Vyšší daň neznamená víc úniků. Studie zkoumá, kdo platí ochotněji

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 9. 2019 | 1 komentář

Ve státech s vysokým daňovým zatížením jsou lidé obecně ochotnější platit daně než v jiných zemích. To je jeden ze zajímavých závěrů studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která se zaměřila na to, co nutí lidi a firmy platit daně.

Studie hodnotí různé faktory, které vedou k „dobrovolnému“ plnění daňových povinností. Pokud jde o placení daní navzdory jejich vyššímu poměru k hrubému domácímu produktu, můžou za tím být například ochota občanů přispívat na fungující veřejné služby, důvěra v efektivní vládu či samosprávu, účinné vymáhání ze strany státu nebo obecně vyšší morálka v některých zemích.

Podělte se

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Až na dvojnásobek chce ministerstvo spravedlnosti zvýšit soudní poplatky. Cílem je „dorovnat růst životní úrovně“ od roku 2011 a současně motivovat lidi, aby se tolik nesoudili – hlavně ne o malé částky.

Zdraží soudy o peníze i rozvody. Poplatky mají prudce stoupnout

Analýza zkoumá i vliv věku, vzdělání, pohlaví, náboženství nebo význam důvěry ve státní instituce. Některé výsledky potvrzují očekávání, například že lidé s vysokoškolským vzděláním si většinou lépe uvědomují význam daní, tedy – v ideálním případě – jejich provázanost s fungující veřejnou správou.

Ženy mají obecně vyšší daňovou morálku než muži, ukázal průzkum – opačně je to ale v Africe. Výsledky také ukazují, že starší lidé už nezkoušejí tolik podvádět jako mladší. Líp platí daně i lidé, kteří v dané zemi žijí, v porovnání s cizinci.

Pozitivní vliv má obecně i náboženství, podobně jako víra v demokracii jako nejlepší systém vlády. Výrazně ochotněji platí daně lidé, kteří věří, že žijí v meritokratické společnosti, tedy že funkce a odměny jsou rozdávány hlavně podle schopností.

Analýza zkoumá i regionální rozdíly. Nejvyšší daňová morálka je podle ní v členských státech OECD a v Latinské Americe, nižší v Africe a východní Evropě. Velké rozdíly jsou ale i uvnitř regionů.

Kompletní analýza je na webu OECD.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services