Daň z nemovitostí 2014. Jak, kde a dokdy zaplatit. Termín se blíží!

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 6. 5. 2014 | 1 komentář
Vlastníte nemovitost? Nezapomeňte zaplatit daň. Finanční správa už začala rozesílat složenky – ve schránce byste ji měli najít nejpozději 25. května. Na zaplacení daně z nemovitých věcí je letos čas do druhého června. Jak postupovat, na co dávat pozor a co by vás mohlo zmást? Všechno důležité se dozvíte v přehledu na Peníze.cz.
Daň z nemovitostí 2014. Jak, kde a dokdy zaplatit. Termín se blíží!

Přiznání k dani z nemovitých věcí se letos (jako každoročně) podávalo do konce ledna. Finančnímu úřadu ho musel odevzdat každý, kdo si v roce 2013 koupil nemovitost, případně ji dostal darem.  A také ten, kdo si pořídil nemovitost už dřív, ale v loňském roce „měnil na nemovitosti skutečnosti, které jsou pro vyměření daně rozhodující“ – kupříkladu když se z dřívějšího pole stala stavební parcela nebo pokud jste přistavovali a změnila se tak výměra nemovitosti.

Jestli jste v roce 2013 nepřistavovali, nic zásadního se neměnilo a přiznání k dani z nemovitosti jste podali už v některém z předešlých let, nemuseli jste v lednu nic řešit.

Pokuty & sankce

Když se s platbou daně trošku opozdíte, berní úředníci přimhouří oči. Úrok z prodlení začíná nabíhat až od pátého pracovního dne prodlení, čili letos od 6. června. Nyní dělá 14,05 procenta z výše daně za rok. (Penále je tvořeno aktuálně platnou repo sazbou České národní banky navýšenou o 14 procent, roční sazba se rozpočítá na dny.) Když penále nedosáhne aspoň dvou stovek, odpustí vám ho.

Dokdy daň z nemovitosti zaplatit

Teď ovšem majitele nemovitostí, nové i starší, čeká povinnost, která platí pro všechny stejně, bez ohledu na to, kdo daňové přiznání podával letos a kdo už si to „odbyl“ dřív: je třeba daň z nemovitých věcí zaplatit. Čas na to máte do druhého června. (Nejbližší pracovní den po obvyklém 31. květnu, který ale letos vychází na sobotu.) Neznamená to ovšem peníze do stanoveného data pouze odeslat, finanční úřad už je od vás musí mít – za den platby se považuje den, kdy jsou peníze připsány na účet finančního úřadu. Zejména když využíváte platbu složenkou, je třeba počítat s určitou rezervou.

Výjimka platí pouze pro chovatele ryb (čímž se přirozeně nemyslí akvaristé) a „provozovatele zemědělské výroby“ – ti mají na zaplacení daně z nemovitých věcí čas až do konce srpna.

Roli při placení daně hraje také její výše. „Nepřesáhne-li výše daně z nemovitých věcí částku 5000 korun, je v uvedené lhůtě splatná celá daň najednou. Je-li daň vyšší než 5000 korun, je splatná ve dvou splátkách, avšak poplatník ji může v uvedeném termínu zaplatit i najednou,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy ČR Petra Petlachová. Když se rozhodnete si splátku rozpůlit, je třeba druhou část uhradit do konce listopadu.

Kolik na dani z nemovitosti zaplatíte

Pro výpočet daně z nemovitosti platí vcelku složitý vzoreček. Výši daně ovlivňuje výměra pozemku, jeho druh (zda jde o zahradu nebo třeba hospodářský les), průměrná cena pozemku na metr čtvereční, zastavěná plocha, druh stavby (obytný dům, byt nebo třeba stavba určená k podnikatelské činnosti v zemědělství), počet nadzemních podlaží, počet obyvatel v obci (respektive základní koeficient platný pro vaši obec) a místní koeficient – který od roku 2007 každoročně určuje vaše radnice. Zjednodušeně řečeno pak platí, že když vynásobíte sazbu daně výměrou nemovitosti, koeficientem platným pro „její“ obec a místním koeficientem, k výsledku dojdete.

Počty už ale naštěstí máte za sebou – museli jste se s nimi popasovat v daňovém přiznání. Pak už vám každoročně finanční úřad zašle složenku, na které výši vyměřené daně najdete. „V zájmu zajištění plynulého placení v pokladnách budou složenky rozesílány v pořadí nezávislém na místní působnosti finančních úřadů. Proto je třeba počítat s tím, že v jednotlivých lokalitách neobdrží všichni poplatníci složenky současně, ale budou postupně v průběhu dubna a května rozesílány tak, aby poslední z nich poplatníci obdrželi nejpozději do 25. května,“ uvádí mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Vaše číslo na finančák

Čísla bankovních účtů pro placení daně z nemovitých věcí

Praha 7755-77628031/0710 

Středočeský kraj 7755-77628111/0710

Jihočeský kraj 7755-77627231/0710

Plzeňský kraj 7755-77627311/0710

Karlovarský kraj 7755-77629341/0710

Ústecký kraj 7755-77621411/0710

Liberecký kraj 7755-77628461/0710

Královéhradecký kraj 7755-77626511/0710

Pardubický kraj 7755-77622561/0710

Kraj Vysočina 7755-67626681/0710

Jihomoravský kraj 7755-77628621/0710

Olomoucký kraj 7755-47623811/0710

Moravskoslezský kraj 7755-77621761/0710

Zlínský kraj 7755-47620661/0710

Jak a kde daň zaplatit

Daň z nemovitostí je možné zaplatit jednoduše složenkou, která vám přijde z finančního úřadu. Další variantou je platba bankovním převodem nebo platba v hotovosti přímo na pokladně příslušného územního pracoviště finančního úřadu – jeho název a adresu najdete na složence.

„Na každé složence je uveden název a číslo bankovního účtu místně příslušného finančního úřadu, na který je nutno daň zaplatit. Na oddělitelné části složenky (nikoliv na složence samotné) je uvedena celková výše daně z nemovitých věcí na rok 2014, splatná příslušnému finančnímu úřadu, a také výše případného přeplatku nebo nedoplatku na dani z nemovitých věcí,“ říká mluvčí Finanční správy.

Celkovou hrazenou částku musíte na složence vyplnit sami – k samotné výši daně (respektive její první splátky) je třeba připočíst případný daňový nedoplatek nebo příslušenství daně (čili například penále nebo úroky z prodlení), pokud vám nějaké vzniklo.

Pokud se rozhodnete pro platbu bankovním převodem, zadejte stejné údaje (číslo účtu, variabilní symbol atd.), jako jsou uvedené na složence – s jediným rozdílem: konstantní symbol pro platbu bankovním převodem je 1148, při platbě složenkou 1149.

Čísla účtů jednotlivých finančních úřadů pro placení daně z nemovitých věcí vidíte v boxu vpravo.

Anketa

Máte nemovitost?

Co když máte nemovitostí víc

Komplikovanější je situace v případě, že vlastníte nemovitostí víc – zvlášť, když se nacházejí v různých krajích. Finanční úředníci se ovšem snaží vám vše ulehčit. Za všechny nemovité věci, které leží na území jednoho kraje, případně hlavního města Prahy, se vám daň z nemovitostí slučuje do jedné položky, a tudíž i jedné složenky, jedné platby.

„Má-li poplatník daně nemovitosti, které se nacházejí v Česku na území dvou nebo více krajů (tj. v obvodech místní působnosti dvou nebo více finančních úřadů), obdrží od finanční správy jednu obálku, ve které budou vloženy jednotlivé složenky pro placení daně za všechny příslušné finanční úřady,“ dodává Petra Petlachová z Finanční správy ČR.

Co když složenku nedostanete

Jak bylo řečeno výš, složenka by vám měla do schránky dorazit do 25. května. Pokud ji k tomuto termínu nedostanete, uděláte nejlíp, když se obrátíte – telefonicky nebo osobně - přímo na svůj místně příslušný finanční úřad. Podle Finanční správy totiž nezřídka dojde k tomu, že poplatník daně zapomene úřadu ohlásit změnu bydliště nebo třeba nové příjmení po svatbě. A složenka se pak nedoručená vrátí zpátky odesilateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodáváte nemovitost? Poradíme, jak na daň

22. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Prodáváte nemovitost? Poradíme, jak na daň

Smlouva je podepsaná, peníze na účtu, vklad do katastru hotov… Právě jste prodali nemovitost. Gratulujeme. Nezapomeňte ale samou radostí na poslední povinnost: zaplatit daň. Od letoška... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

„Hypotéku kryjte pojistkou.“ Když bylo nejhůř, plnění zkrouhli na polovic!

6. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

„Hypotéku kryjte pojistkou.“ Když bylo nejhůř, plnění zkrouhli na polovic!

Chce banka, abyste kvůli hypotéce uzavřeli životní pojistku, která vám bude krýt záda, když náhle nebudete schopní splácet? Přinášíme zkušenost matky dvou dětí, jejíž manžel spáchal... celý článek

Krádež domu v katastru nemovitostí: Víte, jak si uchránit střechu nad hlavou?

1. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Krádež domu v katastru nemovitostí: Víte, jak si uchránit střechu nad hlavou?

Po vašem domě se začnou procházet cizí lidé. Odmontují zámky, začnou vystěhovávat nábytek… Když je chcete vyhodit, dozvíte se, že „váš dům“ už není váš. V katastru nemovitostí byl přepsán... celý článek

Bez hypotéky!

26. 5. 2013 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Bez hypotéky!

No to víte, že jde stavět i bez hypotéky. A do základů zalijte betonem dědečka, aby byla stavba úspěšná.

Partners Financial Services