Ceny nemovitostí mohou klesnout. Tady jsou důvody

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 11. 2. 2022 | 137 komentářů
Dost možná přicházejí zásadní demografické změny, které mohou do budoucna výrazně proměnit vývoj na realitních trzích.
Ceny nemovitostí mohou klesnout. Tady jsou důvody

Zdroj: Shutterstock

Jak to bude dál s cenami nemovitostí? Nemám křišťálovou kouli, ale dovolím si trochu popustit uzdu své fantazii.

Na rok až dva vyschne poptávka

Ceny bytů loni vyletěly do stratosféry, protože se na trh navalilo hejno investorů kupujících cokoliv, aby ochránili úspory před inflací. A všichni samozřejmě chtěli ještě chytit hypotéku s nízkým úrokem.

Tenhle boom je ale u konce. Úroky u nově nabízených hypoték už se pohybují kolem čtyř až pěti procent a brzy stoupnou nad pět. Myslím, že to na nějaký čas zmrazí poptávku po nemovitostech. Spousta lidí si koupi rozmyslí a rozhodne se počkat.

To by mělo přinejmenším stabilizovat realitní trh, kde až dosud panoval převis poptávky nad nabídkou. Jinými slovy: ceny by neměly dál růst.

A může se naopak stát, že se část lidí začne bát propadu cen, bude chtít nemovitost včas prodat – a přitom už pro ně nebudou kupci. Takže najednou bude na trhu více prodávajících než kupujících a ceny klesnou dolů.

O autorovi

Jan TraxlerZdroj: FINEZ

Jan Traxler je privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV.

Vůbec netvrdím, že to nastane. Ale stát se to klidně může. Dovedu si živě představit, že by takový scénář mohl srazit ceny bytů až o 30 procent dolů. Ono by to trhu jenom prospělo. Ale na druhou stranu: my Češi jsme ohledně nemovitostí tak konzervativní, že takový scénář si zatím málokdo připouští, takže zatím se žádná lavina výprodejů nekoná a s velkou pravděpodobností ani konat nebude.

Bude poptávka dál převyšovat nabídku?

Každopádně dá se očekávat, že efekt drahých hypoték (odkládání koupě) potrvá jeden až dva roky a pak se na trh zase vrátí kupci. Přinejmenším lidé, kteří budou potřebovat řešit bydlení. Znamená to ale, že ceny bytů zase dál porostou? Bude pak poptávka opět převyšovat nabídku?

Možná ano, možná ne. Vývoj se může výrazně lišit v různých lokalitách a regionech.

Kdykoliv někdo hodnotí, proč ceny bytů tak rostou, slýcháme stejnou odpověď: Nedostatečná výstavba, která nepokryje poptávku. Musíme stavět více nových bytů.

Skutečně? Myslím, že tohle platí – nebo spíše platilo – pro velká města v čele samozřejmě s Prahou a Brnem. Ale třeba zrovna konkrétně v Praze se teď chystá výstavba řady nových velkých rezidenčních projektů, takže s nabídkou nových bytů by za dva roky vůbec nemusel být problém.

Mnohem větší otazníky ale do budoucna visí na straně poptávky. Opravdu budeme potřebovat stavět desítky tisíc bytů ročně? Vždyť počet obyvatel České republiky v posledních deseti letech v průměru rostl o pouhých 21 tisíc obyvatel ročně, a to jen díky přistěhovalcům ze zahraničí, zejména ze Slovenska a Ukrajiny. Jinak se v Česku rodí zhruba stejně dětí jako tu lidí umírá, takže přirozený přírůstek obyvatel je nulový.

Roční přírůstek/úbytek počtu obyvatel. Zdroj: Český statistický úřad

Co když začíná éra dezurbanizace?

Převis poptávky po bydlení ve velkých městech nad nabídkou volných bytů je do značné míry způsoben urbanizací a suburbanizací – stěhováním lidí z venkova do měst a jejich okolí. Tenhle trend tu s námi byl přes sto let. Ale bude pokračovat? Bude se nadále více a více lidí stěhovat za prací do Prahy a do Brna? A kupovat si tam byt, popřípadě žít v pronájmu?

Co když naopak víc a víc lidí dojde k závěru, že mohou pracovat z domu a nemusí ani bydlet v dojezdové vzdálenosti? Co když budou radši žít s rodinou někde na Vysočině nebo třeba na Šumavě – a do Prahy jim bude stačit dojíždět jeden den v týdnu?

A co studenti? Budou nadále každý rok přicházet do studentských měst tisíce nováčků na koleje, po roce budou shánět pronájem a po pěti letech kupovat byt, protože už tam našli i práci? Nebo začnou v mnohem větší míře studovat na dálku a jen jednou za týden dojedou na otočku na univerzitu, potkat spolužáky a zajít na pivo?

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Prahu možná zachrání zahraniční turisté a velký rozmach Airbnb. Nebo se ani městský turistický ruch úplně nevrátí do doby předcovidové? Začnou do Prahy zase proudit davy Číňanů a Japonců na své pouti po největších památkách Evropy? Nebo se velká část z nich bude radši procházet po Karlově mostě bez davů lidí jen virtuálně – s nasazenými brýlemi v pohodlí svého obýváku?

Ceny nemusí vždy jen růst

Na žádnou z těch otázek neznám odpověď. A nezná ji nikdo. Snažím se jen říct, že demografické trendy, které zásadním způsobem ovlivňovaly vývoj na realitním trhu v uplynulých dekádách, nemusí vůbec pokračovat dál.

Každý týden čtu nějaký komentář k vývoji cen bytů: jak pořád rostou a na věky věků už jen porostou, rozhodně nikdy nebudou klesat, protože je tu přeci vysoká inflace, zdražují stavební materiály – a hlavně se staví málo nových bytů. Ano, to jsou všechno relevantní faktory, proč ceny nemovitostí tak výrazně stouply nahoru.

Ovšem co platilo loni a uplynulých 30 let, vůbec nemusí platit v následujících deseti letech. Mám dojem, že spoustě lidem úplně unikají zásadní fundamentální (demografické) změny, které se odehrávají na pozadí a mohou výrazně proměnit vývoj na realitních trzích. A nebo taky ne. Kdo ví.

Chtěl jsem vás jen podnítit k zamyšlení a nastínit i jiný hypotetický scénář. Věřte, že ceny nemovitostí nemusí vždy jen růst.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+252
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 137 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2022 9:13, Milan K.

Úvaha o obratu trendu a převaze prodávajích z obavy o pokles ceny by platila u akcií, ale ne u bytů. Pokud mám investiční byt a jeho cena přestane růst, nebudu se ho rychle zbavovat. Výnos z nájmu je stálý a tam lze spíše očekávat nárůst poptávky i ceny. V Praze pokles cen bytů o 30% opravdu nehrozí. Při jakémkoliv menším poklesu by stoupla poptávka od těch, kteří si už současné ceny nemohli dovolit a jsou vytlačování za město nebo do pronájmu. Takže tu je velká zadržená rezerva poptávajících.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2022 9:35, Donald Trump

Bohatí jako já si koupí vždycky co chtějí a chudí že na to nemají, to mě netrápí.

-100
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (137 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services