Stát spustil kontroly penzijka. Předčasný výběr mu neunikne

Každý rok předčasně ukončí smlouvu o penzijním spoření tisíce Čechů. Finanční úřady pohlídají, aby všechno dodanily.
Stát spustil kontroly penzijka. Předčasný výběr mu neunikne

Paní Jaroslava loni zrušila své penzijní připojištění. Dostala se do situace, kdy potřebovala hotovost, a vybrat naspořené peníze pro ni bylo jediné řešení. Penzijní společnost jí po dvou měsících vyplatila takzvané odbytné, tedy veškeré naspořené prostředky. Kvůli předčasnému zrušení smlouvy přišla o státní příspěvky. A z výnosů jí penzijní společnost strhla patnáctiprocentní daň z příjmu.

„Po několika týdnech mi telefonovali z finančního úřadu, že bych měla ještě podat dodatečné daňové přiznání. Naspořené peníze jsem totiž uplatňovala jako daňově uznatelné, tak bych je prý měla dodanit. Divila jsem se, jak to tak rychle zjistili,“ popisuje Jaroslava.

Každý rok předčasně ukončí smlouvu o penzijním připojištění tisíce Čechů. Jde o lidi, kteří nesplní podmínku spořit si aspoň do šedesáti let věku nebo aspoň šedesát měsíců (u těch, kteří si smlouvu sjednali později). Právě o ně se teď zajímají finanční úřady.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Pokud si totiž klienti penzijních společností snižovali základ daně díky zaplaceným příspěvkům na penzijní spoření, musí teď podat daňové přiznání a platby zpětně zdanit za posledních deset let (podle pravidel v roce, kdy k vybrání peněz došlo). Ne každý to ale dělá.

„V roce 2018 jsme takto zkontrolovali 1089 subjektů a fiskální přínos byl 5,9 milionu korun. Průměrně tedy loni každý poplatník musel dodanit zhruba 5400 korun,“ upřesňuje Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. Finanční správa oslovuje bývalé klienty penzijních společností písemnou výzvou.

Data za předchozí roky úřad nemá. „Kontrolní akce třetí pilíř byla spuštěna od roku 2018. Údaje z předchozích let tedy nejsou k dispozici,“ říká Heřtus.

Údaje o tom, kdo ukončil předčasně smlouvu o doplňkovém penzijním spoření nebo o penzijním připojištění, si finanční správa zjistí z informačního systému Státního dozoru nad penzijními fondy, který spravuje ministerstvo financí. Do něj musí penzijní společnosti hlásit informace o všech změnách. Ze svých dat pak finanční úřad porovná, zda si člověk snižoval základ daně o platby na penzijní připojištění.

„Pokud poplatníkovi jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem, penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření zaniklo bez nároku na penzi, jednorázové vyrovnání nebo jednorázové plnění z penzijního pojištění a současně mu bylo vyplaceno odbytné nebo jiné plnění související se zánikem penzijního pojištění, nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká,“ vysvětluje Heřtus.

Připraveni?

Jak posílit takzvaný třetí pilíř a motivovat lidi, aby si víc spořili nad rámec státního důchodu? A kde najít zdroje na výplatu penzí v budoucnu? O tom se dočtete v rozhovoru s Danuší Nerudovou, předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody.

Spoření na penzi má být pro všechny. Ve hře je státní fond i progresivní daň


Od roku 2016 lze ušetřit na daních. Pravidelnou výplatu penze, která takovou úlevu nabízí, přesto volí málo lidí.

Jak vybrat úspory na důchod? Kdo se nepřidá ke stádu, ušetří tisíce


Mají nejnižší výnos, ale je o ně největší zájem. V konzervativních penzijních fondech jsou přibližně tři pětiny všech peněz uložených do takzvaných účastnických fondů. Lidé s nimi přitom tratí.

Horší než penzijní připojištění. Proč většina lidí v nových fondech nevydělává?

Částky, o které si člověk v předchozích deseti letech snížil základ daně díky penzijku, se při předčasném ukončením smlouvy stávají jeho příjmem podle paragrafu 10 zákona o daních z příjmu, a to ve zdaňovacím období, ve kterém k tomuto zániku došlo. Takovou částku tedy musí dodanit formou daňového přiznání. I kdyby spořil déle než deset let a pokaždé si snižoval základ daně, povinnost dodanění se týká maximálně deseti let.

Aktuálně si na penzi se státním příspěvkem spoří 4,45 milionů Čechů, ať už ve starém systému penzijního připojištění, nebo v novém doplňkovém penzijním spoření. Data Asociace penzijních společností ukazují, že loni ukončilo smlouvu 218 649 lidí – drtivá většina z nich ale „řádně“, tedy splnila podmínky a dostala z fondu naspořené peníze buď jednorázově, nebo formou pravidelné měsíční penze. Kolik ze zmíněného počtu smluv lidé skončili předčasně, asociace nesleduje.

Představu si ale uděláme třeba ze statistiky Penzijní společnosti České spořitelny, jedné z největších na trhu. Penzijní připojištění v ní ke konci loňského roku mělo 620 tisíc lidí. „Během loňského roku ukončilo smlouvu přibližně 40 tisíc klientů, přičemž třetina z nich předčasně,“ říká mluvčí Lukáš Kropík. U penzijní společnosti ze skupiny Komerční banky loni předčasně ukončilo spoření 5690 lidí.

Všem bylo vyplaceno odbytné stejně jako paní Jaroslavě. Dostali tedy zpět naspořené prostředky bez státní podpory. A z výnosů z vkladů i z příspěvků zaměstnavatele, pokud je dostávali, jim rovnou byla stržena patnáctiprocentní daň z příjmu.

Petra Jaroměřská

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2019 6:49, David

Jj, 5000 na penzijku ohlidaj, ale fiktivni reklama za 270 mil jim nejak proklouzla

+254
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2019 9:10, jan

Je vidět,jak je český národ vyč...

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services