Příspěvek na Apple Watch, dentální hygienu, očkování i rovnátka. Boj o klienty sílí

Zdravotní pojišťovny přitvrdily boj o klienty a nabízejí atraktivní benefity. Čas na přestup je do konce září.
Příspěvek na Apple Watch, dentální hygienu, očkování i rovnátka. Boj o klienty sílí

Jestli nejste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou, neváhejte a přehlaste se do konce září. Jedině tak můžete stihnout přestup k 1. lednu 2020. Každý smí změnit pojišťovnu jednou za dvanáct měsíců, a to buď právě k 1. lednu, nebo k 1. červenci – vždycky aspoň s tříměsíčním předstihem.

Samotná změna je snadná. Stačí vyplnit formulář v nové zdravotní pojišťovně – tedy tam, kam se chcete přehlásit. A ona zařídí všechno za vás, ušetří vás tedy i návštěvy v dosavadní pojišťovně. Nezapomeňte pak ale změnu nahlásit u zaměstnavatele. OSVČ navíc musí ještě podat u dosavadní pojišťovny Přehled o příjmech a výdajích.

V současné době působí v Česku sedm zdravotních pojišťoven. Dostávají peníze ze zdravotního pojištění, které každý občan musí povinně odvádět státu (za některé skupiny obyvatel platí pojistné stát). Stát rozděluje vybrané pojistné podle toho, kolik mají jednotlivé pojišťovny klientů a jaká je jejich struktura.

Každý rok se pro změnu rozhodnou tisíce lidí. A pojišťovny se snaží, aby zaujaly i klienty, kteří jsou u té dosavadní docela spokojeni.

Zabodujete darováním krve i prevencí

„Příspěvky nemají horní limit, takže jsme vloni například přispěli jednomu klientovi i přes 9000 korun na rovnátka,“ říká mluvčí Jiří Sochor o jednom z bonusových programů Oborové zdravotní pojišťovny (OZP), která má aktuálně 732,6 tisíc klientů. Pojišťovna teď láká nové klienty také tím, že jim přispěje dva tisíce korun na dentální hygienu. Nebo nabízí tisíc korun na očkování.

Anketa

Využíváte bonusy od zdravotní pojišťovny?

Nově OZP zavádí příspěvek na hodinky Apple Watch, které zaznamenávají EKG. Pojišťovna pak tento záznam zadarmo vyhodnotí atestovaným kardiologem. „Od spuštění tohoto systému letos v červnu jsme už pěti klientům doporučili urychleně vyhledat kardiologa,“ říká Sochor. Výše příspěvku se může individuálně lišit, někteří lidé ale dosáhnou řádově na tisíce korun. Model hodinek, který umí měřit EKG, přitom stojí 12,5 tisíce korun. K tomu navíc pojišťovna garantuje slevu pět až sedm procent hned při jejich nákupu.

OZP v rámci svého bonusového programu hodnotí klienty pomocí bodů. Například když darujete krev, získáte tisíc bodů. Ty vám pak pojišťovna promění na peněžitý příspěvek 1500 korun. A třeba preventivní prohlídka u zubaře přinese šedesát bodů – mluvčí ale dodává, že od příštího roku je bude OZP odměňovat lépe. Body si přitom klienti můžou mezi sebou darovat.

Nezapomněli jste si říct o bonusy?

Všeobecná zdravotní pojišťovna, největší v Česku, loni získala 27,5 tisíce nových klientů, celkem jich má 5,954 milionu. „Zatímco loni jsme klientům vyplatili na příspěvcích 438 milionů korun, letos je ve fondu prevence, ze kterého se benefity vyplácejí, připraveno 735 milionů,” upřesňuje mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Každý klient, který projevil zájem o nějaký příspěvek, čerpal v průměru 848 korun. Dosáhnout lze až na částky v řádech tisíců. V marketingové kampani se VZP dokonce chlubí čtyřčlennou rodinou, která na benefitech získala přes dvacet tisíc korun za rok. Jenže ne každý klient to ví. Z téměř šesti milionu klientů loni čerpalo výhody jenom asi 600 tisíc z nich.

Přitom třeba na vybraném onkologickém pracovišti si můžete nechat udělat preventivní vyšetření a VZP vám proplatí 3000 korun. Od června proplácí očkování proti spalničkám, od září nově přispěje 2000 korun onkologicky nemocným pacientům na paruku. „Začali jsem také přispívat 10 000 korun na nízkobílkovinnou dietu,“ dodává Sršeň.

Kolik teď přisype

Letošní novinky se zdaleka netýkají jenom brýlí. Skončí třeba i příspěvky na paruky a sedačky do vany, naopak víc peněz dostanou vozíčkáři či diabetici.

Na co už zdravotní pojišťovna nepřispěje a co proplatí nově? Přehled změn


Zřejmě nejznámější změnou je zrušení příspěvku na brýle pro lidi nad 15 let věku. Projděte si podrobnosti k této srpnové novince. 

Změny v proplácení brýlí. Na co teď přispěje zdravotní pojišťovna

Podobně se snaží všechny pojišťovny bez výjimky, na několikatisícové příspěvky lze dosáhnout téměř všude. Záleží jenom na tom, zda patříte do skupiny klientů, kterou daná pojišťovna nejvíc podporuje. Některá se víc zaměřuje na onkologické pacienty, jiná třeba na kuřáky, co se snaží přestat kouřit.

Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra slibuje pravidelným dárcům krve příspěvek 5000 korun na lázeňskou rehabilitační péči. Garantuje lékaře na telefonu, s nímž můžete bezplatně konzultovat své potíže.

Tisíce pro matky i děti

Štědré jsou pojišťovny i k těhotným či ženám po porodu. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispěje nastávajícím maminkám až 2,5 tisíce korun. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda dokonce v rámci programu pro maminky nabízí až 6600 korun.

„Také se dlouhodobě snažíme podpořit pojištěnce trpící celiakií nebo fenylketonurií, pro které máme k dispozici příspěvek do výše 4000 korun na úhradu nákladů spojených s dietním stravováním,” připomíná Petr Kvapil, asistent ředitelky Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

Další hýčkanou skupinou jsou děti. U Vojenské zdravotní pojišťovny může celková výše čerpaných příspěvků pro děti dosáhnout až 4000 korun. A třeba zdravotní pojišťovna RBP (do loňského roku působící pod názvem Revírní bratrská pokladna) proplácí přímořské ozdravné pobyty pro děti astmatiky, alergiky a děti s dermatózami až do výše deseti tisíc korun.

RBP má celkem 430 tisíc klientů, nabízí jim i příspěvky na očkování proti HPV viru do výše 4000 korun, dárcům krve či kostní dřeně slibuje příspěvky do 6000 korun.

Petra Jaroměřská

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2019 20:56, x

A nejaky smysluplny prehled by nebyl? Takto je ten clanek uplne zbytecny.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2019 16:50, Tomáš Smolík

Zbytečná to instituce, stejně nám to strnou z platu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services