby, a to v oblasti běžné denní péče o vlastní osobu a v soběstačnosti. Péčí o vlastní osobu se rozumí zejména takové denní úkony, které se týkají zajištění či příjímání stravy, osobní hygieny, oblékání a pohybu.

Soběstačností se rozumí úkony, které umožňují účastnit se sociálního života, tj. např. schopnost komunikovat, nakládat s penězi či předměty osobní potřeby, obstarat si osobní záležitosti, uvařit si, vyprat a uklidit.

Příspěvek náleží osobě, o kterou je pečováno, nikoliv osobě, která péči zajišťuje. Příspěvek na péči nemůže být přiznán dítěti, které je mladší než jeden rok.

Jak je příspěvek na péči vysoký

Schopnost zvládnout péči o vlastní osobu a být soběstačný je u každého člověka různá, proto zákon rozeznává čtyři stupně závislosti na pomoci jiné osoby, od stupně závislosti se pak odvíjí výše dávky. Stupeň závislosti se stanoví na základě posouzení posudkovým lékařem a také na základě sociálního šetření v domácnosti potřebného. Záleží rovněž na věku osoby, která potřebuje pomoci.

Výše příspěvku tedy s ohledem na řečené vypadá takto:

Mladší 18 letStarší 18 let
I. stupeň: 3 000 KčI. stupeň: 800 Kč (do konce roku 2010 bylo 2 000 Kč)
II. stupeň: 5 000 KčII. stupeň: 4 000 Kč
III. stupeň: 9 000 KčIII. stupeň: 8 000 Kč
IV. stupeň: 12 000 KčIV. stupeň: 12 000 Kč

Jak dlouho lze dávku pobírat:

Délka pobírání dávky není časově omezena, čas od času však posudkový lékař přezkoumává zdravotní stav dotyčné osoby.

Nejčastější otazníky. Příklady z praxe

Autorka článku vede Sociální poradnu serveru Peníze.cz. Ze své praxe ví, že výklad předpisů spojených s příspěvkem na péči nebývá vždy jasný. Z dotazů, které přišly do poradny, tedy vybrala tři, na kterých se alespoň některé z těchto nejasností dají dobře osvětlit.

Chci pečovat o nemocnou maminku. K čemu je příspěvek na péči?

Chtěla bych pečovat o svoji maminku, která je upoutána na lůžko. Sociální pracovnice mne však odkázala na vyřizování příspěvku na péči. Je to skutečně nutné?

Kalkulačka: invalidní důchod

Lidé, kteří jsou odkázáni na péči někoho jiného, a pobírají tedy příspěvek na péči, mají také většinou nárok na invalidní důchod. Kolik dělá příspěvek na péči, napověděl tento článek. Správnou výši invalidního důchodu pak spočítá naše kalkulačka pro výpočet invalidního důchodu.

Další podrobnosti o invalidních důchodech a novinky od letošního roku najdete v článku se všeříkajícím názvem – Jaký můžete mít invalidní důchod.

Příspěvek na péči bude dostávat maminka, která z něj bude hradit sociální službu pro sebe, tj. bude vám z něj finančně přispívat na vaši péči. Pokud bude maminka pobírat příspěvek na péči minimálně v II. stupni, bude za vás stát hradit zdravotní pojištění a doba péče o maminku se vám bude započítávat jako doba pojištění pro nárok na důchod – budete tedy moci zůstat doma a věnovat se péči o maminku dle potřeby.

Pobyt v nemocnici a příspěvek na péči

Maminka pobírá příspěvek na péči a nyní se ocitla v nemocnici. Je pravda, že příspěvek na péči nedostane?

Skutečně, příspěvek na péči mamince nenáleží, pokud v nemocnici strávila celý kalendářní měsíc. Její hospitalizaci oznamte městskému úřadu s rozšířenou působností, který jí příspěvek na péči vyplácí, maminka se tak vyhne tomu, že by za daný měsíc musela příspěvek vracet.

Soused je méně potřebný než já, přesto dostává vyšší příspěvek

Já i soused pobíráme příspěvek na péči. Soused má mnohem vyšší důchod než já, přesto pobírá na příspěvku na péči víc peněz než já. Je to možné, nebyl jsem nějak poškozen?

Je to opravdu možné, výše příspěvku na péči totiž není závislá na výši důchodu (či jiného příjmu), ale výhradně na zdravotním stavu a na tom, v jakém stupni je člověk závislý na péči jiné osoby.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2011 12:57, rejpal

Jsem zvědav, kdy půjde do konkurzu celý tento stát.

+51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz,... celý článek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

21. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na zakoupení, opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla

7. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na zakoupení, opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla

Osoby se zdravotním postižením mohou využít ke zvýšení své mobility příspěvek na zakoupení, opravu a na zvláštní úpravu motorového vozidla. Přečtěte si, jak je třeba postupovat?

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na úpravu bezbariérového bytu

30. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na úpravu bezbariérového bytu

Osoby se zdravotním pojištěním mohou v případě potřeby čerpat příspěvek na úpravu bezbariérového bytu. Jak napovídá jeho název, je určen k úpravě bytu, v němž bydlí, na bezbariérový. celý článek

Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné

23. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, která je určena k zabezpečení osob, jež pečující o své nemocné děti, případně jiné blízké osoby.

Partners Financial Services