Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!

Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!
Kočárek, postýlka, výbavička – potomek vám pěkně ují z rozpočtu, ještě než se narodí. Bude stát desetitisíce. Ale o těchhle výdajích dneska nebude řeč. Je spousta dalších věcí a služeb, které vám v peněžence udělají srovnatelný průvan. Tedy – pokud uznáte, že je potřebujete.

Solit můžete za předporodní kurzy, cvičení pro těhotné, za průvodkyni porodem a další vymoženosti, o kterých se předchozím generacím mohlo leda zdát. A odolali byste snad šanci pohlédnout své ratolesti do tváře, ještě než se narodí?

Základní servis v době těhotenství a u porodu samozřejmě hradí vaše pojišťovna, za cokoli navíc se platí: fotka z ultrazvuku na hezčím papíře? Zaplať. Otec (nebo jiná osoba) u porodu? Zaplať. A tak dál. Pozor ale: to že si některou (nebo žádnou) z těchto věcí či služeb nepořídíte, z vás nedělá špatné rodiče. Pokud z ušetřených peněz začnete dítěti spořit na školu, jste dokonce možná i lepší rodiče než ostatní.

Spatřit nespatřené: 2D, 3D a 4D ultrazvuk

3D ultrazvuk. 27. týden těhotenství

Začněme třeba první fotografií z ultrazvuku. Jistě je znáte – chlubí se jimi skoro každý nastávající rodič. Nikdo sice nepozná, jestli je to obrázek z hlubin břicha nebo z hlubin vesmíru, ale málokdo si ho nepořídí. Jestli vám ho vytiskne běžný gynekolog a zda za něj zaplatíte, závisí na technickém vybavení ordinace. Z obyčejné tiskárny a na běžný papír nejspíš dostanete obrázek zdarma. Za vysoce kvalitní tisk na fotopapír se platí zhruba v rozpětí 50 až 100 korun.

Novinkou, kterou začíná nabízet stále více ordinací, je tzv. 3D ultrazvuk. Přístroje dokážou z řady snímků vytvořit trojrozměrnou podobu vašeho miminka. Simulace je velmi věrná. Rodič, který se nebude chtít připravit o možnost pohlédnout do tváře svému potomkovi nechť si připraví jednu až dvě bankovky s Františkem Palackým. Za tuto cenu dostane fotky a obrázky v elektronickém formátu. Pro náročné je tady možnost doplnit tři rozměry obrázku ještě o rozměr čtvrtý – tedy čas – a pořídit cédéčko se záznamem pohledu na vaše dítě.

Předporodní kurzy – za tisíce i zadarmo

Pro ty, kdo se chtějí náležitě připravit na první minuty, dny a měsíce rodičovství, je připravena široká nabídka kurzů a dalších aktivit. V kurzech se můžete připravit prakticky na cokoliv od základů zacházení s kojencem až po specializované problematiky. Obvyklá je cena kolem 300 korun za hodinu kurzu, v případě kurzů pro páry pak 400 korun za hodinu. U nejdůkladnějších kurzů, které se konají častěji a po delší dobu, se cena může vyšplhat až na 6 000 korun. Za jednodenní intenzivní kurz je obvyklá cena kolem 1 000 korun na den pro jednoho účastníka.

Předporodní kurzy pořádají také porodnice. Například pražská porodnice v Motole pořádá kurz, který je zcela zdarma. Kurz zde zahrnuje také prohlídku porodních sálů. Jinde za takovou možnost musíte platit – třeba v porodnici v Mulačově nemocnici v Plzni zaplatíte 50 korun. A jednorázový předporodní kurz tu stojí 500 korun.

TIP REDAKCE

Máme nárok na porodné?

Ví to kalkulačka, kterou pro vás připravily Peníze.cz. Najdete ji na konci článku. Mezi dalšími užitečnými kalkulačkami pak najdete třeba i kalkulačku, která vám poví, zda a jaké dostanete přídavky na děti.

Diktát doby: otec u porodu

Přítomnost otce u porodu se dnes pomalu stává normou, z čehož mají zdravotnická zařízení jistě radost, poněvadž tak dostávají šanci trochu si přivydělat. Platba za tuto možnost by podle nemocnic měla probíhat předem, na sál by měl doprovod vkročit jen s potvrzením o úhradě v kapse, fakticky se však nestává, že by otce kvůli neuhrazené částce od porodu vyháněli. Ceny se pohybují od 400 do 1 000 korun. Některé zdravotní pojišťovny, například Metal-Aliance, účast otce u porodu proplácejí v plné výši.

U porodu ovšem nemusí maminku doprovázet jen otec dítěte, může to být prakticky kdokoliv. Stále častěji si ženy přejí mít k ruce profesionální průvodkyni porodem. Platí se ovšem za každou osobu zvlášť...-

Dula, průvodkyně porodem

Nastávající maminky mohou využít také služby duly, což je certifikovaná profesionální průvodkyně těhotenstvím a porodem. Nastávajícím maminkám poskytují především rady, zkušenosti a psychickou podporu, u porodu samotného pak pomáhají se zprostředkováním komunikace mezi rodičkou a zdravotnickým personálem.

Za konzultace během těhotenství se platívá kolem 300 korun za hodinu. Zejména jde však o přítomnost duly přítomnost u porodu. V době těsně před očekávaným porodem se pak platí za pohotovost, tedy za to, že dula o porodu ví a je připravena okamžitě dorazit na místo. Za pohotovost se platívá kolem 1 000 korun za den). Za přítomnost u porodu pak 2 000 až 4 000 korun, bez ohledu na to, jak dlouho trvá.

Epidural, jistota pomoci od bolesti za tisíce

Anketa

Za co byste si připlatili?

Anketa

Za co byste si určitě nepřiplatili?

Nastávající matky se dělí na dva tábory: s epiduralem a bez. Porodní bolesti jsou obrovské a epidurální analgezií může přinést okamžitou úlevu. Existuje ale názor, že porod s epidurální analgezií není tak docela přirozený, dokonce se mluví o tom, že se žena připravuje o jedinečný, byť bolestiplný prožitek. Soudit si může dovolit jen ten, kdo sám rodil. Pravda však je, že mnohé zastánkyně přirozenosti a odpůrkyně anestezie nakonec tváří v tvář bolesti kapitulují.

Dobrá zpráva je, že ve většině zdravotnických zařízení je epidurální anlagezie zdarma. To ale neznamená, že ji vždy na svoje přání dostanete. Závisí to totiž na tom, zda bude k dispozici anesteziolog – v době porodu může být jeho přítomnost například nezbytná u nehody. Pokud si chcete tento způsob anestezie pojistit (a zdravotní stav ji nevylučuje), je možné objednat se k porodu v zařízení, které zajišťuje služby externího anesteziologa, jako je tomu třeba v pražské porodnici v Krči. Za jeho služby zaplatíte kolem 5 000 korun, což není málo, anesteziolog je vám však na sto procent k dispozici v jakoukoli denní i noční dobu.

Placený neoficiální nadstandard

Zatímco odborníci se teprve chystají na velkou při, co bude standardní péče a co nadstandardní, v reálu už toto rozdělení v mnohém funguje. Příklad za všechny: porodnici si můžou vybrat všichni, dokonce i dostat se do ní lze, i když u těch dobrých je to spojené s jistou námahou a obětavostí. U porodu však bude právě ten lékař, který má službu. Neoficiální možností (dle vyprávění maminek zcela reálnou) je najmout si vlastního porodníka, samozřejmě z těch, kteří ve vybrané porodnici pracují. Dle našich informací specialista vyjde zhruba na deset tisíc korun. Za ty je v „kritickou dobu“ stále na telefonu, připravený na zavolání dorazit do porodnice a starat se o rodičku celou dobu porodu. Samozřejmě je možné, že na něj zrovna vyjde služba a dostane zaplaceno za práci, kterou by odvedl tak jako tak, za jistoty a nadstandard se však platí. Podotkněme ovšem, že ne každý lékař se takto dá koupit.

Jak vidíte, výdaje „za“ těhotenství a porod mohou značně narůst i o položky, které by vás dřív ani nenapadly. A kolik utrácely za své mateřství některé maminky?

  • Jitka Pajurová z Prahy 6: Když jsme čekali první miminko, rozhodli jsme se s manželem, že předporodní kurz absolvujeme společně. Vybrali jsme kurz u zkušené porodní asistentky Ivany Königsmarkové a rozhodně jsme nelitovali. Cena byla kolem 1 500 Kč za oba, šlo o šestitýdenní cyklus.
    Manžel byl i u porodu, platili jsme 500 Kč.
  • Olga Ernestová z Dobříše: Velmi jsem se bála bolesti u porodu a využila jsem služeb porodnice v Krči, kde je garantovaná epidurální anestezie. I když jsem se snažila vydržet do poslední chvíle, bolest mě zmohla a byla jsem ještě ráda, že si můžu epidural objednat. Stál mě 4 600 korun.
  • Zuzana Pittermanová z Prahy 5: Přihlásila jsem se do porodnice v Motole, kde se pořádá předporodní kurz pro oba rodiče s prohlídkou sálů a nácviku před porodem. S kurzem jsem byla spokojená, ačkoliv nestál ani korunu. Objednala jsem si také 4D ultrazvuk za 1 600 korun, účast otce u porodu nás přišla na 700 korun.

Budete mít nárok na porodné?

(Průměrný měsíční příjem)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2011 6:45, olly

Přítomnost otce u porodu by měla být zdarma. Platit by měl pouze tehdy, pokud by mu byla poskytnuta pomoc při případném zkolabování.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

21. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Partners Financial Services