Co dělat, když končí dodavatel energie. Zaplatíte násobně víc

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 14. 10. 2021 05:20 aktualizováno 14. 10. 2021 16:30 | 23 komentářů
Krach skupiny Bohemia Energy je zatím největším, jaký Česko v tomto oboru zažilo. Týká se víc než 900 tisíc odběrných míst. Skončit mohou i někteří menší dodavatelé. Tady je návod pro spotřebitele v nouzi.
Co dělat, když končí dodavatel energie. Zaplatíte násobně víc

Zdroj: Shutterstock

Dozvím se, že můj dodavatel končí. Co mám udělat nejdřív?

Nepanikařte – o dodávku elektřiny ani plynu nepřijdete. O její nepřetržité trvání se automaticky postará takzvaný dodavatel poslední instance. To jsou tradiční velké společnosti – hlavní dodavatelé pro váš region, historicky provázaní s distributorem. Jejich seznam přinášíme o kousek níž. Dodavatelé poslední instance nastupují u společností skupiny Bohemia Energy v případě elektřiny od 14. října a v případě plynu od 17. října.

„Nemusíte nic dělat, nemusíte nikam volat nebo chodit na pobočky. Váš dodavatel poslední instance se ozve sám během několika dní,“ ujišťuje spotřebitele Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). „Dostanete od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou vám bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů,“ dodává.

Jenže: Tentokrát končí největší alternativní dodavatel. „Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky," říká Trávníček. I samotné společnosti připouštějí, že na rychlé kontaktování všech klientů nemají kapacitu, snaží se ji rychle posílit.

Jako odběratel každopádně nemusíte sami nic hlásit – i když se vám dodavatel poslední instance neozve do pěti dnů, o nic nepřijdete, žádná sankce nehrozí. Ani v případě, že jste s končícím dodavatelem měli smlouvu na dobu určitou – tedy se závazkem zůstat u něj po určenou dobu.

„Závazek s předmětem dodávky plynu a elektřiny mezi původním dodavatelem a zákazníkem zaniká zahájením dodávek dodavatelem poslední instance,“ uvádí na svém webu ERÚ.

Kdo je dodavatel poslední instance?

Je to státem určená firma, která automaticky nastupuje místo končícího dodavatele. Dodávku zahájí okamžitě tak, aby nepřetržitě pokračovala. Přejít k ní můžete bez jakýchkoliv omezení (nezáleží na dosavadní smlouvě), maximálně však na půl roku.

Výjimka se týká jen velkých odběratelů plynu, jejichž spotřeba za posledních dvanáct měsíců přesáhla 630 MWh. Ti si musí nového dodavatele zajistit sami. Takové číslo ale mnohonásobně převyšuje spotřebu domácností.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě elektřiny ČEZ Prodej (většina ČR), E.ON Energie (jižní části ČR) a Pražská energetika (Praha a blízké okolí). V případě plynu to jsou Innogy Energie (většina ČR), E.ON Energie (Jihočeský kraj) a Pražská plynárenská.

Elektřina

územíjižní části ČRhl. m. Praha a blízké okolízbytek ČR (střed a sever)
dodavatelE.ON EnergiePražská energetikaČEZ Prodej
distributorEG.DPRE distribuceČEZ Distribuce

Plyn

územíJihočeský krajhl. m. Praha a blízké okolízbytek ČR 
dodavatelE.ON EnergiePražská plynárenská, a.s.innogy Energie
distributorEG.DPražská plynárenská Distribuce, a.s.GasNet
Zdroj: ERÚ
Dodavatelé poslední instance - elektřina

Dodavatelé poslední instance - elektřina. Zdroj: ERÚ

Dodavatelé poslední instance - plyn

Dodavatelé poslední instance - plyn. Zdroj: ERÚ

Jak dlouho můžu u dodavatele poslední instance zůstat?

Maximálně šest měsíců. Nejpozději do konce této doby musíte uzavřít novou – standardní – smlouvu, a to s jakýmkoliv dodavatelem (včetně toho, k němuž jste automaticky přešli). Po šesti měsících bude případný odběr elektřiny nebo plynu považován za neoprávněný.

Není vyloučeno, že politici kvůli mimořádné situaci tuto lhůtu prodlouží. Přesto je ve vašem zájmu zůstat u dodavatele poslední instance co nejkratší dobu, protože tento způsob odběru bývá dražší než standardní smlouva.

Minimální doba, po kterou u dodavatele poslední instance musíte zůstat, není stanovena.

Kolik zaplatím u dodavatele poslední instance?

Obecně víc než u standardní smlouvy. Dodavatel poslední instance totiž může vedle běžných nákladů zahrnout do výsledné ceny i vyšší náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu.

V současné situaci bohužel jde o výrazné zdražení oproti původnímu dodavateli. Hlavně pro klienty, kteří měli starší smlouvy s nižší cenou. Dodavatel poslední instance teď musí nakoupit energie na aktuální ceny na burze. A ty jsou mnohonásobně vyšší než třeba před rokem. U plynu je aktuální cena v režimu dodavatele poslední instance tří- až čtyřnásobná, u elektřiny zhruba 2,5krát vyšší než dřív.

„Zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují,“ vysvětluje Trávníček.

Můžu využít dosavadní zálohy, když mám přeplatek?

Bohužel ne. Zákon s nějakým automatickým převodem nevyužitých záloh (přeplatků) nepočítá. To, co jste doteď zaplatili končícímu dodavateli, nejspíš spadne do insolvenčního řízení. Když při krachu firmy zbyde dost peněz, měli byste zálohy dostat zpátky. V praxi ale zbyde jenom zlomek, nebo vůbec nic.

Energetický regulační úřad uvádí, že společnosti skupiny Bohemia Energy mají podle zákona všem spotřebitelům provést mimořádné vyúčtování dodávky elektřiny a plynu. „S ohledem na vysoké množství zákazníků, u nichž bude vyúčtování prováděno, doporučujeme trpělivost. Doporučujeme zjistit lhůty pro provedení vyúčtování uvedené ve všeobecných obchodních podmínkách, pokud v této lhůtě či v horizontu přibližně měsíce (není-li lhůta ve všeobecných obchodních podmínkách) vyúčtování neobdržíte, kontaktujte přímo svého původního dodavatele,“ píše úřad.

Zákazníky firem ze skupiny Bohemia Energy také upozorňuje, aby zrušili trvalé příkazy nebo SIPO na platbu záloh za energie. „S ohledem na to, že tyto společnosti již ztratily nebo ztratí možnost dodávat elektřinu, není na místě jim dále zálohové platby hradit (u elektřiny od 14. října, u plynu od 17. října),“ radí regulátor. 

Jak si vybrat nového dodavatele?

Novou – standardní – smlouvu, která nahradí režim dodavatele poslední instance, musíte uzavřít nejpozději do šesti měsíců.

Nevybírejte nového dodavatele jenom podle ceny, ale i na základě jeho spolehlivosti a referencí. Postupujte obezřetně, protože současné situace mohou zneužít i podvodníci.

Teoreticky si můžete vybrat jakéhokoliv dodavatele. Může jít dokonce o stejnou firmu, která pro vás fungovala jako dodavatel poslední instance – i v tomto případě je však potřeba váš aktivní krok, tedy sjednání běžné smlouvy.

Cena podle standardní smlouvy by měla být o trochu nižší než v režimu dodavatele poslední instance. I přesto momentálně bude výrazně vyšší, než byla ta od zkrachovalé firmy. Někteří dodavatelé navíc přestali přijímat nové zákazníky. A ti ostatní nejspíš nebudou stíhat mnohonásobně vyšší zájem.

Mám si s novým dodavatelem domluvit fixaci? Kam ceny zamíří v dalších měsících a letech?

Odpověď bohužel nikdo nezná. Další vývoj může být stejně nečekaný, jako bylo letošní prudké zdražení. Podle některých expertů není důvod, aby ceny v dohledné době klesly, podle jiných jde o přílišnou paniku či spekulace.

Pokud jsme na vrcholu nebo blízko něj, fixace na takhle vysoké úrovni se nevyplatí. Jednou z mála výhod může být jistota, že pro další období víte, kolik zaplatíte. Jenže: když tržní cena brzo aspoň trochu klesne, nejspíš oceníte, že jste se novému dodavateli nezavázali na současných úrovních na další dva roky.

Kvůli zdražení nemám na energie dost peněz, pomůže mi stát?

Stát sice chystá úlevy, zřejmě ale pokryjí jenom zlomek z cenového navýšení. Končící vláda Andreje Babiše chce dočasně odpustit domácnostem poplatky na obnovitelné zdroje energie – podle Babiše necelých 1500 korun za rok, konkrétně 495 korun za megawatthodinu. Podpora bude omezená do výše průměrné spotřeby domácnosti, což je 2,5 MWh. Části spotřeby, která případně tento limit převýší, se zvýhodnění nemá týkat.

Vláda chce také dočasně zrušit daň z přidané hodnoty (DPH) u energií – z dosavadních 21 procent by klesla na nulu. U tohoto kroku už je nutná změna zákona, návrh tedy pošle poslancům. Faktické zrušení DPH by však narazilo na pravidla Evropské unie. Evropská komise ve středu řekla, že členské státy mohou domácnosti podpořit přímým příspěvkem nebo daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Komise doporučuje i přesun DPH do snížené sazby, která má být aspoň pětiprocentní. Plošné zrušení DPH odmítá.

Babiš s vicepremiérem Karlem Havlíčkem zároveň vyzvali Energetický regulační úřad, aby se s dodavateli poslední instance dohodl na zastropování cen. Ty by měly být jednotné a pro spotřebitele únosné. Podle úřadu ale nelze čekat, že by firmy šly pod náklady, které se zajištěním dodávek mají. Regulátor se tedy zaměří hlavně na kontrolu, jestli dosavadní situace nezneužívají. „Vyzval jsem vedoucí představitele dodavatelů poslední instance, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci a nikoliv vyšší. Budeme jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady," říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

I největší dodavatelé upozorňují, že vláda bude muset vymyslet něco výraznějšího. „Situace je opravdu vážná a domníváme se, že vzhledem k nadcházející topné sezóně a výše uvedeným cenám je absolutně nezbytné, aby stát urychleně připravil systém kompenzací či subvencí. V opačném případě hrozí velké sociální problémy a může také docházet k masivnímu odpojování zákazníků pro neplacení,“ říká například Martin Chalupský, mluvčí Innogy.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2021 10:07, František Kozelka

V tomto státě je všechno podvod,komedie a intriky
a to včetně policie Č.R. státních zastupitelstvích,
soudů a státních úřadů.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 10. 2021 14:20, Michal

Když je někdo blbej-tak ať za svou blbost-platí !!

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services