Stoupne limit pro přivýdělek, školkovné i bonus na dítě

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 19. 11. 2020 | 13 komentářů
Zvýšení minimální mzdy má vedle samotných výdělků přímý dopad i na některé další limity. Které se od ledna změní?
Stoupne limit pro přivýdělek, školkovné i bonus na dítě

Zdroj: Shutterstock

Za minimální mzdu pracují v Česku něco málo přes čtyři procenta zaměstnanců. Její další zvýšení, které v tomto týdnu schválila vláda, se přesto dotkne mnohem víc lidí.

Minimální mzda pro rok 2021 stoupne na 15 200 korun za měsíc (při pracovní době 40 hodin týdně), což je o 600 korun víc než v roce 2020. V hodinovém vyjádření stoupne na 90,50 Kč z dřívějších 87,20 Kč.

Současně s růstem minimální mzdy roste i takzvaná zaručená mzda, tedy základ pro další profese. Je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi úrovní.

Zvýšení zaručené mzdy v roce 2021 jsme podrobně popsali v samostatném přehledu. Například pro „popeláře“ stoupne minimum na 16 800 Kč, pro pokladní na 18 500 Kč a pro řidiče autobusů na 22 600 Kč.

Od státem stanovené minimální mzdy se však odvíjejí i některé další limity, které s odměnou za práci přímo nesouvisejí. Právě na tyto dopady se podrobněji podíváme v dnešním článku.

Přivýdělek uchazeče o zaměstnání

Uchazeč o zaměstnání, který je v evidenci úřadu práce, si může legálně vydělat maximálně polovinu minimální mzdy. Limit pro takzvané nekolidující zaměstnání tedy pro rok 2021 stoupne na 7600 Kč měsíčně (v roce 2020 dosahoval 7300 Kč).

Základní pravidla se nemění. Podmínkou pro takový přivýdělek zůstává, že uchazeč nepobírá podporu v nezaměstnanosti – současně s ní si totiž nelze legálně vydělat ani korunu. Nekolidující zaměstnání proto většinou přichází ke slovu až po vyčerpání podpory.

Proč by měl pracující člověk dál zůstávat v oficiální evidenci uchazečů? Pomineme-li zájem, aby mu úřad práce zprostředkoval lepší zaměstnání, je hlavní výhodou to, že za uchazeče platí zdravotní pojištění stát.

Uchazeč si může přivydělávat formou pracovní smlouvy (pracovního poměru) nebo dohody o pracovní činnosti, nikoliv už prostřednictvím dohody o provedení práce.

Kam se dostanete?

Zvýšení minimální mzdy se netýká jenom nejhůř placených zaměstnanců. Pro většinu lidí je základem takzvaná zaručená mzda. I ona od ledna 2021 stoupne.

I vám musí dát víc. Projděte si, co změní růst minimální mzdy

Školkovné

„Sleva za umístění dítěte“ umožňuje jednomu z rodičů odečíst si z daní výdaje, které v příslušném kalendářním roce prokazatelně vynaložil za mateřskou školu nebo obdobné zařízení péče o děti předškolního věku.

Sleva, zkráceně nazývaná školkovné, může za celý kalendářní rok dosáhnout maximálně částky měsíční minimální mzdy. Od daní za rok 2020 si tak lze odečíst až 14 600 Kč, zatímco od daní za rok 2021 to bude až 15 200 Kč.

Z daní si však můžete odečíst jenom reálné výdaje, jejich skutečnou výši musí potvrdit provozovatel školky. Zmíněný limit tedy není paušálem, na který má automaticky nárok každý rodič. Ani na těchto pravidlech se kromě vyššího limitu nic nemění.

Daňový bonus u slevy na dítě

Zatímco běžné slevy (na poplatníka, manželku, studenta a podobně) můžete odečíst od daně jenom do výše vypočtené daňové povinnosti, u takzvaného zvýhodnění na vyživované dítě lze využít i daňový bonus.

Jde o situaci, když se po odečtení slevy dostanete „do minusu“ – nárok na daňové zvýhodnění je vyšší než původně vypočtená daňová povinnost. Vzniklý rozdíl se stává bonusem. Díky němu nejenže státu nezaplatíte žádné daně, ale ještě od něj něco získáte.

Daňový bonus může uplatnit jenom ten, kdo vydělá šestinásobek měsíční minimální mzdy – u příjmů za rok 2020 je to tedy 87 600 Kč, pro rok 2021 se spodní hranice zvýší na 91 200 Kč.

Maximálně můžete dostat 60 300 korun, minimálně stovku. Tahle hranice se pro rok 2021 nezvyšuje – je v zákoně pevně daná, nemění se úměrně růstu minimální mzdy.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Osoby bez zdanitelných příjmů

Takzvané osoby bez zdanitelných příjmů musí platit zálohu na zdravotní pojištění jako 13,5 % z částky minimální mzdy. Pro rok 2021 se záloha zvyšuje na 2052 Kč, zatímco v roce 2020 to bylo 1971 Kč.

Jde o osoby, které nemají žádný zdanitelný příjem (ze zaměstnání nebo podnikání), ale současně nepatří do kategorie, za níž platí zdravotní pojištění stát. Patří sem hlavně:

  • student starší 26 let,
  • student školy, která není ministerstvem uznána jako soustavná příprava na budoucí povolání (některé jazykové školy, většina škol v cizině apod.),
  • žena v domácnosti, která nepečuje celodenně osobně a řádně o dítě do sedmi let nebo o dvě děti do patnácti let (jestliže nepobírá žádný důchod nebo není v evidenci uchazečů o zaměstnání),
  • člověk, který má jenom příjmy nepodléhající dani z příjmů – například na základě dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně, nebo na dohody o pracovní činnosti s příjmem nedosahujícím v kalendářním měsíci výše 3 000 Kč (od roku 2021 se hranice u DPČ zvyšuje na 3500 Kč),
  • člověk, který má jenom příjmy z kapitálového majetku, z nájmu nebo takzvané ostatní příjmy (např. z příležitostných činností, z příležitostného nájmu movitých věcí, z převodu nemovité věci apod.),
  • nezaměstnaný, který není v evidenci úřadu práce,
  • student, který po ukončení školy nenastoupí ihned po prázdninách do zaměstnání nebo nezačne podnikat.

Zdanění důchodu

Důchody jsou v zásadě osvobozeny od daně z příjmů. Danit se musí jenom v případě, že roční příjem ze všech přijatých důchodů (vedle starobního může jít třeba o invalidní) přesahuje 36násobek minimální měsíční mzdy. 

V roce 2021 tak budou od daně osvobozeny důchody do roční výše 547 200 Kč (v průměru 45 600 Kč měsíčně), zatímco v roce 2020 to bylo 525 600 Kč.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2020 20:11, Tomáš

Citace - PAVEL VÁNĚ / 19.11.2020 08:23

PROČ S NEZVEDNE nezdanitelná ČÁSTKA 10000,- PRO LIDI, KTEŘÍ PRACOJÍ NA DOHODU(o provedení práce) TAKÉ O NĚJAKOU ČÁSTKU?


Proč by neměli platit daně? To jako mají všechno táhnout ti ostatní?

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 11. 2020 8:59

Dohodáři bývají:
a) flákači
b) ojebávači daní
c) důchodci na přilepšenou.
Kvůli bodu c dělat změny, to není třeba.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

20. 12. 2020 | Renata Lichtenegerová | 15 komentářů

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

Stravenky vydané před začátkem října je potřeba využít do konce letošního roku. Kvůli zavřeným restauracím a dalším koronavirovým omezením s nimi nejspíš častěji zamíříte do obchodů.... celý článek

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

18. 11. 2020 | Martin Kovalčík | 76 komentářů

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Analýza porovnává všech 38 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

I vám musí dát víc. Projděte si, co změní růst minimální mzdy

18. 11. 2020 | Petr Kučera | 20 komentářů

I vám musí dát víc. Projděte si, co změní růst minimální mzdy

Zvýšení minimální mzdy se netýká jenom nejhůř placených zaměstnanců. Pro většinu lidí je základem takzvaná zaručená mzda. Také ona od ledna 2021 stoupne.

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Partners Financial Services