Apple Pay spouštějí další dvě banky. Z velkých zbývá jediná

Také klienti Fio a Raiffeisenbank už můžou platit iPhonem. Naopak v ČSOB si ještě musí počkat.
Apple Pay spouštějí další dvě banky. Z velkých zbývá jediná

Fio banka a Raiffeisenbank dnes spustily službu Apple Pay pro iPhone nebo chytré hodinky Apple Watch. Se zpožděním tak plní přání mnoha klientů, kteří se na její start dlouho ptali.

Už v letos v únoru spustila Apple Pay první vlna tuzemských bank: Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank a J&T Banka. V červenci se k nim přidala UniCredit Bank. Službu podporují nejenom kartové asociace Mastercard a Visa, ale i stravenková společnost Edenred nebo platební aplikace Revolut, Twisto a Monese.

Všechny čtyři v Česku dostupné služby pro přímé platby mobilem nebo hodinkami nabízejí Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta Money Bank a mBank. Kromě Apple Pay totiž už dřív spustily Google Pay, umožňující přímé platby telefony s operačním systém Android, a také služby Garmin Pay a Fitbit Pay pro chytré hodinky.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Zkompletovat čtyřlístek chce do konce roku i Air Bank, která zatím nabízí Apple Pay a vlastní aplikaci pro systém Android. Chystá se spustit Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay.

Ve Fio bance mohli zatím platit mobilem jenom lidé s přístroji, které mají operační systém Android – od dubna Fio umí Google Pay.

„Placení mobilem jsme umožnili části našich klientů před necelým půl rokem, nyní přichází řada i na klienty s iPhonem. Ti tak nyní mohou nechat svou klasickou plastovou kartu doma a vyrazit do města třeba jen s mobilem v kapse. Platit s Apple Pay je jednoduché a věříme, že ho naši klienti budou hojně využívat,“ říká obchodní ředitel Jan Bláha.

Raiffeisenbank spustila vlastní aplikaci RaiPay pro Android teprve letos v září. „Dlouhodobě usilujeme o to, aby naši klienti měli své finance pohodlně k dispozici, v bezpečí a pod maximální kontrolou. Velmi nás proto těší, že si nyní mohou své platební karty od Mastercard přidat ke službě Apple Pay,” říká mluvčí Petra Kopecká.

Fio ani Raiffeisenbank v Apple Pay nepodporují karty Visa, podobně je zatím nezařadila ani UniCredit. Do aplikace tedy lze zadat jenom karty Mastercard, v případě Fio ještě karty Maestro.

Ještě tři do konce roku?

Během podzimu chce Apple Pay spustit ČSOB, která je jednou ze dvou největších bank v Česku. Ta zatím nepodporuje ani jednu ze zmíněných služeb, nicméně už od roku 2016 nabízí vlastní aplikaci NaNákupy pro systém Android. Během podzimu chce přidat i Google Pay a Garmin Pay. ČSOB zatím neumí ani okamžité platby – další z velkých inovací letošního roku.

Ještě do konce roku chtějí Apple Pay spustit i Banka Creditas (zatím nabízí Google a Garmin Pay) a Equa bank (nabízí Google Pay). 

Token místo karty

Služba Apple Pay podporuje bezkontaktní platby v obchodech přiložením iPhonu nebo Apple Watch k platebnímu terminálu. Dalšími možnostmi využití jsou například platby na internetu nebo v aplikacích.

Dáme karty?

Naštvalo vás, jakým kurzem banka přepočetla platby kartou během dovolené? Při další cestě do ciziny už je čas vyzkoušet kartu Revolut. Otestovali jsme, jak funguje.

Nejlevnější směnárna. Karty Revolut už se nebojte


Nastal Den PSD2. O tom, co všechno se má změnit, jsme na webu Peníze.cz psali s předstihem, někdy i jako první. Teď ještě přinášíme přehledné shrnutí na jednom místě s odkazy na podrobnější texty.

Změny při platbě kartou a v internetbankingu jsou tu. Projděte si přehled


Na dovolené v cizině se vyhýbáte pochybným směnárnám a platíte kartou vaší banky. Přesto po návratu zjistíte, že vám napočítala o dost víc, než píše v kurzovním lístku. Může za to „služba“ Dynamic Currency Conversion.

Dynamický zloděj. Pozor na trik při platbě kartou

Do aplikace Wallet v iPhonu je třeba nahrát platební kartu, hned poté lze mobilem platit. Služba nepracuje s reálným číslem platební karty, ale pouze s jeho digitální verzí, která je unikátní pro každé dané mobilní zařízení. K předání čísla karty obchodníkovi proto nedochází.

„K výhodám Apple Pay patří rychlost, pohodlí i bezpečnost transakcí, kterou zajišťuje tokenizační technologie společnosti Mastercard umožňující spolehlivé propojení mobilního zařízení s platební kartou,“ říká Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Placení mobilem zabere podobně jako bezkontaktní platba kartou jenom pár sekund. Stačí přiblížit telefon nebo chytré hodinky Apple a ověřit platbu otiskem prstu, PINem nebo pomocí Face ID. Mobilem lze také vybírat z bankomatů, které podporují bezkontaktní výběry.

„Již téměř třetina Čechů využívá možnost placení mobilním telefonem. K tomuto růstu velkou měrou přispěly platební služby globálních firem v čele s Apple Pay, které jsme pomáhali do České republiky přivést,“ dodává Slouka.

Apple Pay lze využít na zařízeních iPhone SE, iPhone 6 a novějších a Apple Watch. Nahrát do ní lze debetní i kreditní karty.

Už nás sledujete? 

I tuhle aktualitu jsme přinesli pár minut po startu služby. Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services